5 съвета за топ кадри от Крис Захариев

Конкурсът Huawei Next Image Awards 2020 обещава зрелищни награди, а как да си сред първите – чуй от нашия приятел Крис Захариев.

0 коментара Сподели:

От Huawei винаги са успявали да ни изумяват с иновативните решения, които са запазена марка на бранда, а най-приятното е, че те не просто създават любимите ни устройства, но ни предизвикват да творим с тях, задействайки в нас цялата ни налична креативност. И този път не ни подвеждат, защото вече тече така чаканият – Huawei Next Image Awards 2020. Конкурсът е един от най-вълнуващите и реномирани световни конкурси за любителите на мобилната фотография и видеография, а българските фенове на Huawei традиционно са активни участници в него. Тази година всички ентусиасти ще имат възможност да се впуснат в приключението, като кандидатстват от 15 юни до 31 юли в следните 6 категории: Near Far, в която можете да изразите вашата различна гледна точка към скритите места около вас; Good Night, в която да уловите атмосферата на момента при ниска осветеност; Hello, Life!, в която да споделите емоция и вдъхновение от ежедневния живот; Faces, в която да изразите идентичност чрез силата на портретната фотография; Live Moments – категорията на видеографите, които могат да участват с творби от 10 секунди до 10 минути, и Storyteller – история, разказана в 3–9 изображения.

Освен това най-приятните новини са, че шестчленното глобално жури ще излъчи общо 71 наградени участници, сред които три Гран При награди от по 10 000 долара, Huawei P40 Pro и електронен сертификат, а

българските участници ще са специално облагодетелствани.

Освен престижното участие в глобалния конкурс и шанса да спечелят една от големите парични и предметни награди те ще получат и специални награди, като автоматично ще участват и в паралелна локална класация. Локалните награди са точно три – ултрапреносимият лаптоп Huawei Matebook X Pro, оглавяващият класацията DxO Mobile и носител на фотографската награда TIPA смартфон с четворна Ultravison Leica камера – Huawei P40 Pro, и бестселърът сред смарт часовниците – Huawei Watch GT2. Пълните условия как да се сдобиете с тези съкровища ще намерите тук, а за начално вдъхновение може да си пуснете промо видеото на конкурса тук. Ако обаче имате нужда от професионален коуч как да ги видите нещата,  специално за вас

поговорихме с общия ни любимец Крис Захариев, който ни обяснява как се печелят такива предизвикателства точно в 5 лесни стъпки.

Ето ги и тях: 

Изберете любима песен

Първото нещо, което винаги правя, когато се подготвям за снимане, е да прекарам часове в слушане на различна музика, докато намеря правилното парче, което да пасне на идеята и усещането в главата ми. В интернет има чудесни както платени, така и безплатни музикални библиотеки. Не е нужно да прекарвате чак толкова много време, но е хубаво да имате нещо харесано, преди да започнете снимки. Помага винаги!

Мислете монтажно

Мислете как това, което снимате, ще се монтира. Какви кадри ще има преди и след него? Подхождат ли си? Имам ли нужда от още нещо от тази локация / този момент?

Това е много важно и ми отне много дълго време и проекти да го науча.

Пример: С приятели сте. Снимате залез. Просто един кадър достатъчен ли е да предадете атмосферата? Дали няма да ви потрябва и някоя от птиците, които летят над вас? Ами кадър как вашите приятели гледат залеза? Ами потрепващата от вятъра трева пред краката ви? И така нататък… Всичко това се нарича монтажно мислене.

Искаш да знаеш от кое поколение си?

Използвайте различните обективи

Различните обективи за снимане, монтирани в телефоните, са все по-разпространени. А тези в Huawei P40 Pro, който използвам, надминаха всичките ми очаквания! Ако имате – използвайте ги непременно!

Направете едно и също движение с различните обективи. Експериментирайте!

Добавете движение в забавения каданс

Когато снимате на забавен каданс, изглежда много по-кинематографско, когато вие също се движите, докато снимате. Независимо дали към обекта, или отдалечавайки се от него. Не се притеснявайте, че кадърът ще се разклати. Забавеният каданс забавя и изглажда и вашето движение. Ако стъпвате внимателно, може дори да не се усети в кадър.

Винаги добавяйте човешкия елемент

Със сигурност сте попадали в ситуация, в която снимате нещо изключително красиво за вас, но в кадър то ви седи скучно, не толкова специално. Отскоро открих решение, което работи безотказно в тези ситуации

– човешкия елемент! Какво имам предвид?

Пример: У дома сте. Залез е. Слънцето огрява красиво вашите завеси. Изваждате телефона, за да щракнете един готин кадър, но нещо липсва… Протягате ръка и бавно откривате завесата, докато слънцето блесне със своите лъчи в обектива. И бум-кадърът е топ! Или пък е есен и сте в планината. Спуснала се е мъгла. Снимате пътя пред вас, но изглежда малко скучно. Ако сте с приятел – снимайте го как тича по пътя към мъглата. Или пътувате в кола и гледката на живо е супер, но заснета… не толкова. Нека приятел подаде ръка през прозореца – бум, веднага става приключенски кадър. И така нататък. Това е човешкия елемент – действие, което вие или друг човек около вас прави, за да вкара емоция в кадъра. Работи винаги!

Не пропускайте да се възползвате от съветите на Крис, а ние напомняме, че всички кадри трябва да са заснети с Huawei смартфон, като всеки участник има право да качи до 30 снимки, като следва инструкциите на сайта. Успех, мастъри! Най-красиво заснетото лято предстои!

Ето няколко предложения ако си търсиш какво да гледаш този месец.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *