Ваня от Vanilla Kitchen: Всяка криза има огромен бизнес потенциал

Кризата като възможност

0 коментара Сподели:

Последиците за хранително-вкусовата промишленост от последните месеци ще са много. Едва ли можем да обобщим на няколко реда как те ще повлияят на бизнеса, а и не искаме да навлизаме в дълбокото на теми, които така или иначе всички разискват. Обръщаме монетата от другата ѝ страна и ти представяме два положителни примера (очаквай интервюто ни с Мира и Ангел от Miam скоро – бел.ред.) за

хора, които се оказаха гъвкави като котки и се промушиха през така създалата се ситуация, адаптирайки бизнесите си, без да мрънкат,

с цената на много труд и безсънни нощи, така че с днешна дата те да им носят позитиви и безценен опит.

От чисто бизнес гледна точка беше ли подготвена, че нещо някога все ще се случи?

Не, изобщо. Като правиш бизнес и се страхуваш от земетресение, обир, пожар и т.н., си правиш застраховка. Но никоя застраховка не покрива загубите от подобно извънредно положение и на никого не му хрумва, че един вирус може да има толкова добър пиар, че да скапе света за едни хора и да даде трибуна на други. Бекъп план нямах. На 13 март следобед, когато обявиха ИП, не можех да мисля трезво. Бях притеснена и най-вече загрижена за служителите ми, защото не знаех колко време ще продължи всичко и колко време ще успея да давам заплати, в случай че имаме 0 лв. приход. До 3 дни ми се изясниха нещата.

След няма и седмица работехме като добре смазана с какаово масло машина.

Имам железен екип и някакво непознато за мен самата качество, което ме мобилизира за отрицателно време.

Казват, че това, което прави бизнесът сега, е изключително важно за живота му после, кои са правилните стъпки според теб?

Абсолютно. Стъпките ги разделям в 3 важни направления: 1. Емпатия. Загриженост за клиентите като за хора, а не като за клиенти. Пускане на безплатно съдържание, което да е полезно за тях. Ако се вкара и хумор – още по-добре. 2. Дигитализиране: Ами трябваше да се случи това. Време му беше някъде 2015. Мисля, че няма бизнес в нашата сфера без Фейсбук и/ или Инстаграм. А и сайтът според мен е задължителен, ама изисква ресурс или поне акъл. 3. Гъвкавост. Е, тук зависи от бранша, ние сме късметлии. Реално ходиш на бар заради компанията и музиката, а не за да се натряскаш.

И в тези условия какво гъвкаво може да направи един бар?!

Да сподели 3 рецепти за коктейли и 3 плейлисти, но няма как да събере хората на едно място и да им даде онзи уют, който на мен „Петък“ и 5L ми дават например… Ах, как ми липсват. Но ние – разни пицарии, ресторанти, хлебарници – можем да предлагаме продуктите си в малко по-различен формат. Аз например пуснах миксове от торти – кутия с 5 вкуса чийзкейк, кутия с микс браунита, кутия със сурови торти.

Докато се радваш на слънцето навън, е важно да се погрижиш за кожата си.

Какво си мислеше в началото и какво стана?

В началото наивно вярвах, че ще имаме само 2 седмици ИП. Вярвах, че ще успея да си почина и да свърша всичко, което съм искала да направя и в личен, и в професионален план. То пък се оказа, че имах повече работа от всякога. Сега съм песимист или реалист – не знам каква е разликата

Кризата създава ли нови ниши за развитие? Какви са във вашия случай?

Разбира се! Всяка криза има огромен бизнес потенциал, който в „мирно“ време би имал малък шанс за успех.

Как градиш връзката с клиентите си?

Както казах по-горе – виртуална емпатия. Каналите ни НЕ са залети с „Купи от нас“ кампании, дори напротив – споделям много рецепти, съвети и пиша статуси, с които да разведря обстановката. Получава се. Иска ми се да правя от време на време онлайн уроци по правене на сладкиши, но не успявам да се организирам. Да, споделяме линкове за поръчка, все пак това ни е основната дейност.

Но се опитвам да е деликатно, защото мразя да продавам.

Смяташ ли, че служителите на общественото здравеопазване се отнасят достатъчно сериозно към икономическите въпроси?

Аз съм фен на доц. Мангъров и споделям изцяло неговия начин на мислене. Той каза едно, което аз обичам да повтарям: „И от глад се умира“. Е, това е мнението ми.

Новият брой на GoGuide е тук!

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *