5 филма за различните лица на изолацията

За карантината на духа и силата да излезеш

0 коментара Сподели:

Има филми, които те карат да се замислиш за другите в теб. За това, че понякога – колкото и малко пространство да обитаваш, то се превръща в арена на най-голямото ти пътешествие. Това са 5 истории за ангелите и чудовищата, за тълпата от самотници във всеки от нас.

За карантината на духа и силата да излезеш.

Платформата (The Platform)

Всеки месец няколко стотици са произволно разпределяни по двойки из етажирана вертикална платформа с ограничени ресурси и насилствено наложени правила. Хората са по двама на етаж, а храната се спуска с асансьор надолу по етажите, давайки на затворниците твърде кратко време да се нахранят. С всяко ниво надолу храната става все по-малко, изборите – по-трудни, а инструментите на оцеляването – по-остри. Дебютният филм на Галдер Гастелу-Урутия е лакмус за човешката толерантност и реакция към останалите в екстремна ситуация. А на карта е поставено оцеляването на човечността.

Стая (Room)

Създаден по едноименния роман на Ема Донахю, филмът разказва за Джой и сина ѝ Джак, които живеят като пленници, заключени в стая с размери 3х3 метра. Джой е била отвлечена на 17, а две години по-късно ражда сина си. Това е една история, която обръща сърцето ти с хастара навън. История за противоречивата свобода и теснотата на голямата стая – живота. Съкрушителна и едновременно с това трогателна, тя показва, че понякога най-голямата любов може да се побере в кибритена кутийка. Че светът на едно дете е tabula rasa – празен лист, върху който смисълът може да бъде нарисуван надолу с главата.

Новият брой на Go Guide е тук!

Небостъргачът (High-Rise)

Смразяващата антиутопия по романа на Джеймс Балард прилича на хладнокръвно пророчество. Луксозен жилищен небостъргач се извисява над Темза като постапокалиптична геометрична фигура, в която жестокостта и абсурдът са две равни страни и на всичкото отгоре образуват „прав“ ъгъл. Футуристичният вертикален свят се състои от хиляда апартамента на 40 етажа за заможни хора с изискан вкус и всички възможни удобства – от супермаркет, банка и ресторант до фризьорски салон, плувен басейн, начално училище и детска площадка. Асансьорът тук е символ на класовото разделение и както можеш да се досетиш – зад лъскавата фасада на небостъргача се крие мравуняк с низки страсти и мръсни тайни.

Всичко, всичко (Everything, everything)

18-годишната Мади има разновидност на тежък комбиниран имунодефицит (ТКИД) или, казано накратко, тя е алергична към света. Прилича на балерина, танцуваща зад стъклените стени на преспапие. Всяка врата на свръхмодерната семейна къща е строго забранен изход към външния свят и нормалния живот на тийнейджърите. Но когато се появява съседът Оли, карантината на тялото и душата е нарушена. Той успява да отведе Мади до океана, а тя за пръв път има шанса да се почувства жива. Филмът е създаден по едноименния бестселър на Никола Юн и ще те накара да се замислиш за това, колко струва един на пръв поглед обикновен ден навън…

Експериментът (The Experiment)

За разлика от Станфордския експеримент, който е прекратен на 5-ия ден от започването му заради бруталния развой на събитията, хавата във филма с великия Ейдриън Броуди стига до небивала крайност. Група учени провеждат психологически експеримент с 20 доброволци. Едната група се състои от затворници, които са съкилийници, а другата са техните надзиратели. Въпреки че на надзирателите им е забранено да прилагат физическа сила, скоро нещата излизат извън контрол, а на повърхността излизат ужасяващите импулси на участниците. Едно от най-шокиращите кино изживявания ще ти припомни, че понякога на сцената на живота ролите се сменят бързо…

Ако ти се гледат сериали, ние селектирахме 20 специално за теб!

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *