Стари дрехи и какво да правиш с тях

Рециклирай ненужните си дрехи и обувки за добри цели

0 коментара Сподели:

Сигурно вече си видял големите бели контейнери, разположени на различни места в града. И ако случайно все още не си разбрал тяхната функция, то нека ти разкажем. Това са специализирани контейнери за събиране на дрехи и обувки, където всеки може да се освободи от ненужните облекла, които задръстват гардероба му. Употребяваните дрехи и други текстилни изделия са ценен материал, който не бива да свършва на сметището, и затова TexCycle са се нагърбили с тежката задача да го спасят.

За 2019 година на територията на страната са събрани близо 1100 тона ненужни облекла.

В контейнерите могат да се оставят всякакъв вид дрехи, аксесоари (колани, чанти), обувки и домакински текстил (завеси, чаршафи, покривки), които е добре да бъдат чисти. Тук идеята е не да нямат петна, а да бъдат почистени, преди да се използват повторно или да се рециклират, тъй като събраните дрехи се сортират ръчно и замърсяването им би могло да доведе до рискове или поне до неприятно усещане на работещите служители в сортировъчните центрове.

Виж още: Какво си обличахме през последните 10 години?

Дрехите се сортират на два етапа. Напървия се разделят на годни и негодни за повторна употреба. Годните за повторна употреба се сортират на втория етап по пол, сезон, вид и качество, за да намерят своята реализация там, където някой би искал да ги носи. Негодните за повторна употреба се разделят по материи и цветове и се предават за рециклиране.

TexCycle предоставя безвъзмездно дрехи на хора, които се нуждаят от тях, при подаване на информация от страна на институциите за социално подпомагане в общините, в които извършва събиране.

За да откриеш най-удобния за теб контейнер, можеш да разгледаш пълния списък с локации тук.

Ето и 5 сериала, които да гледаш през февурари

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *