Какво си обличахме през последните 10 години?

Обръщаме поглед назад и проверяваме какво се е случило в гардеробите ни през последните 10 години

0 коментара Сподели:

Малко или много са 10 години? Ако говорим за последната декада, се чувстват като поне 3 пъти по-дълъг период. Технологичната революция преобърна целия свят и всички процеси, включително и това, как се формират тенденциите в модата. С навлизането на Инстаграм в играта се създадоха нови субкултури и информацията достига мигновено от единия до другия край на света. Често вече се случва и хората да си купуват дрехи, за да ги носят по един път само за снимка. Може би това ще бъде един и от най-влиятелните фактори за 20-те,

но нека сега обърнем поглед назад и видим какво се случваше в гардеробите ни през последните 10 години.

Десетилетието започна с прилепнали дънки за жените, но и за мъжете. Много хора станаха жертви на този откровено неудобен тренд. Всякаква вероятност за удобство беше трудно постижима, но за щастие в следващите няколко години все по-актуални ставаха дънките с по-удобен фит, вдъхновен от 90-те. Неизменно с тях в комбинация бяха и обувките с неочаквано любим дизайн – UGG. Мисля, че може би не познавам момиче, което да не ги е притежавало в някакъв момент под някаква форма. След това на фронта се появи и милитъри принтът, който беше навлязъл в десените на всевъзможни дрехи и обувки. 

В лятната ни екипировка присъстваха няколко разновидности на crop top, който до края на десетилетието се превърна откровено в сутиен, с който ходиш не само по дискотеки, но и на много други места. Допълващата аутфита дреха често е суперкъси панталонки, за сметка на това с висока талия. А комбинацията изрязано горнище, пола или клин от латекс с ботуши над коляното може би се е смятало за униформа на жриците на любовта преди 20 години, но сега е редовен избор от младите момичета за барове и клубове.

Не можем да пропуснем и завръщането на чокърите. Колието от детството ни промени своя смисъл години по-късно заради интернет културата и новосъздалото се мнение на хората за тях. Независимо от това те продължават да са хит под една или друга форма дори през последните сезони.

Друга тенденция, за която можем да наречем Канйе Уест първоизточник, са ботушите и след това последвалите дрехи и чанти от PVC.

Прозрачният материал всъщност създава благоприятни условия за кондензация, което прави носенето им рисков и невинаги естетичен ход. 

Терминът „официален анцуг“ също не е отдавна. С навлизането му като дреха, която вече е приемливо да съчетаваш дори с високи токчета, той веднага си намери много привърженици. Ако не притежаваш нещо такова, то е силно вероятно да имаш поне спортен панталон за по-елегантни визии.

Заслужено място имат и така наречените dad shoes, които в чести случаи са наистина овърсайз. Това предполагам един от тези трендове, на които се кефим в момента, но след време ще се чудим с какъв акъл сме го правили. Независимо от това sneaker културата създаде индустрия за милиарди, която нараства с всяка изминала година.

В последните няколко сезона мотото на дизайнерите е more is more, когато става въпрос за лога. По-големи и повече на брой са значителна част от цялата визия на стари, но и на новозародили се марки. Логото е и винаги ще бъде показател за това, на какво се кефиш, и дори най-обикновената брандирана тениска разкрива това.

Леопарди, змии и неони със сигурност са преминали през гардероба ти ако не заедно, поне поотделно. Не е изключено и в определен етап да си имал и яке пухенка, по възможност в нетипичен за косъма цвят. Само стискаме палци да не криеш и някоя зелена парка с цикламен пух, която продължава да втрещява народа.

За чанта на десетилетието можем да кажем, че всъщност е Fanny pack-ът, който няма намерение да си ходи заради всеобщата радост от неговото удобство. Стъпка напред към устойчивото бъдеще са и текстилните чанти, които могат да бъдат видени все повече във всевъзможни форми.

В последните дни преди настъпването на 2020 може да отделим малко време за един гардеробен детокс, така че да посрещнем годината само с притежания, които сме сигурни, че ще оцелеят на предстоящите тенденции, пък и да освободим място за нови попълнения.

Виж кои са най-търсените думи в гугъл за 2019-та.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *