Защо „1917“ е гениален и заслужава да обере всички „Оскари“?

Сам Мендес е надскочил себе си с абсолютен кинематографичен шедьовър

0 коментара Сподели:

Francois Duhamel / Universal Pic

Много малко филми в историята са имали 10 номинации за наградите на Академията. 18, ако трябва да сме точни. Това също така е и първият филм, който има номинации във важните творчески категории (режисура, сценарий, кинематография) плюс всички технически „Оскари“ и специални ефекти, които по традиция са запазени за по-мейнстрийм киното. Има сериозна причина за това.

Ако трябва с една дума да се опише военният опус, то тя е „смазващ“.

Виж повече: Тео Чепилов и Кирил Христов с ревю на "Имало едно време в… Холивуд"

Не само със спиращата си дъха визия, а и с действието в един кадър, чиято хипнотична спирала те пренася на бойното поле през Първата световна война, увлича те неусетно, само за да натрие в лицето ти всички ужаси на войната. Филмът е английски от актьорите до човека зад камерата Роджър Дийкинс и мастърмайнда на цялата продукция, сценариста, продуцент и режисьор Сам Мендес. Това е пешън проджъкт за автора на American Beauty, Revolutionary Road и Road to Perdition. Да не забравяме, че той е и визионерът, който стои зад военната драма Jarhead и два от най-смазващите като картинка Джеймс Бондове – Skyfall и Spectre. Филмът този път е прекалено личен.

Виж повече: пет сериала, които да не пропускаме през февруари

Войната е ад и дори геройските постъпки тук не носят усещането на пълните с американски патетизъм ленти. Безкрайното пътешествие на главните герои през окопи и омагьосани гори е толкова технически изпипано, че жанрът е завинаги пренаписан. Това, което Кристофър Нолън започна с Dunkirk, тук е изведено до съвършенство, а актьорският състав доказва, че няма незначителни роли – Бенедикт Къмбърбач, Марк Стронг и Колин Фърт минават за по минута на екран, но пък оставят ярка следа във всеки свой кадър. Истинските звезди обаче са младите актьори в главните роли – Джордж Маккей и Дийн-Чарлз Чапман, които успяват да изнесат цялата тежка и емоционална история на крехките си плещи. Защо точно те нямат номинации за „Оскар“, така и не разбрахме.

Едно обаче е сигурно – този филм трябва да се гледа без предразсъдъци, на възможно най-голям екран. „1917“ е едно истинско събитие за киното и всеки, който пропусне да стане част от него, би трябвало горещо да съжалява.

След оскарите идва св. Валентин – виж перфектния подарък за твоя любим човек!

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *