5 съвета как да снимаш пейзажи за Instagram

0 коментара Сподели:

На кого не му се е случвало да попадне на красив пейзаж в Instagram, да го загледа известно време, пък да се замечтае… Действително има приказни снимки, които са претърпели сериозна обработка във Photoshop, но никога не е късно да научиш няколко основни правила, които да ти помогнат да снимаш не по-малко впечатляващи пейзажи и гледки.

Съвет #1

Златният час

Златният час е времето от деня, когато слънчевата светлина е най-хубава и стават страхотни снимки! Приема се, че „Златният час“ е времето точно след изгрева и точно преди залез слънце. Тогава светлината е много по-топла, за разлика от тази по обед, защото слънчевата светлина трябва да премине през повече атмосфера. Освен това, когато слънцето е ниско в небето, сянката става по-дълга и не толкова дълбока. Обикновено е трудно да се направи разлика, дали снимката е правена по изгрев, или залез слънце, така че не се мъчи, да ставаш в 5 сутринта – снимай си по залез.

Съвет #2

Синият час

Синият час е периодът непосредствено след Златния час, известен също като „Здрач“. Слънцето е паднало под линията на хоризонта, но все още има светлина в атмосферата, което придава синкав оттенък. По време на Синия час започваме да виждаме уличните светлини, светлините на автомобилите и градската среда започва да блести по особен начин. Използвай това време в своя полза, като позволиш на околната светлина от слънцето да продължи да осветява небето и пейзажа.

Съвет #3

Водещи линии

Изчакай! Преди да натиснеш бутона, да щракне, и да направиш тази снимка, помисли малко. Ти не си само фотограф, а и режисьор. Твоя е отговорността да насочиш окото на зрителя, когато гледа снимката. Водещите линии и диагонали могат да помогнат на очите на зрителя да видят правилно основния обект в снимката. Водещите линии могат да бъдат представлявани от пътища, магистрали, мостове, улици, сгради, стълби, планински склонове, сещаш се…

Съвет#4

Добави човек в кадъра, за да дадеш усещане за живот и мащаб

Това автопортрет ли е, или е твой приятел на снимката? Чрез добавянето на човек в пейзажа, ти подсъзнателно каниш зрителя да влезе в момента. Това позволява на зрителите, да си представят този човек като себе си и да си помислят, че може да са на снимката с изглед към великолепната панорама. Това също така дава усещане за мащаб на великолепното пространство, особено ако е в природата, в планината, или на места като Гранд Каньона.

Съвет #5

Правило на третините

Според правилото на третините (основа във фотографията) визуалната композиция е най-приятна за окото, когато нейните композиционни елементи съответстват на въображаем набор от линии, които разделят рамката на три еднакви части, хоризонтално и вертикално. Освен това този принцип предполага, че човешкото око естествено се насочва към четирите пресичащи се точки на тези линии, и че тези точки са идеалното място за поставяне на обекти в композицията. Ако говорим, например, за снимка на пейзаж, разположението на хоризонта показва, как действа правилото на третините. Съответно, линията на хоризонта не трябва да бъде в центъра на кадъра, а на една трета от него, като небето заема горните две трети от изображението. И още един последен съвет: никога, никога, ама никога не снимай хоризонта по диагонал – просто не е оригинално.

Още полезни Instagram трикове, ще намериш тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *