Да дадеш по празниците – кампании, които си заслужават

Всеки заслужава топлина в сърцето си на най-светлия празник

0 коментара Сподели:
christmas lantern

Последният месец от годината винаги има по-различен привкус от другите. Следващите десетки дни неизбежно ще са изпълнени с киша, студ, зачервени носове и мокри чорапи, мандарини със семки и сутрини, в които притегателната сила на топлото легло вкъщи е по-мощна от мотивацията за работа и стимула „заплата“.  Декември обаче е специален. Идните седмици обещават  топлина, семейни сбирки, домашен уют, блясък и разбира се – подаръци! 

Всяка година по едно и също време трескаво започваме да се чудим какво да подарим на хората около себе си. Много често, подтикнати от обичая и заслепени от хилядите лъскави реклами, залагаме на едни и същи материални подаръци, които ни се предлагат всяка година, а само в UK се изхвърля опаковъчна хартия, за направата на която са нужни около 50 хиляди дървета. В никакъв случай не отричаме чорапите като велик коледен подарък, но за разнообразие представяме и малко по-различен прочит на празника, а именно – кампании с кауза, които заслужават вниманието ни.

Празничното време винаги е по-приятно, когато даваме. Ето няколко идеи:

Българската Коледа

Българската Коледа е може би най-познатата кампания – началото ѝ за 2019 г. беше дадено от президента Румен Радев на 29 ноември, а тази година мисията е подпомагане на деца с тежки заболявания и закупуването на по-съвременна техника за тяхното лечение. За сведение – миналогодишната кампания успя да събере над 2 милиона лева, с които беше помогнато на повече от 500 деца.

Виж повече: 5 книги за една по-романтична Коледа 

Time Heroes

Time Heroes пък за поредна година предоставя мисии, към които да се включат „герои“. Една от тях е свързана с Национална организация „Малки български хора“. Организацията подпомага малките хора с физически затруднения чрез център за рехабилитация, здравни услуги, психологическа  и материална помощ. Една от многобройните дейности е творческо ателие, което се събира на 2–3 месеца и помага на участниците да развият творческо мислене, разнообразява ежедневието им и им дава възможност да осъществят идеите си. Можете да помогнете, като изпратите материали за изработване на картички, играчки, декупаж и други вариации на приложното изкуство през цялата година. Творенията се продават благотворително, а приходите се разпределят в центъра. По-рано тази година се търсеха доброволци, които да водят заниманията в ателието, така че помощ винаги е добре дошла. Повече от мисиите на Time Heroes можете да откриете тук.

Dare2Care Animals

Dare2Care Animals е организация, създадена за четириногите ни приятели. Разчитащ основно на доброволчески труд и дарения, проектът съществува от пет години – период, в който е помогнал на повече от 250 косматковци. Целогодишно имат нужда от доброволци, като това не включва само приемни домове и хора, които да осиновят животинче. Организацията има нужда от хора, които да превеждат информацията на кампаниите им на английски и немски език, любители фотографи и видеографи, копирайтъри и дарители на средства. Повече прочетете тук.

Разходка в Южния парк

Ако обичате спокойните разходки в парка, следващата кампания е повече от подходяща за вас! Домът за пълнолетни лица със сетивни увреждания в София организира разходки в Южния парк всеки уикенд. Желаещите могат да придружат незрящ човек от дома, който се намира в непосредствена близост до парка (ул. „Балша“ 23), и обратно. Кампанията продължава до 29 декември и е прекрасна възможност за общуване, а и не струва нищо.

Виж повече: Коледният ми дух е странна птица

Розовата къща

Няколко дни след Световния ден за борба със СПИН обръщаме внимание на една организация, подпомагаща хората с наркотични зависимости. Розовата къща предоставя здравна и социална помощ на зависими хора – често бездомни или без документи. Центърът разчита изцяло на дарения, а в този момент има най-належаща нужда от храна и хигиенни материали. Можете да занесете пресни плодове и зеленчуци, консерви, пакетирана храна, перилни препарати, чорапи и бельо, както и други продукти всеки ден от 10:00 до 14:00 часа на място – бул. „Сливница“ 109. 

Броят кампании, в които можем да се включим и да допринесем, е много повече от 5, а понякога, за да открием правилната, са нужни само няколко клика онлайн. Приютът за бездомни кучета в Горни Богров всеки уикенд е отворен за доброволци, които искат да помогнат. Домът за сираци в Нови хан има нужда от топли зимни дрехи. „Храна, не война – София“ инициира готвене и споделяне на храна всяка неделя – кухнята им е в кв. „Изток“, а раздаването се случва на Женския пазар от 14:00 до 16:00 часа. 

„Запомнете – вие имате всичко, от което се нуждаете, за да създадете нещо далеч по-голямо от самите вас“ – казва Сет Годин.

Посланието ни в този ден е свързано точно с този цитат. Приканваме всички: нека емоциите и вътрешните ни усещания контрастират с мразовитите температури навън и да се сгреем чрез добрина и споделеност. 

Тук ти показваме и забавната страна на живота и ти казваме как да провалиш кариерата си тъкмо на коледното парти

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *