Еразъм – онова дълго парти, което сега ти печели работа

Или неподозираните ползи от семестъра, който прекара в чужбина

0 коментара Сподели:

Ако си имал удоволствието да прекараш семестър или два извън България по програмата Еразъм, най-вероятно си останал с доста ярки спомени от периода. Ако пък не си, то поне един човек от прякото ти обкръжение известно време ти е говорил само за това. И разбираме защо.

В днешно време Еразъм е един от най-достъпните начини да прекараш време зад границата – достатъчно, че да се освежиш с някоя чужда култура, но не чак толкова, че да ти прилошее.

Първите няколко седмици от програмата обикновено имаш чувството, че хората говорят като клипче на 150% скорост, дори езикът им да ти е специалност.

И това е само една част от всестранния културен шок, през който преминаваш. Отнема ти време да свикнеш на коя посока да си клатиш главата, постоянно бъркаш улиците (които впрочем са впечатляващо чисти), някак трудно превъзмогваш колко по-усмихнати са хората генерално и просто не можеш да разбереш какво изобщо му е хубавото на този десерт, който не спира да яде съквартирантът ти от Литва. Но като теглиш чертата, най-вероятно си се върнал с доста по-широк светоглед, с доста ценни контакти – в личен и професионален план – и доста по-свеж от преди.

Шансът да помниш Еразъм просто като един дълъг купон също не е малък.

Но ако си като нас, все пак помниш и някоя друга лекция. А истината е, че професионалният опит, с който се сдобиваш в чужбина – съзнателно или не, – е много по-ценен, отколкото подозираш. В България пазарът е млад и жаден за кадри. Стотици компании търсят нови лица и като нищо месеците, които си прекарал извън страната, могат да ти дадат решаващо предимство, ако решиш да кандидатстваш за дадена позиция.

И за да не решиш, че говорим наизуст, можеш да заповядаш на 11-ото издание на форума „Кариера в България. Защо не?“ на 20 септември в Интер Експо Център и да видиш какво точно е търсенето от страна на големите компании. Във форума има място и за теб – трябва само да си направиш безплатна регистрация.

Перспективата в България е неограничена, стига да имаш смелостта и амбицията да останеш.

Виж как си прекарват лятото Ипси и Стефан Попов в и извън България.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *