Meat Lovers: Най-новото месо в света

Денвър стекът – разрез на Black Angus става популярен само преди няколко години, а по-трудното му откриване и чудесните му вкусови характеристики го правят желан гост на всяка маса

0 коментара Сподели:

В миналата ни статия, посветена на всички любители на висококачественото и вкусно месо ви разказахме за краля на месата и всепризнато като едно от най-добрите меса в света – това от породата Black Angus, а днес ще си поговорим за един от най-сочните му и апетитни разрези – Денвър стека.

ВИЖ ПОВЕЧЕ: Meat lovers: Всичко, което трябва да знаеш за Black Angus

Денвър стекът е малко по-капризен разрез в говеждото месо, като за разлика от други части на месото, неговата история е сравнително млада – по-малко от десет години. Любопитно е, че денвърската пържола произлиза от проект, финансиран от Cattleman’s Beef Board – програма за говеждо месо, чиято цел е да се идентифицират и популяризират нови и потенциално по-достъпни разфасовки на месо. Денвър стекът е резултат от изследователски проект от 90-те години на миналия век от преподаватели по месознание в Университета на Флорида и Университета в Небраска, които са открили, че и тази част от животното е страхотна за приготвяне, въпреки първоначалната й слава на твърде жилаво и сухо месо.

Стекът идва от първичния разрез на говеждия патронник – част, която има множество мастни ивици, което допринася за сочността при готвене. Ето защо в най-добрия вариант стекът е без хормонално третиране, с изключителна мраморизация. Денвърските пържоли са направени от мускула serratus ventralis, който се намира непосредствено под костта на раменната лопатка и е един от по-нежните мускули в говеждия патронник. Ако това бебче бъде нарязано правилно, то е подходящо и за скара, без да губи сочността и вкусовите си качества. Подсказваме още, че денвърската пържола е много богата на протеини.

Може да приготвите Денвър стека на скара или силно загрят тиган, като ако печете на скара, ще искате първо да мариновате месото и да печете на средно силен огън. За medium rare ще са ви нужни по 2-3 минути от всяка страна на силно загрят тиган, 3 до 4 минути за medium, 4 за medium well и цели 5 минути за well, но както знаем всичко зависи от дебелината на стека и личната ви преценка.

За да не сме многословни ще препоръчаме да видите какви са другите тънкости за страхотен Денвър стек от самия шеф Таньо Шишков в това специално видео:

А ако вече нямаш търпение да опиташ тези вкусотии, отбий се в магазините на Lidl. Там освен Денвър стек те очакват още изкушения като три тип стек и аржентински рибай, за които ще ти разкажем и ние в следващите седмици. Не пропускай да следиш сайта на Lidl за повече подробности около селекцията, както и за начините на приготвяне.

А тук Оля Идва говори за три вина от Венето, Италия.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *