Ирмена Чичикова: „Любовта винаги побеждава всичко!“

Ирмена Чичикова определено е нашето момиче на месеца заради двата премиерни филма с нейно участие, а какво още й предстои – разказва тя

0 коментара Сподели:

отваряща снимка: Ивайло Петров

Срещаме се с Ирмена в прекрасното циганско лято, което е превзело края на октомври, и веднага забелязваме, че в момента тя е във вихъра на събитията. Освен че по кината вече излезе „Писма от Антарктида“, където тя е в главната роля, на 8 ноември предстои да гледаме и друга лента с нейно участие – „Доза щастие“, очаквания дебютен пълнометражен филм на режисьора Яна Титова, който разказва за борбата на журналиста Весела Тотева със зависимостта. Ирмена пристига на срещата в блестящ вид и макар леката умора и поне милионите интервюта, които е дала в последните дни, в нея има удовлетвореност и нескрит ентусиазъм да ни разкаже за всичко, което я очаква. 

Забелязваме на ревера й розова лента, защото освен всичко, с което се занимава, нашето момиче е и посланик на надеждата в кампанията на болница „Надежда“ за превенция на рак на гърдата. За тази ѝ кауза, за историята около двата филма и за бъдещите й проекти я разпитваме веднага, а в разговора неизбежно се вмъква и една разкошна бяла рокля, която типично по антарктидски Ирмена носеше на премиерата на „Писма от Антарктида“.

Защо любовта накрая винаги побеждава и как две тежки теми на финала могат да оставят топлина в зрителските сърца – чети нататък.

Здравей, Ирмена. В какъв етап те хващаме в момента?

Здравейте, заварвате ме в много активен творчески етап. Преди няколко дни мина премиерата на „Писма от Антарктида“ и се подготвям за следващата премиера на „Доза щастие“, който тръгва по кината на 8 ноември. Официалната премиера за екипа ще е на 5 ноември.

Виж повече: Пълен шок: Китодар не е Китодар!

Да поговорим първо за „Доза щастие“. Това е един филм кауза, който разказва трудния път, през който е преминала журналистът Весела Тотева и борбата й с наркотиците. Весела ни напусна внезапно преди премиерата на този филм, затова ще попитаме болезнен ли беше процесът по финализирането му?

Истината е, че ние вече бяхме приключили филма, когато това се случи, и Весела го гледа завършен. Аз съм много щастлива от това, за целия ни екип е много важно, че тя успя да го види. Самата тема е болезнена, но мисля, че филмът носи щастие и дава на хората тази възможност да знаят повече, да се интересуват повече. В този смисъл проектът продължава да бъде истински позитивен и истински наситен с много, много любов и много силна емоция, което го прави и много докосващ зрителите.

Каква е твоята героиня в „Доза щастие“?

Моята героиня се казва Краси и е реално съществуващ персонаж. Аз имах щастието да се срещна с нея. Тя е била една от най-близките приятелки на Веси в онези години и те до последно поддържаха контакт. Имахме една страхотна среща – Веси, Краси, аз и Валя – дъщерята на Весела, за да си говорим за онези времена и всички подробности около техния живот и зависимостта. Беше страхотно, защото на мен за пръв път ми се случва да изиграя човек, който е съществувал и продължава да съществува, да мога да общувам с него. Ако щеш, визията ми във филма е почти едно към едно на това, как тя се е гримирала, как е изглеждала и се е носила по това време. Много ми се искаше да съм максимално достоверна, но също и да предам от себе си на този персонаж. Краси също се е преборила със зависимостта, тя е била една от първите, които са преминали на метадонова програма. Оказва се, че този път освен много труден е и много дълъг, при нея е продължил почти 10 години.

Какво да очакват зрителите на 8 ноември? Можем ли да кажем, че това е един филм и за надеждата?

Абсолютно. Това е един филм за надеждата, любовта и изначалната идея на Яна Титова и на екипа е той да бъде такъв.

снимка: Кристина Ликова

Филмът е и продължение на каузата на Весела да информира хората и да разказва за проблема, който за съжаление и в днешно време е много актуален.

Пожелаваме ви успех, който между другото вече се случва с филма „Писма от Антарктида“, в който ти играеш главна роля и вече можем да гледаме по кината. Разкажи ни малко повече за него?

Да, там наистина съм в много, много главна роля (смее се). Аз съм почти през 99% от времето на екрана, което е и малко стряскащо. Беше смущаващо на моменти да се гледам толкова дълго, защото аз имам много критично око към себе си, но това в кръга на шегата, разбира се. Проектът се случи много спонтанно, там играя майка на малкия Симеон, с когото си партнирахме страхотно. Както самият той казва – доволен е от мен, би бил съгласен да му бъда майка в живота (смее се). Темата е много сериозна и драматична, но аз мисля, че когато човек изгледа филма, излиза от салона с едно топло чувство. Филмът носи послание, че любовта наистина може да победи всичко, и показва колко са важни човешките взаимоотношения, колко е важно да можем да общуваме и да си помагаме. За мен е ценно, че във филма няма травматичност. Да, той задава въпроси, задава много сериозни теми, вълнува, но и същевременно оставя радост в душите на хората, което е наистина страхотно.

Виж повече: Скъпи наследници, представяме ви Рая

Интересно намигване към цялата връзка с Антарктида е участието на проф. Христо Пимпирев.

 Да, той е невероятен. Доколкото знам, е прегърнал идеята за проекта още преди да започнат снимките. Така че всичко, което се вижда във филма, свързано с Антарктида, е консултирано с него, за да може да е максимално истинно и достоверно.

На премиерата на филма те видяхме и с една разкошна бяла рокля, която беше изключително в темата Антарктида. Как се роди идеята за нея?

Аз по принцип съм голям концептуалист и винаги внимателно премислям какво да облека, но този път нещата станаха абсолютно случайно. От доста време имам едно страхотно партньорство с пиар отдела на H&M и техния по-висок клас дрехи, като много често нося техни неща за по-специални събития. Тук роклята сама си пасна тематично – тя беше едно от предложенията, които имаха предвид за тази премиера, а беше и едно от малкото неща, които ми станаха, тъй като всичко останало ми беше голямо (смее се). Затова тя сама ни намери и се оказа, че е изключително подходяща. 

Когато си говорим така увлекателно за кино – какво да не пропускаме да гледаме през този сезон?

Излизат много интересни български филми, което е прекрасно. Аз много бих препоръчала „Бащата“, който успях да гледам на „Златна роза“ във Варна. Нямам търпение да гледам също „В кръг“ на Стефан Командарев. Наистина много силен сезон за кино се очертава за радост на всички ни.

Кажи ни как си почива Ирмена. Какво правиш, когато излезеш от работния ритъм?

Ето например музиката е едно от най-важните неща за мен. Пускам музика от време на време, забавлявам се с това си хоби. Това се случва по-често в Пловдив, в клуб „Фарго“, периодично пускам там, правя тематични партита и това много ме радва. Това е един вид разтушаване, освен това много чета, много се разхождам, много обичам да вървя пеш. Пиша и гледам филми, разбира се. Това са нещата, които ме вълнуват – зареждам се с изкуство, за да мога да създавам изкуство.

Какво ти се играе още?

Играе ми се абсолютно всичко.

Отворена съм за предложения, много ми се играе в епоха, макар че ми се е случвало в „Аз съм ти, Адриана“. Няма лош опит в ролите, всяка ти дава – изживяване, контакти, запознанства. Аз вярвам в това, че всяка работна среща в живота на човека му носи по нещо.

За финал кажи ми за розовата лентичка, която носиш на ревера си.

Октомври месец е месецът за борба с рак на гърдата и имам честта да съм посланик на надеждата на болница „Надежда“. Като на 14 октомври стартирахме техните две седмици, в които ще провеждат безплатни прегледи. Идеята на тази кампания е не да плаши хората, а по-скоро да ги информира за това, че превенцията е едно от най-важните неща. Колкото по-рано човек направи преглед, следи се, толкова по-скоро има възможност за лечение. Има все повече методи и специалисти и това наистина е важно. Аз съм много щастлива да съм част от тази кампания и съм голям радетел на това, че ние на първо място трябва да се грижим сами за себе си и да сме отговорни към собственото си здраве.

снимка: Владислав Лепоев

Какво предстои?

Предстои ми да снимам един много интересен български късометражен филм в края на ноември в Гърция. А другата ми голяма страст е модата и съм много щастлива, че станах част от проекта +7HOURS. Всъщност реализирах проекта с дизайнерската платформа „Иван Асен 22“. С нейния основател Нели Митева сме много близки и аз за пръв път ставам част от творческия екип, като идеята ни беше в този проект фокусът да е Япония. Първото показване на проекта се състоя в Пловдив, където показахме концептуално създадените облекла, които са облекла обекти, вдъхновени от автентични японски кимона, които също присъстваха на изложбата. Отделно има моден филм и фотосесия, като сесията може би ще има своето представяне и тук, в София. Така че се надявам да се видим отново за софийското представяне, за да ви разкажа още. Но най-хубавото винаги предстои!

Ние също се надяваме да срещнем Ирмена съвсем скоро, а ти не пропускай да се насладиш на красивите й очи в „Писма от Антарктида“ и „Доза щастие“. Киното ни очаква!

А ти виж и предишната ни среща с вълнуващата Ирмена!

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *