50 от най-странните факти на света

Вселената е чисто луда – ето няколко доказателства

0 коментара Сподели:

Светът е огромен и шантави факти дебнат отвсякъде. Завърти се, провери зад рамото и гърба си – те дебнат за теб и са готови да запълнят останалите празни местенца в ума ти. А дали са важни за помнене? Това ще прецениш сам.

Днес ти даваме нужната доза от (не)нужна информация, с която да впечатлиш (или пък не съвсем) останалите: 

В световен план сред хората, зарибени по видеоигри, броят на жените над 30 е по-голям от момчета под 18.

В Испания има ресторант, който приготвя барбекю над вулкан.

Гарваните в Америка са се научили да използват трафика, за да чупят ядки с твърди черупки: те ги оставят на пътя и след като колите минат през тях, ги ядат на първия червен светофар.

Конкурсите за красота на деца са престъпление във Франция и се наказват с 2 години затвор.

Делфините имат броманси, при които двама мъжки се сприятеляват и си помагат в намирането на мацки

Веднъж Хънтър Томпсън решил да се пошегува с Джак Никълсън за рождения му ден, като оставил сърце от лос на верандата му; осветил с прожектор къщата; пуснал силно запис на прасе, нападнато от вълци и започнал да стреля във въздуха с пистолет.

Виж повече: Колекция изцепки във форума „БГ МАМА“

Американски студент успял да завърши едновременно 5 специалности в университета си с цената на не повече от три часа на нощ. Той починал малко по-късно от удавяне, защото не знаел да плува.

Магаретата могат да бъдат ползвани за пазачи на дребен добитък – те инстинктивно хапят и ритат вълци и лисици, като понякога дори ги убиват.

В Япония всички жители на възраст между 45 и 74 са длъжни да минават на измерване на талията и трябва да се вместват в определени норми, като компаниите получават солидни глоби за всеки служител с наднормено тегло.

Кошутите майки инстинктивно се притичват на помощ на плачещо човешко бебе.

Свраките дърпат перата от опашката на други птици като стратегия да откраднат храната им, но го правят и за забавление.

От мляко, издоено нощем от кравата, ти се доспива, защото съдържа триптофан и мелатонин, които доказано намаляват неспокойствието и предизвикват сънливост.

През 1984 Nike дали на Майкъл Джордан рекордна сума за реклама, но имали условие той да стане или дебютант на годината, или да има средно 20 точки на игра, да влезе в All Stars, или да продаде 4 милиона чифта маратонки. Майкъл Джордан изпълнил всичките четири, при това с 28 точки на игра и 100 милиона долара от продадени маратонки за една година.

Серийният убиец Ед Кемпър висял в бар до съдебната палата и се сприятелил с полицаите, разследващи убийствата му. Те му викали Големия Ед и когато опитал да се предаде като извършител, помислили, че се шегува.

Човешката слюнка съдържа болкоуспокояващо на име опиорфин, което е шест пъти по-силно от морфина.

Има мутация, при която костите ти стават 8 пъти по-плътни от нормалните, като дори да те блъсне кола, може да си тръгнеш само с драскотини. Минусът е, че не можеш да плуваш.

Първата глоба за превишена скорост с автомобил е наложена в Англия през 1896. Нарушителят се движел с 13 км/ч и полицаят го настигнал с колело. 

Най-добрият съпруг сред птиците е мъжката червеногръдка, която усеща какво иска да яде половинката ѝ, без значение дали са комуникирали предварително, и освен това са моногамни.

Едно от най-старите дървета в света е обикновен смърч в Швеция на 9500 години.

Японските компании награждават с 6 допълнителни дни отпуск служителите, които не са пушачи.

Видеоигрите са индустрия, по-голяма от музикалната и филмовата, взети заедно.

„Красавицата и звяра“ е приказка, измислена да помага на момичетата да приемат уредените бракове.

Увеселителен парк във Франция използва гарвани, които събират фасовете срещу храна за награда.

Актьорът, който озвучавал Бъгс Бъни в анимационния филм, изпаднал в кома след автомобилна катастрофа и се събудил в болницата с думите What’s up, Doc?

С помощта на магнитно-резонансна томография учените са установили, че същите зони в мозъка се активират при физическа болка и при любовни драми. С други думи мозъкът отчита еднакво дали имаш разбит нос или разбито сърце.

Някога уасаби сосът се е ползвал, за да убива бактериите в сушито, но вече е част от традицията.

През 1959 в Отава на откриването на нов терминал на летището изтребител минал звуковата бариера, при което счупил всички прозорци и нанесъл поражения на сградата, за които се наложил ремонт от една година.

Всеки ден, за да оцелее, колибрито изяжда човешкия еквивалент на 300 хамбургера или хладилник, пълен с храна.

На възраст 5 години детето има чувство за самоуважение толкова силно, колкото при възрастните, което е необходимо за социалната му идентичност. Затова и първите 5 години са толкова важна основа за живота на всеки от нас.

След като оглушал, Бах слагал метална пръчка в пианото си и я захапвал, за да усеща вибрациите през челюстта си.

Кардиналите са най-романтичните птици – те се събират до живот, заедно са през цялата година, като прекарват дните си в пеене заедно, а мъжкият храни женската.

Лидерът на анти-LGBT секта Тони Пъркинс, който призовавал Господ да накаже хомосексуалистите с ураган, загубил къщата си при наводнение.

Японците имат традиция да поправят счупените съдове със златен прах, за да подчертаят несъвършенствата им – нарича се кинтсуги, и залепените съдове се показват с гордост.

В Мексико Сити след земетресение от 8 по Рихтер бебетата в родилното оцелели като по чудо въпреки липсата на храна, вода, топлина или човешки контакт в продължение на 7 дни.

Виж повече: Колекция изцепки във форума „БГ МАМА“ – част 2 

Швейцария е единствената страна, напълно готова за аварии – в случай на ядрена война има бункери, достатъчни за цялото население, плюс още 15% капацитет за гости.

Не всички пчели са жълти – има и сини.

В Кения живее човек, известен като Хиена Мен – той започнал да храни хиените, за да не нападат добитъка му, но постепенно толкова спечелил доверието им, че вече е гост в бърлогата при малките им.

Научно доказано е, че хората изпитват повече емпатия към кучетата, отколкото към други човешки същества.

През Втората световна война гълъб бил награден с военен медал във Франция, защото съобщенията, които пренасял, спасили живота на над 200 души. Въпреки че изгубил око и крак в битките, гълъбът на име Шер Ами продължил да служи самоотвержено до края на войната. 

Според психологически изследвания на група приятели тези, които са най-груби, обикновено са тези, на които най-много можеш да разчиташ в напрегнати ситуации.

Моцарт мразел една от певиците, с които работел, затова я наказал с трудна за изпълнение песен. Понеже тя навеждала глава за ниски ноти и вдигала глава за високи, Моцарт написал такава мелодия, която да я накара да се клати като кокошка.

Първата хеви метъл песен, избрана от американския Конгрес за съхранение в библиотеката за произведения с културно значение, е Master of Puppets на Metallica… през 2016.

Когато жената на Ози Озбърн го хванала да кара пиян, продала всичките му коли.

Има цяла религия, базирана на филма The Big Lebowski, която се нарича дюдеизъм и проповядва да не се впрягаш много и да приемаш по изи нещата. 

Франки Мюниц, най-известен с ролята си „Малкълм“, страда от загуба на паметта и не си спомня периода от живота си в сериала.

Вълците вият по такъв начин, че създават звукова илюзия, че са по-голяма глутница.

Корейски йога инструктор успял да избяга от затвора, след като се промушил през отвора за храна на килията – дупка с размер 45 на 15 сантиметра.

Социологически експеримент показал, че половината от хората, които смяташ за приятел, не те смятат за такъв. Причината за това е така нареченото катерене по социалната стълбица – хората по-високо приемат останалите за просто познати.

Kung Fu Panda бил толкова успешен в Китай, че предизвикал дебати как може хора от Запада да направят по-добър филм за местната култура от самите китайци.

В обществото на викингите една жена можела да се разведе с мъжа си, ако той я обиждал, бил прекалено ревнив, не правел достатъчно секс с нея или носел женствени дрехи, разкриващи прекалено много гърдите му. 

Кои са 10-те БГ звезди с най-срамни видеа и снимки в интернет

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

 
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *