Очи в очи с театъра: Силвия Петкова

Нашето момиче е посланик на Нощта на театрите 2018

0 коментара Сподели:

Диляна Флорентин

През 2018 на културния български пазар можеш да си прибереш в еко торбата и качествени продукти, и „фастфуд“ предложения. Най-непринуден и непредвидим не само технически, но и по емоционални причини остава театърът. Любимият театър днес е едновременно лесноразбираем, но и оставя послевкус, кара душата да се бунтува, да разисква теми, за да може и когато се прибереш вкъщи след постановката, преди да заспиш, да помислиш отново върху сюжета и след две-три седмици, когато изхвърляш старите билети от портфейла си, отново да се усмихнеш широко или да се просълзиш, както при финалните аплодисменти. Нерядко решаваш и да не ги изхвърлиш, а да ги колекционираш някъде там, на топло…

На 17 ноември общо в 15 български града нощта ще бъде театрална.

Едновременно 11 европейски държави ще бъдат част от чудото Нощта на театрите, а сцената ще се превърне в основна арена за дискусии и ще събере по едно и също време всички, които я обичат.

Посланието на тазгодишното издание на най-мащабната театрална инициатива в България е „Очи в очи с театъра“. Освен спектакли в театрите и на алтернативни места са организирани множество срещи, дискусии, изложби, концерти, разходки зад кулисите, контакти и нови възможности за сближаване на театъра с неговата публика. Нощ на театрите 2018 е част от Програма „Културен календар“ на Столична община и се осъществява с любезната подкрепа на Министерство на културата на Република България и Съюза на артистите в България. Международен партньор на инициативата е Асоциация „Европейска нощ на театъра“.

А какво ще ни кажат българските посланици на Нощта на театрите 2018, ще видиш тук:

Ти си:

Пълна откачалка, опитваща се да е нормален, организиран и отговорен човек.

Ако животът ти не беше сцена, би бил:

Плаж, море, самотен остров, планина, поля, Природа, компютър с цел доходи, любимият ми мъж и всичките ни деца, слънцето, луната, добитъкът, звездите и земята!!!

Най-големият ти гаф по време на представление:

Не си позволявам гафове! Аз съм професионалист!  Ама понякога ни става смешно, друг път си забравяме текста… такива глупости.

Заглавието на коя постановка описва най-добре живота ти сега:

Пипи си услажда живота с Тирамису, докато чете Уди Алън… примерно…

Любимият ти сценичен партньор е:

Все още нямам чак любим! Но всички колеги, с които съм се срещала на сцената, са били прекрасни и достойни партньори! Георги Кадурин ми е любимият партньор, но засега сме се срещали само пред камерата. Мечтая си да срещна Даниел Рашев (д-р Врабчев от "Откраднат живот") на сцената!

Какво правиш, ако не се получи магията на сцената, ако не избухне енергията?

Страдам и се самобичувам цяла нощ и още няколко дни… Драмата е безмилостно жестока, после… Пак. Става. Тихо.

Колко често ти се случва да си в ситуацията to be or not to be?

Ежедневно!

Илюстрация: Теодор Лозанов

Костюмът на кой от героите ти най-трудно сваляш от себе си:

Това объркващ въпрос ли е?

Костюмите ги сменям за не повече от 40 секунди. От образ излизам, щом прекрача изхода на театъра.

Колко често играеш извън сцената?

Би ми се искало да е постоянно, ама не ми се удава. В живота съм много залухава, наскоро ми излезе и прякорът Силвия – Тревожната.

В съвременната култура би променила:

Чалгата бих променила… да не кажа по-голяма дума… ако ме разбираш, защото тя за жалост си стана мерна единица за "култура"… Също така… Стига толкова Халтура.

Театърът е за:

Мечтатели!

Какво ще гледаш в Нощта на театрите 2018?

Мисля, че ще съм част от зрелищата в тази свещена нощ, но искрено се надявам да ми остане време да посетя някое алтернативно събитие извън храмовете на Мелпомена, някое огнено шоу или стрийт пърформанс, още не съм готова с графика за този вълнуващ ден.

За повече информация тук, тук и тук

Виж за какво си говорихме с друга жена посветена на работата си.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *