4 от най-известните чешми с минерална вода в София

Не забравяй да пиеш вода

0 коментара Сподели:

Да си еко не е мода, а е необходимост, криеща се в призива на природата да се погрижим за нея, след като ни е дала толкова много. Да си еко не се изразява в платнените торби, които носим със себе си всеки път, когато пазаруваме, но понякога забравяме вкъщи и си мислим, че това не е от значение; или в тоалетните ролки, които буквално се топят при допир с водата, но все пак изхвърляме в общия боклук. Не е в бутилките за многократна употреба или в обещанието да започнем да рециклираме, но от понеделник. Простото намерение да бъдем еко е достатъчно само за да започне задълбочен разговор на чаша вино в столичен бар.

И сам войнът е войн не върши работа, когато битката изисква колективни усилия.

Приятелите ни от Zero Waste Sofia са започнали битка, която за разлика от тези, които се водят с оръжие, никога не спира. А на нас ни се иска да има повече организации, които да ни отварят очите за възможностите да намалим отпадъците си до възможния минимум.

Като част от желанието ни да бъдем по-еко сме ви приготвили списък с някои от най-известните столични чешми, от които тече минерална вода и са буквално навсякъде около нас. И понеже водата е най-важното нещо за човека, няма как да не споменем, че тези чешми са се погрижили за хидратацията на поколения и поколения българи. И е много по-ретро, отколкото да си купуваш поредната пластмасова бутилка от магазина.

ЦЕНТРАЛНА МИНЕРАЛНА БАНЯ В СОФИЯ

Строежът започва през 1906 година и завършва 7 години по-късно. Сградата определено носи гордост на столичани, а и е от национално значение. Замисълът е бил да се построи сграда с цел оползотворяване на горещия термален извор на града.

Няма кореняк софиянец чиято баба да не си е наливала вода от чешмите на Централната баня.

По едно време беше най-оживеното място в столицата, сега вдъхва страх у случайния минувач заради запустелия си вид. А и консуматорското общество приканва за намаляване на усилията на отделния индивид и предпочитаме да си купуваме вода от магазините. И все пак се намира по някой софиянец, който спира забързания си ход през живота и утолява жаждата си за вода и спомени на това така специално място.

ЧЕШМАТА НА БАНЯ ЛОЗЕНЕЦ

Това е една от първите чешми в София, като в началото на това място е имало къпалня тип руска баня. Именно банята е причината за настоящото име на мястото. Градинката, където се намира баня  Лозенец, отскоро има нов облик. Дали ще сме доволни от резултата след ремонтните дейности, по-скоро бих изразила съмнение. Но е факт, че около НДК си имаме доста чешмички, а тази е на най-хубавата локация.

ЧЕШМАТА НА ПОПА

Това е може би най-емблематичното място за софиянци. Миналото помни много любовни срещи, драматични раздели и обмяна на наркотици на това толкова централно столично място. Сред голямото количество градска драма любимата ни чешма зад паметника на Патриарх Евтимий остава на заден план просто като наблюдател. А ако можеше да говори… Тук са утолявали жаждата си не една или две нещастни душици и след ремонтните дейности чешмата я очакват и по-добри времена. Или поне можем да се надяваме.

ЧЕШМИТЕ В БОРИСОВАТА ГРАДИНА

Тук си имаме две емблематични чешми и няма как да откроим едната от другата. Първата се намира в началото на Борисовата градина, като тръгнете от Орлов мост в посока Плиска. Малкото архитектурно чудо е спестило не лев или два на много бедни студенти, които са отказали да си закупят вода от близкото капанче, защото си ги пазят за бира.

На най-много ползи се радват спортистите любители, които минават покрай чешмите в Борисовата по пътя си към мечтаната фигура.

Чешми в столицата колкото искаш. Няма да ни остане време да ги изброим, но вие знаете кои са те. Застават на пътя ви в най-неочаквания момент: на разходка около „Александър Невски“ или из Царската градина и на много други локации точно когато имаме най-голяма нужда да спрем и да поемем глътка животворна течност. Ако искаш да видиш кои са и другите софийски чешми, посети картата на ZeroWaste. А можеш и да се информираш какви са начините да намалим отпадъците си до минимум. Защото природата има нужда от теб, от мен, от всички.

Знаем, че обичаш София, но си позволи да заобичаш и Братислава.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *