City Walk: Братислава

Най-общо казано, има два вида дестинации: свръхпопулярните (като Лондон, Париж и Рим) и онези, които не са потънали в тълпи от туристи, но пък има какво да предложат като усещания. Причините тези дестинации да привличат интереса е, че са алтернативни и понякога са само на 1 час разстояние от София. Такъв е случаят с Братислава, столицата на Словакия. 

Освен че е родината на любимия ни Tatratea, това е и град, полегнал между двата бряга на река Дунав, изпъстрен с цветна архитектура и доста симпатични заведения.

Полетът е един час, часовата разлика е един час, цените са като в София, градът е гостоприемен. Валутата е евро, местните разбират малко български и говорят сравнително добър английски. Тези причини са достатъчни дори и за по-неопитните пътешественици да стегнат раниците и да потеглят натам.  На следващите редове ще намериш нашия гайд какво да не пропускаш, ако се озовеш там, и как да вдишаш града в цялата му неподправена прелест.

1. UFO TOWER– спираща дъха 360-градусова гледка

Включена в World Federation of Great Towers (заедна с Айфеловата кула в Париж и Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк!), наподобяваща летяща чиния форма и цели 85 метра над земята, UFO tower е must-visit, ако си в Братислава. Точно на върха ѝ е разположен ресторант с 360.градусова гледка (и превъзходна кухня, бел. ред.), а палубата на върха на купола предлага панорамен изглед към Братислава и околностите  в диапазон до около 100 километра, където с просто око можеш да обходиш целия град, Дунав по голяма част от словашкото му протежение, както и да хвърлиш поглед към самите Австрия и Унгария.

2. С лодка по Дунав и замъкът Девин – история, забележителности и разходки

Веднага щом слезеш от кулата, ще се озовеш на The Slovak National Uprising Bridge, който свързва другата част на града през река Дунав и е един от най-дългите висящи мостове в света. Оттам можеш да хванеш туристическо корабче, където за около час (в едната посока) да се пуснеш за приятна разходка по реката. На борда разполагат с наливна Krušovice и външна палуба, където да се наслаждаваш на следобеда, така че пътуването няма как да не е приятно.

Със същото корабче като крайна дестинация се стига до замъка, който се намира на границата с Австрия.

Границата минава от запад на изток по река Морава и впоследствие в Дунав. Чудесно място за снимки (от по-високите части на замъка се откриват сериозни гледки към реката, селото в близост, залеза над реката и Австрия), както и за любителите на историята.

3. Street Food Park– кулинарната карта на града

Доколкото разбрах от местните, събитието  се случва всеки месец пред Stará Tržnica и обикновено продължава 4 дни. Идеята идва, както на много други места по света – да се обедини креативна и качествена храна под един „покрив“ в прегръдката на приятна атмосфера. Някои от участниците в стрийт фуд парка имат заведения в Братислава, но други идват в града специално по този повод. Входът е свободен, отворено е между 12:00 и 22:00 часа, а готина бира има на две крачки във Výčap u Ernoho.

4. Bunorthodox Craft Beer Bar– за ожесточените ценители на крафт бирата

Като стана дума за бира, този специализиран бар е разположен в сърцето на града. Не се предлага нищо друго освен крафт бира (и дегустация на 5 от бирите за 6 евро или на 9 от тях за 10 евро). Стените са покрити с интересни илюстрации, атмосферата е хипстърска, а в менюто можеш да откриеш бири като Double-Peach-Candy-Popcorn-Sour-Ale, Garden of Eden (плодов IPA), Dry as Bone  (brut IPA), Wild Ale w/ mushrooms(уоу, нали), Ms. Scarlet, което е Bloody Mary IPA и още много. Пробвайте от всичко и внимавайте в процентите алкохол, че наоколо са само барове и пътят към дъното би бил съвсем близо.

5. Meštiansky pivovar –  местна храна и местна бира

Ако искаш да се върнеш тук и смело да заявиш, че си опитал нещо автентично като храна от Словакия, непременно се отбий до Meštiansky pivovar (Burgess Brewery). Популярно е именно сред местните хора и е с добра локация близо до центъра. Огромно като пространство, но все пак, ако сте повече от 6 души, направете си предварителна резервация. Препоръчвам да започнеш с нещо като the Bratislava Lager 12. За старт на хапването: има приятни супи като тази с няколко цвята боб и пушени свински гърди и изклщчителен бийф тартар. Ако си много гладен, виенският шницел е твоето нещо, размерът му е главоломен и е нечовешки вкусен за шницел.

Агнешкият бургер не е нещо, което трябва да се подмине с лека ръка – дзадзики, леко пикантна салца и сочно агнешко кюфте съжителстват в пълна хармония между топлото хлебче.

Най-типичните местни специалитети се подвизават в менюто като: Sviečková or Chrenovka (телешко) и Dumplings с овче сирене.

Всичко, от което се нуждаеш за един неангажиращ уикенд, е налице.

 

*Снимките са личен архив и са направени с Motorola One.

Изкуството на живите изображения

Motorola One вече е на българските пазари с нови функции, които ще променят възприятието за мобилна фотография. С двойна задна камера 13 МР и 8 МР селфи камера можеш да създаваш идеалните снимки за твоя Facebook или Instagram профил и не само това.

Motorola One въвежда синематографията в мобилната фотография. Ефект, който до този момент можеше да се постигне единствено чрез отделни, при това платени приложения.

В Motorola One функцията вече е под формата на фабрично вграден режим на камерата на смартфона. Чрез синематографията създаваш статични кадри, в които има леко повтарящо се движение. Ще запазваш всички онези моменти, които иначе си мислиш, че ти се изплъзват. Анимацията е едва забележима, а всичко останали обекти са замръзнали. Motorola One променя начина, по който преживяваш фотографията, и няма никога повече да поискаш да се върнеш към стандартното снимане.

Повече информация за продукта тук.

Виж защо обичаме София толкова много.