5 филма в Дома на киното за ролята на съдбата и личната борба

Ингмар Бергман няма да ни остави безпристрастни към нито един кадър

0 коментара Сподели:

Тази седмица избрахме фокуса на селекцията ни да бъде поставен именно върху корейското и шведското кино. Филмите, които сме избрали, представят в дълбочина ролята на съдбата и личния ѝ прочит от наша страна, а щом зад кадър присъства режисьорския талант на Ингмар Бергман, сме сигурни, че големият екран ще ни накара да се потопим във всеки кадър.

МИС БАБА

Още едно заглавие, присъстващо в Седмицата на корейското кино, прави впечатление с обратимия развой на сценария си. Лентата разказва за живота на 74-годишна вдовица, отегчена от пенсионерския си статус и изпитваща ред неприятни чувства покрай тази ситуация. Убедена, че е в тежест на семейството си и потънала в личния си некомфорт, един ден О Мал-су попада в необичайно фотографско ателие. Там се случва някаква магия и снимките ѝ я връщат 50 години назад във времето, в разцвета на младостта.

Къде: Дом на киното
Кога: 13.11 вторник от 18:30 ч.
Билети тук

ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ВСИЧКИ ТЕЗИ ЖЕНИ

Когато режисурата е в ръцете на майстора на шведското кино Ингмар Бергман, няма никакво място за колебание дали лентата си заслужава вниманието. Първият цветен филм на Бергман е безгрижна комедия, в чийто сюжет надменният критик Корнелиус е придуман от прочутия виртуоз на виолончелото Феликс, известен и с качеството си на егоцентричен женкар, да напише неговата биография.

Къде: Дом на киното
Кога: 13.11 вторник от 20:45 ч.
Билети тук

ЛИЦЕ СРЕЩУ ЛИЦЕ

Драматичната шведска лента ще ни потопи в историята на психиатърката Йени Исаскон. Затормозена от спомени от детството, докторката осъзнава, че не разбира собствената си същност. Професионалистката в областта на тази деликатна материя, която си изкарва прехраната анализирайки мислите на другите и помагайки им да намерят себе си, в един момент разбира, че не е изследвала цели области от личната си същност, и изпада в сериозна нервна криза. Томас Якоби, братът на един от пациентите ѝ, прави опити да ѝ помогне и поема грижите за нея, но докъде стигат те?

Къде: Дом на киното
Кога: 14.11 сряда от 18:30 ч.
Билети тук

В ПРИСЪСТВИЕТО НА КЛОУНА

Няма как да пропуснем в тазседмичната ни селекция и другия филм под режисурата на големия Бергман, включен в програмата на Дома на киното. В присъствието на клоуна сюжетът ще ни грабне с развоя на една едновременно мрачна и дълбока история, в която музиката има съществена роля. През 1925 година в психиатрията на Упсала постъпва за лечение Карл Окелблом – фокусник и изобретател, който се е опитал да убие годеницата си Полин Тибо. Заинтригувани от звуковото кино, Карл, професор Воглер, Полин и още няколко актьори тръгват на турне и се озовават в отдалечено малко селце. Именно там решават да изиграят своя филм на живо за връзката между Шуберт и Мици Вайт.

Къде: Дом на киното
Кога: 15.11 четвъртък от 18:30 ч.
Билети тук

САРАБАНГА

Сарабанга е продължение на създадения през 1973 година шедьовър Сцени от един семеен живот. Сюжетът ни разказва историята на Мариане, която решава да посети бившия си съпруг Юхан 30 години след развода им, и да изкара с него и семейството му малко време през ваканцията. Без да очаква обаче, Мариане бива въвлечена в конфликтите, които тлеят между Юхан и две поколения негови потомци, а режисьорът Ингмар Бергман представя историята им повече от великолепно.

Къде: Дом на киното
Кога: 15.11 четвъртък от 20:45 ч.
Билети тук

А ако още не си гледал Бохемска рапсодия, тези редове ще ти подскажат какъв пропуск си направил

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *