Нереалистични представи за професиите от сериалите

...или кои са кариерните митове в киното

0 коментара Сподели:

Любимите ни герои от сериалите често имат интересни и вълнуващи професии. В истинския живот обаче същите тези занимания изглеждат съвсем различно. 

Ето няколко от големите кариерни заблуди на екрана:

А за да не се разминават вашите очаквания с реалността и да разберете какви са възможностите за професионално развитие в България, регистрирайте се сега за Тук-Там Кариерен Кошер – кариерното събитие за българи с опит и образование в чужбина. 

Журналистиката в „Сексът и градът“ 

(на откриващата снимка)

Планини от скъпи обувки, гори от скъпи дрехи и реки от скъпи коктейли. В такава “природна среда” вирее любимата ни Кари Брадшоу от “Сексът и градът”. Излишно е да споменаваме, че това няма как да се случи в реалния живот. На първо място, Кари не живее къде да е, а в Ню Йорк – един от най-скъпите градове в света. Второто и още по-съществено нещо е, че единственото време, в което Кари работи, е за малко, обикновено вечер, преди да заспи. И въпреки, че има малка колонка във вестник, пише кратки статии, базирани основно на нейните лични преживявания, тя успява да поддържа изключително висок стандарт на живот, който в действителност е постижим с много повече работа.

Виж още: 10-те най-необичайни професии в София

Музикалният бизнес в „Двама мъже и половина“ 

В “Двама мъже и половина” персонажът на чичо Чарли не прави нищо друго, освен да се забавлява и то по неговия начин – с много алкохол, жени и хазарт. Направило ли ви е впечатление, че няма сцени, в които Чарли да работи, но има такива, в които брат му Алън практикува професията си?! Чичо Чарли сяда зад пианото или под въздействието на алкохола, или по празници. Разбира се, това не му пречи, да живее в огромна къща на плажа в Малибу. Подобен начин на живот води и самият главен герой Чарли Шийн, вследствие, на което обаче той бива отстранен от сериала. Ясното доказателство, че в реалния живот подобен начин на живот не функционира за дълго.

Лекарската професия в „Д-р Хаус“

Грегъри Хаус – арогантен особняк с хапливо чувство за хумор, който винаги е прав. Той е изключително умен, за мнозина дори гениален. И тук идва първата заблуда, която този сериал поражда. Хаус успява винаги да разреши дори и най-заплетения случай. В последната секунда му хрумва хитро решение, родено от дребен детайл в ежедневието. Изглежда, че е равен на Господ, но всички знаем, че в живота хората грешат, дори и лекарите. Най-парадоксалното е, че Хаус е под постоянното влияние на болкоуспокояващи, а те по никакъв начин не влияят на ежедневната му работа и преценка. А лекарските му познания са необятни. Всички възможни симптоми са свързани като паяжина в главата му и винаги го водят към конкретно заболяване.

Виж още: 10 професии, които да работиш през лятото, ако сега си завършил гимназия

Адвокатската професия в „Костюмари“

“Костюмари” създава две основни заблуди за професията. Първата е, че човек може да стане адвокат без юридическо образование. Харви Спектър наема за свой съдружник именно човек, който е отпаднал от университета, но е много хитър и умен. Нека бъдем честни, в реалността никоя кантора не би наела кандидат, който не е посещавал юридически факултет, независимо колко впечатляващ е той. Втората голяма заблуда в сериала е, че адвокатската кантора плаща за образованието на служителите си. Вярно е, че има кантори, които финансират част или цялото обучение на някои свои служители. Но със сигурност това не се отнася до всички наети служители и не касае конкретно учебно заведение, както е в сериала.

Криминологията в „От местопрестъплението“ 

Ако оставите настрана тръпката от заплетените случаи в “От местопрестъплението”, всъщност сериалът създава редица заблуди за криминологията. Замисляли ли сте се, например, реално колко лаборатории в света разполагат с техниката, с която работят актьорите в сериала? В действителност, надали са десетки. Още по-нереалистичното е, че уликите, водещи към престъпника, изскачат постоянно и от всеки ъгъл. Подобно на археолозите, които правят разкопки години наред, за да открият някоя находка, криминолозите в живота търсят понякога и с години верния път до истинския престъпник. Другата голяма заблуда е бързината, с която разкриват извършителя на престъплението. Само в рамките на един епизод успяват да открият, анализират и проследят достатъчно улики, които винаги водят до истинския престъпник.

Кариерен Кошер ще се проведе на 4-ти септември 2019 от 12:00 ч. в Интер Експо Център. Участието е безплатно, но се изисква задължителна регистрация

7-те най досадни професии

Какво още се случва?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *