РАБОТНАТА ДЖУНГЛА

Големите фирми по света инвестират умишлено в дизайн, за да предразположат служителите си към продуктивна работа и свободен дух.

0 коментара Сподели:

Работните пространства еволюираха от тесни сиви кутийки до офиси по хиляди квадратни метра, където сме готови доброволно да се заточим до живот и сме сигурни, че нищо няма да ни липсва. Времето на кафезите отмина. За да провокират креативната мисъл на служителите си, големите компании са готови да пръснат милиони за изграждането на забавна, интерактивна и уникална по рода си работна среда. Очевидно има смисъл. Ето и офисите, които успяха да ни впечатлят с концепцията или мащаба си.

Google
Цюрих, Швейцария
дизайн: Carmenzind Evolution

Google, office, офис, Швейцария, Цюрих

Няма по-добър начин да построите идеалното работно пространство, от това да разпитате служителите от какво се нуждаят и просто да надминете очакванията им. Още преди дизайнерите от Carmenzind Evolution да стартират проекта си за фантастичната сграда в Цюрих бяха направени 350 интервюта, като Google съвсем естествено за себе си потърси, събра и систематизира мненията на всички служители на компанията там. Сградата, която Carmenzind Evolution префасонираха от-до, е била пивоварна, търговски център, спа комплекс…

office, офис, Google, Цюрих, Швейцария

В основата на дизайна стои идеята за изграждането на малки, но изключително функционални места за самостоятелна работа, заобиколени от широки и интересни пространства за срещи на екипите и за разпускане. Етажите са спретнати тематично, всеки в различен цвят и със собствен лайтмотив. Основната конферентна зала, която се намира на петия, изцяло исторически стилизиран етаж, разполага с меки дивани, класически фотьойли и кадифени завеси. Мястото напомня библиотека от средата на миналия век. Един етаж по-надолу обаче средата е изцяло различна. Нивото е посветено на еко темата, а като най-добро дизайнерско попадение определяме пашкулоподобните места, предназначени за срещи. Местният шовинизъм си личи на третия етаж, където темата е Швейцария – килими, които имитират снежна покривка, лифт кабини и иглута, като в последните работните тимове могат да провеждат конферентни видеоразговори с колегите си от другите офиси по света. Най-доброто място за релаксация е зала с множество аквариуми, където служителите наблюдават декоративни риби, докато давят умората във вани, пълни с меки дунапренови кубчета. След изброените екстри масажите, пилатеса и йога класовете, както и залите за билярд и джаги, звучат откровено скучно. Проектантите и дизайнерите са се постарали местата за забавление да са разпръснати из всички етажи, като идеята им е била да накарат служителите да циркулират надолу-нагоре по етажите, да се запознават и комуникират повече помежду си. С други думи, нямаме нищо против, ако ще и робски труд на територията на Google в Цюрих.

Skype

Пало Алто (Калифорния), САЩ
дизайн: Blitz

office, офис, Пало Алто, Калифорния, Skype

Компанията наема дизайнерите от Blitz, за да спретнат най-новото им работно пространсто в Пало Алто така, че 250-имата наети да се чувстват по-добре дори и от у дома си. Офисът заема около 17 хиляди квадратни метра, като всъщност по-голямата част от тях са заети не с бюра и компютри, а са широки свободни пространства, които според психолозите провокират по-креативната мисъл. Цветовете започват от типичното за логото на Skype синьо и минават през зелено, червено и ярко жълто. Добро попадение в интериора е зоната, която доста успешно имитира планинска поляна, а след като видяхме опциите за забавление (билярд, джаги и други задължително екипни игри) въобще не се изненадваме, че Skype се срива често напоследък, и те са хора.

Стокхолм, Швеция
дизайн: PS Arkitektur

office, офис, Skype, Стокхолм, Швеция

Skype е компания, която има офиси в Щатите, Азия и Европа. Този в Стокхолм е фаворитът ни на Стария континент. Сградата е историческа за града, защото съществува от 1846 година, а през 1857 я превръщат в най-голямата шведска пивоварна, която спира работа през 70-те години на миналия век. Зад цялостния проект за интериорния дизайн на тези 1680 кв. м стои екип от петима шведи, които са сметнали, че облакоподобните мебели, висящите на черни кабели крушки и рисунките на слушалки по стените на конферентните зали са добра идея. И всичко за около 100 души, които работят в шведския офис на Skype.

Pixar
Емъривил (Калифорния), САЩ
дизайн: Bohlin Cywinski Jackson

Pixar, Емъривил, Калифорния, офиси, офис

Няма никакъв начин да сте затворени в кутийки като в call център и мозъкът ви да работи на такива честоти, че да се роди нещо дори наполовина добро колкото мултимилионните анимации на Pixar (Играта на играчките, Wall*e, Рататуй и др.). Нищо чудно, че последното определение, което можем да лепнем на мястото, където работят едни от най-добрите аниматори в света, е обикновен офис. Постери, играчки и цели стаи спретнати така, че наистина да се почувстват вътре във филма плюс страхотната стена за идеи, където са нахвърляни историите, които вкараха анимациите в боксофиса. Стийв Джобс стартира Pixar като компания за хардуер, която за късмет на феновете на красивата анимация сменя курса. Няма място, където да бъде по-приятно да си гийк. Едно обаче успя да ни изненада – банята е само една, моля изчакайте!

 

Nike / Марк Паркър (CEO)
Портланд (Орегон), САЩ
дизайн: Марк Паркър

Nike, офиси, офис, Портланд

Когато стане дума за работното място на човек, който ръководи мултимилиардна компания, това което се намира зад вратата с табелка Марк Паркър, без съмнение е изненада. Гледката е поредното доказателство, че най-успелите не са сухари. Марк започва като дизайнер в компанията преди близо 30 години и именно от толкова колекционира маратонки и де що има предмети, вдъхновени или по някакъв начин част от историята на Nike. По стените на офиса му няма дипломи, сертификати и награди, за сметка на плакат на Кийт Ричардс и други шарении. Пространството е обитавано още от миниатюрен Роджър Федерер, играчки на Kaws, Michael Lau и дори куче, ушито от части на маратонки. Не е зле да управлявате индустрия за 14 милиарда долара, a в офисът ви да има повече дреболии, отколкото на гаражна разпродажба.

Facebook
Пало Алто (Калифорния), САЩ
дизайн: studio o+a

Фейсбук, офиси, офис, Facebook, Пало Алто, Калифорния

Дизайнът е дело на Studio o+a, които сметнали, че най-добрият начин да угодят на служителите на Facebook е да ги разпитат, как очакват да изглежда работното им пространство. Оказало се, че тези, които смятаме за абсолютни нърдове, са доста спортни натури, защото в дома на социалната мрежа има опции за всевъзможни активности от тенис на маса до баскетбол. В крайна сметка мястото се получило доста забавно, защото на служителите е позволено да драскат и рисуват по стените, да спретнат кътчето си както пожелаят и дори да местят мебелите от едно място на друго. Един вид, ако решите да преместите фотьойла си при Марк Цукерберг и да му висите на главата, докато сменя профилната си снимка, просто трябва да го навиете. Крайният резултат от работата на дизайнерите от Сан Франциско е стотици пъти по-добър от офиса, който видяхме във филма Социалната мрежа.

Lego
Билунд, Дания
дизайн:Bosch & Fjord

Лего, Lego, Билунд, Дания, офиси, офис

Наличието на 13 конферентни зали в офиса на Lego в Дания определено ни впечатли. Идеята на дизайнерите, отговорни за това разхищение на пространство била, че добрите идеи рядко се раждат на едно и също място, а смяната на обстановката действа добре на работния процес. Това, което очакваме да видим вътре, бяха десетки разпръснати блокчета. Е, нищо подобно. Дизайнерите не са се възползвали от възможността да превърнат това пространство в място подобно на детски център за пораснали. Служителите биха могли да конструират само и единствено в специална стая за тази цел. За сметка на това територията на Lego е пълна с места за кафе, похапване и забавления. Странен подход на Bosch & Fjord.

TBWA/Hakuhodo
Токио, Япония
дизайн: Klein Dytham architecture

TBWA, Hakuhodo, офиси, офис, Токио, Япония

По повод обединяването на световната рекламна агенция TBWA и втората по големина рекламна агенция в Япония – Hakuhodo, служителите на двете компании се наместват в изключителен офис преди малко повече от 3 години. Сградата е бивш 8-етажен увеселителен комплекс в центъра на Токио. Дизайнерите се възползват от зоните, пригодени за боулинг, за да устроят пространството на няколко нива. Високите тавани създават усещане за просторен интериор, а в центъра на сградата има истински парк. Подозираме, че любимото време на служителите е така нареченият Бирен четвъртък, когато се събират на по напитка именно там.

Cartoon Network
Атланта (Джорджия), САЩ

Cartoon Network, офиси, офис, Атланта, Джорджия

Територията на Декстър и Джони Браво изглежда като леко налудничаво работно място. Всъщност самата сграда е типично офис пространство, с кутийки метър на два, при мисълта за които ни настръхват косите. Пространството обаче тотално придобива друг облик, когато се намесят креативните умове, впрегнали сили да правят конкурентноспособна анимация в свят, където съществува Pixar. В това отношение служителите разполагат с пълна свобода да спретнат своя кът, както им идва отвътре. С влизането в офиса на Cartoon Network ви посреща роботът Джуди, благодарение на който бързо се усещате къде точно сте попаднали. Ярки мебели, цветни стени, десетки дреболии и играчки от анимациите, стикери, магнити и прочие вещи в промишлени количества.

Urban Outfitters
Филаделфия (Пенсилвания), САЩ
дизайн: Meyer Scherer & Rockcastle

Urban Ooutfitters, офиси, офис, Филаделфия

Отговорни за стайлинга на хипстърите безспорно са American Apparel и Urban Outfitters. Последните са си намерили място в петте сгради на бивш корабостроителен завод, притежаван някога от американските военни. Интериорните дизайнери са се възползвали от огромните халета и високите тавани, за да превърнат мястото в идеално работно пространство за подобен род компания. Според някои във Филаделфия винаги е слънчево, ето защо и през ум не им е минало да лишат сградите от огромните прозорци, от които влиза дневна светлина. Изящна цветна декорация от текстил създава страхотната атмосфера на мястото, където се подвизават повече от 600 служители на компанията. Реновирането и дизайнът отнели близо 2 години и стрували повече от 100 милиона долара.

Three Rings
Сан Франциско (Калифорния), САЩ
дизайн: Because we can

Three Rings Design, офиси, офис, Сан Франциско, Калифорния

Едва ли друго независимо студио за създаването на игри може да се похвали с подобен офис. Because we can са впрегнали всички сили да създадат почти нереално пространство, което да провокира умовете на гейм дизайнерите. Към задължителната стая за тестове на производството добавяме и скритата зад библиотеката тайна зала, достъпът до която е като в истински куест. Дизайнът на това работно пространство е вдъхновен от романа Двадесет хиляди левги под водата на Жул Верн. Гигантско канапе октопод е разположено на пода в стаята за игри, а тонове викториански детайли се откриват из целия офис. С подобeн уют не може да се похвали дори Google в Цюрих!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *