Funkt-ционални

Supa Star, Taqueria, Take a Cake, Ракета Ракия Бар, BG BAR, Boom Burger, + това... и още много щастливи клиенти на Funkt architects – студиото, което разнообрази дизайна на заведенията в града

0 коментара Сподели:

Срещнахме се с неговите създатели Илиан, Лора и Мими и в неусетно изминалия час с първите двама разбрахме каква е тяхната история, формулата за успех и бъдещите им планове – вече имат бебе и както се казва – нека такива като тях да се множат.

Как започнахте?
Илиан: Още като студенти по архитектура аз и Мими (другата част от нашето крю) започнахме работа в едно от големите архитектурни студиа по това време. Имахме дейно участие в няколко проекта на добре изглеждащите и сега сгради на булевард „България“. Аз бях отговорник по детайлите, а Мими си падаше
пò арт насочена.

A как се появи Funkt?
След като завършихме, решихме, че имаме достатъчно опит и идеи и няма смисъл да работим за някой друг. Тогава се запознах с Лора, моята настояща съпруга, тя се присъедини към нас с Мими, за да се грижи за финансите и реда в новата фирма. Измислихме името Funkt, аз исках да включва много съгласни на едно място и това, че звучи малко като псувня, ми хареса. Ха-ха. Всичко се случи някъде през 2006 година, тогава имаше изключителен бум в строителството и първите ни проекти бяха с доста добър бюджет, след това дойде кризатааа. Имаше едно много дълго затишие, в което се чудехме ами сега накъде? Тогава ни се обадиха собствениците на Supa Star – бяха харесали едно заведение, което направихме в Драгалевци. Допаднахме си, направихме дизайна много близко до нашите общи представи. Преобразихме цялото помещение, сменихме дори и дограмата. Мими изрисува стените и стана много симпатично. Малко по-късно, отново на „Шишман“, направихме Taqueria, това бяха нашите стартови проекти, в които започнахме да се занимаваме с дърводелство, и така се завъртя колелото.

Намерили сте успешната формула по време на криза?
Нашата формула е проста. Извличаме максимума от материали, които реално не са толкова скъпи. Така на клиентите им е сравнително евтино. Естествено, подкрепени от нашите идеи,  хората виждат смисъл в това да инвестират в нас.

Funkt вече е добре познат бранд и с продуктовия си дизайн…
Допреди Supa Star не се бяхме занимавали с производство на мебели, въпреки че у нас имах всички необходими машини. Започнахме да правим разни масички, столове или лампи за конкретни проекти, но впоследствие се вдъхновихме  да майсторим различни опростени и минималистично изглеждащи продукти, които в същото време са много функционални и приятни. Хората ни се радваха и започнаха да ни канят в различни галерии и арт експозиции. Представихме някои мебели на Sofia Design Week, след което на Vienna Design Week, Helsinki World Capital Of Design… Скоро бяхме и в Любляна на Month Of Design. В края на октомври ще пътуваме за Букурещ, където ще участваме в East-Centric Architecture Awards. Общо взето, правим и се кефим на прости неща, защото сложните не можем да ги измислим. Ха-ха.

Колко човека включва пълният екип на Funkt.
Освен нас тримата във фирмата работят още няколко момчета, без които щеше да ни е доста по-трудно. Това са Сашо и Вальо, в отделни проекти работим и с Мартин Ангелов, автора на проекта „Колелиния“. От време на време имаме стажанти от чужбина, отворени сме за различни идеи, сега очакваме един стажант от Чехия, лятото пък имахме едно момче от Щатите.

Хората, които търсят контакт с вас, ви се обаждат с конкретна идея или чакат такава от вас?
Напоследък предпочитаме да работим със заведения, те са по-готиното нещо, защото има рационални доводи, с които да влияеш на собствениците, освен това те имат по-широка публика. Сценарият при повечето е един и същ, обажда се и казва: Имам супер яка идея и помещение, на което вече тече наем, и затова трябва да отворя следващия месец. Което реално е невъзможно. (Въпреки че „Ракета“ стана за 40 дни, но това е заради Ники, който беше много решителен и смел. Ха-ха.) Първо искаме да видим мястото, изслушваме човека отсреща, гледаме винаги да има диалог, ако не се харесаме, даваме висока цена, с която да го откажем, защото в повечето случаи гледаме да работим с хора, с които ни е приятно. Имаме желание да се случват някакви готини неща в България, тук обикновено хората преждевременно остаряват, докато ние гледаме да не губим ентусиазма си.

Екзистенциалният въпрос – ходи ли обущарят бос? Колко често правите ремонт в собствения си дом?
Ха-ха. Досега този лаф важеше в пълна сила за нас. Ние имаме много голяма къща с двор, в която вече 6 години холът ни е и офис, там ни е и работилницата, въобще всичко на едно – много удобно. Но ето че дойде моментът, в който с второто ни дете дойде крайният срок за нов офис. До няколко седмици трябва да направим официално откриване на офиса и къщата ни ще може да придобие вид за живеене.

И докато си на вълна добри идеи – виж и Александър Македонски, който може да направи чудеса от стария ти велосипед.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *