Вещи в занаята: Николай Дойчев

„Не се страхувайте да бъдете там, където не сте били!“

0 коментара Сподели:

Стиляна Иванова

Както знаеш, от известно време те запознаваме с младежи, които творят красоти с ръцете си и буквално ни скриват шапката с ловките си умения в занаятите. След последния ни герой – Ясен, който ни изуми със създадената от него ботаническа градина, е време за ново попълнение в редиците на Вещи в занаята.

Срещаме се с Ники в мъглив четвъртък в края на януари пред един от така популярните вече и у нас barbershop-ове, но по-специален. Както казва той – за него най-доброто място в София, на което господата могат да се погрижат за цялостната си визия.

За нас, разбира се, е любопитно да надникнем в този изцяло мъжки свят, където още от вратата ни посреща стабилно хип-хоп звучене, готин интериор и горещо кафе

– за тези, за които уискито е твърде ранна опция. Усмивката на Ники е зашеметяваща и вече сме сигурни защо не една и две майки водят тук синовете си за супер прически. Настрана от шегата – наоколо кипи усилен труд, момчетата изглеждат като изключително сериозни професионалисти, а бръсначи, кърпи и машини за пара се въртят умело под вещия надзор на Tupac и Biggie, чиито портрети ни гледат от стените. Украинското присъствие в Head Hunters Lozenets също е доста сериозно, което ни е достатъчна гаранция за качество, но как Николай Дойчев премина от сериозния път на информатиката до любовта си към занаята на бръснаря – чети нататък и хвърли едно око на инстаграма му.

Кой е Ники? Какво си учил, незаконни деца и други специфични обстоятелства?

На 28 години съм, от Варна. Завършил съм информационни технологии, деца незаконни нямам или поне не знам за тях. Дойдох в София през 2010-2011 г. и продължих да уча фотография. След това животът се намеси рязко и станах барман, с което се занимавах до 2015 г.

Това първоначалната ти идея ли беше, когато говорим за занаяти, или започна с нещо различно?

Истината е, че непосредствено преди това бях търговски представител, като за последната година смених три местоработи, но някак си никъде не се чувствах на място и не беше моето. Първоначално отидох като клиент в един друг barbershop – просто ме кефеше цялостната обстановка и услуга.

Оттам интересът ми към тази професия осезаемо се засили и си поръчах един бръснач, с който работя и до днес.

Започнах да гледам много видеа, свързани с професията, да се обучавам сам вкъщи и на приятели, разбира се. Исках да се занимавам с нещо, което наистина ми носи удоволствие и мога да се развивам. Първоначално ме беше страх да отида в сфера, в която нямам никакъв опит, но днес дори имам в главата си свой проект за бръснарница – мое място, което ще изглежда скандално добре.

Какви бяха първите ти стъпки в професията?

Отлагах доста дълго време, както ти казах, заради тази несигурност, но накрая се престраших. Видях, че от Head Hunters Barbershop си търсят фризьор-бръснар с опит, но може и без. Когато отидох на място и се качвах по стълбичките, сърцето ми щеше да изскочи от вълнение, но и от супер готино чувство. Запознах се с колегите, единият от тях започна да ме обучава, но нещо не се получаваше, по-скоро пречех. Накрая ми казаха: „Абе, знаеш ли какво – скоро ще направим една Академия, в която един бръснар от Украйна ще обучава. Отваряме нов салон, в който ще има място и за теб“. Така изкарах Академията, в която се обучавахме един месец интензивно и след много учене и усилия – от 4–5 месеца вече съм тук и официално в професията.

Разкажи ми, ако съм мъж и искам да се поглезя цялостно – каква е услугата, която ще получа в шопа?

Предлагаме така наречената комбо услуга – коса и брада. След прическата, която се прави, се почиства брадата – чистотата е изключително важна за нас, използват се различни видове пудра, следват афтършейвове и различни процедури, след това столът се дава назад на около 35–45 градуса, слага се прешейв крем и топли кърпи, които отварят порите и спомагат да се омекоти кожата, използва се и озонов апарат за допълнителна пара. В салона се прави оформяне на брада, бръснене, коламаска, скраб, масажи на лице, на глава и така нататък – пълна грижа.

Потвърждаваш ли факта, че мъжете са по-суетни от жените, и имал ли си куриозни случаи в салона?

Абсолютен факт е, че сме по-суетни, но ние имаме и жени клиентки, макар да са много, много малко. А последният ми забавен случай беше, когато бях с клиент, който беше целият намазан с крем и топли кърпи на лицето и получи есемес, че колата му е вдигната, и изхвърча от салона с кърпите и крема на лицето – приличаше на омазан с нещо призрак на улицата – беше доста забавно.

Виждаш ли база за развитие в този занаят?

Разбира се. Това е като при фризьорството – непрекъснато излизат нови тенденции, нови техники и услуги. Можеш много да учиш. В България barbershop-овете навлязоха от 2–3 години по-масово, но в цял свят те отдавна съществуват в съвременен вариант. Топ бръснари в света има в Англия, културата е много развита и в Русия, и в по-северните точки, също в Украйна, а аз до скоро не знаех, но и италианците и испанците са особено добри в определени техники.

В България също тази култура се развива и има все повече клиенти – в салона в пълен екип сме 10–11 човека и сме в постоянен работен график.

Андрей – украинец, които работи в салона – един от топ бръснарите в момента, не говори много и е изключително сериозен и съсредоточен и такива са бръснарите по принцип. Рядко ще видиш някакво прекалено говорене или манекенски истории – тук се работи наистина професионално.

Как го виждаш бъдещето, Ники?

Мечтая за своя бръснарница, ако си оправя апарата – може да продължа да снимам, но като цяло ще дам съвет на хората да опитват нови неща, да излизат от зоната си на комфорт, защото тогава става наистина интересно. Да се опитват да отиват там, където не са били преди.

За още вдъхновяващи личности – виж Ния Петрова и пътуващият й дебютен сингъл.

Или се запознай с първата дама на стендъпа – Моника Найденова.

Ако пък с никой не ти се вижда – нашият инстаграм безмълвен и красив е насреща.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *