Две момичета по мъжки за „Съвършено розово“

Танцовият спектакъл с номинация за ИКАР 2019 те очаква в ДНК

0 коментара Сподели:

На този топъл и чакан от мнозина 14 февруари, от 19:30 часа в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, те очаква спектакълът на Ива Свещарова и Виолета Витанова „Съвършено розово“. Чакаме танцовия пърформанс по две големи причини – първо, той спечели номинация за ИКАР 2019 в категория „Съвременен танц и пърформанс“, което автоматично го поставя в задължителния ни to do лист за преживяване, и второ –

„Съвършено розово“ поставя под лупа отношението към женското тяло с типично „мъжки“ инструменти.

Близо година след като в САЩ избухна движението #MeToo, чийто отзвук продължава да ехти по целия свят, и на фона на засилените глобални и локални дебати за ролята и правата на жените „Съвършено розово“ разглежда детайлно отношението към женското тяло с чувство за хумор и необходимата доза (само)ирония. Най-новото представление на Ива Свещарова, един от утвърдените изпълнителни на българската и международната съвременна сцена, в което тя си партнира с друго доказано име – Виолета Витанова, позната както със самостоятелните си проекти, така и с хореографските си решения за театрални представления като „Нощна пеперуда“, „Хамлет“ и  др., – ни дава различната гледна точка.

Представлението е едно от премиерните заглавия в програмата на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс (в НДК) през този сезон, като на сцената двете изпълнителки еднакво смело боравят с „мъжки“ инструменти, плачат изкусително, забавляват се сред сапунени мехурчета и танцуват съблазнително. Представлението не просто не се опитва да бяга от клишетата, а даже напротив – използва ги умело, смесва ги и ги (пре)увеличава. Така в „Съвършено розово“ острите режещи инструменти, задаващи ръбовете на този свят, се оказват розови,

но през тях прозира напрежението, което се поражда в женското тяло от сблъсъка между външните очаквания и проекции с вътрешните, субективни усещания.

Проектът е създаден в копродукция между Информбюро и ДНК и се осъществява с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“ на Столична община за 2018 г. и Министерството на културата, както и със съдействието на галерия „Етюд”, Гьоте-институт България и Националния дворец на културата.

Събитието е тук, а ние ти казваме, че в Деня на влюбените може да има и такива различни преживявания, и те очакваме в ДНК, за да разберем как клишето, в което са поставени жената и женското тяло, предизвиква неговата вътрешна съпротива и неминуема ответна реакция.

За още идеи за 14 февруари – виж 5 събития, на които можеш да отпразнуваш празника.

Или се зареди с 5 филма, които романтизират Париж.

За още сърца и валентинки – инстаграмът ни е тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *