ИЗМИСЛЕНИТЕ ГЕРОИ НА ЗДРАВОСЛОВНОТО

С ентусиазма на ултраси, хората масово спорят дали трябва да закусваш или не и дали тичането те осакатява или те прави безсмъртен

0 коментара Сподели:

Има само две оправдания да не се интересуваш от здравето си – да си много прост или много мъдър. Първият тип има такъв превес, че е почти невъзможно да намериш някого от втория. По средата обаче са останалите 90%, които милеят за здравето си. Те се стремят да се хранят правилно, да не прекаляват с нищо, да спортуват или поне да си намерят дяволски добри причини да не го правят. Вкопчени в живота, сякаш няма нищо друго, днес всички са поне доценти по темата за здравословното. С ентусиазма на ултраси, хората  масово спорят дали трябва да закусваш или не и дали тичането те осакатява или те прави безсмъртен. Изобщо трудно е да класифицираш безкрайните народни вярвания, но има няколко силно изявени групи. И по-добре внимавай с тях, защото някои вече са общности…

БИО-ВЕГАНТ-АРИАНЦИТЕ
Хората от тази група без съмнение живеят най-здравословно. В търсене на изначалния начин на живот те се хранят просто и обичат природата. Тъжно им е, че въздухът и почвите са отровени. Съумяват да намерят малкото чисти местенца, където да отгледат храната. Или децата си. Познават и човешкото тяло – умеят да го слушат, дават му това, от което има нужда. Малцина от тях спортуват, защото повечето не вярват, че в телата си имат нещо ненужно. Те са строго затворена общност. Не че не биха те приели с радост – напротив.

Просто ако не си подготвен, на десетата минута ще искаш да се обесиш на въже. От био коноп например.

Да живееш така днес е много трудно и често е единственото, което тази група прави. И за което говори. Дрехите, технологиите (освен ако не са социални мрежи) и колите са отречени. Властва масовата духовност и призиви за любов. И ето тук идва проблемът – ако Духът ти е над всичко, защото прекарваш живота си в истерична грижа за тялото? Не хабиш ли слънцето, ако го използваш само за да отглеждаш киноа? Тялото ти никога ли не иска да изпие две бири и да усети, че си по-разговорлив? Не е нужно здравословното да бъде тъжно. Не е нужно и да си здрава маймуна. Тъжна здрава маймуна.

СПОРТЯГИ
Спортягите вървят към бъдещето по пътеката във фитнеса. Те отдавна са загърбили миналото на спортисти. Ако все пак се наложи да си назоват спорт, ще е нещо между ММА и бодибилдинг. Духовността е нулева, манталитетът им се образува от желанието да респектират всекиго и неосъзнаването, че винаги има някой по-едър. Те нямат ген. Ако си създаден с по-слаби крака или по-тесни рамене – поправимо е. С химия. Прощавай – с добавки. Основното, което те ти дават, са сила и мускули и винаги, ама винаги са безвредни. “Щом науката се е развила, що да не се развия и аз?” Ами хайде де, и аз това те питам… “Добавките” не се “добавят” към каква да е храна – препоръчва се мръвка и ориз. Относно качеството и вкуса не се издребнява. Бурята от тази здравословна енергия се изразходва на две порции. Дневна – във фитнес, и нощна – в клуб.

Неофициално е напълно окей да се напиеш с фалшиво уиски вечер – едно, че на другия ден ще го “изкараш” във фитнеса и второ, че си има химия и против махмурлук.

И всичко това би било ок, ако не твърдяха, че именно те живеят най-здравословно. И не ти го набиваха в главата от Фейсбук. Или буквално.

НА СЕЛО
Удобно и евтино. Има два варианта – или живееш на село, или ти носят от село. В общи линии е едно и също. А и това със сигурност е най-трудната за разбиване идея у българина. Ако нарисуваме здравословно-милата родна картинка, тя би била:  яйцата, които току-що си събрал от кокошарника, месо от животно, дето си отгледал сам, и салатка от градината, обилно полята с домашна ракия. Всичко това води до червендалести бузи (сигурен признак, че си адски здрав), веселба и полезен живот на село. Лесно се прехвърля и в крайградския апартамент, където единствено въздухът е малко по-кофти.

Практикуващите са безмилостно убедени в безсмъртието, гарантирано от този режим! Е да, ама не.

В 90% от случаите в храната на животните и торовете на зеленчуците се откриват неща, които могат да накарат Менделеев да се изчерви от невежество. Не, тези неща не са безобидни. И не – това, че храната е малко по-малко вредна от тази в магазина, не я прави полезна. А за ракията – да обереш джанката и да я свариш с 20 кила захар, за да пиеш по половин кило всяка вечер… Абе пак не. Уви, “На село” вече не е “На село”. Но хората не искат да го повярват. Нямаш проблем, ако го правиш. Имаш проблем, ако втората ракия те кара да удряш по масата и да твърдиш, че си здравословен.  

ЕКСПЕРТИТЕ
Последната дума винаги имат експертите. Те са все по-лесно откриваеми по телевизията, където гордо запълват дупки по сутрешните блогове. За псевдоекспертите няма какво да се коментира. В България обаче има една шепа наистина образовани хора, които знаят какво правят. Те могат да обяснят нещата и много просто, и като сложен химичен процес. Съставят индивидуални диети, някои от които лечебни. Напомнят на първата група, но са “по-“модерни” и услужливо за клиентите си мълчат относно качеството на храната. Твърдят, че не “какво”, а “как” определя дали живееш здравословно.

Например малко джинджифил от пазара “Кирков” магически прави яденето полезно. Сигурно са прави. Може дори да пробваш да живееш по правилата им.

Но отново бързо ще осъзнаеш, че да не живееш не е много здравословно.

И все пак, ако си се намерил някъде тук, не се притеснявай. Винаги може да се влюбиш – тогава всичко е здравословно.

 

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *