ПЕТ ЖИТЕЙСКИ УРОКА ОТ МУМИНТРОЛИТЕ

Муминтролите са малки дундави герои от детските книги на шведско-финската писателка Туве Янсон

0 коментара Сподели:

Имат бяла козина, големи носове, добри сърца и изключително чудати приятели. А наученото от приключенията им философско/житейско „ноу хау”, „савоар фер” или както още предпочитате, често би могло да ви е от полза. За да оцените житейските уроци, които сме ви приготвили, не е нужно да сте чели книжките за Муминската долина на Туве Янсон. Нито пък е толкова важно да знаете кои са хемулът, филифьонката и Малката Мю. Но пък със сигурност помага.

НИЩО В ЖИВОТА НЕ Е НА ВСЯКА ЦЕНА


Нищо не е на всяка цена и нищо не е прекалено страшно. Не че ви казваме да му отпускате края и да прекарвате дните си в безкрайно веселие и необятна почивка, но винаги е добре да си знаете мярката. В противен случай лесно би могла да ви сполети съдбата на онова малко животинче, което цял живот учило тригонометрия, та чак докато му се проскубали мустаците. И тъкмо когато най-сетне я изучило, отнякъде се появила една зла Мора и безцеремонно го изяла.
Толкова за плановете, усилията и плановите усилия. Имайте го предвид.

НИКОЙ НЕ Е КАТО ВАС. НО И НА ВАС ВЕРОЯТНО Е ТРУДНО ДА БЪДЕТЕ СЕБЕ СИ


„Да заобичаш себе си е началото на един доживотен романс”, е казал някога Оскар Уайлд, но да опознаеш себе си и да реагираш на околния свят винаги като самия ти, ето това вече е началото на една нелека задача. Сигурни сме, че е имало сутрини когато, точно като стария хемул, сте се събуждали, осъзнавайки, че сте си самите вие, и ви се е приисквало да бъдете някой друг, когото ни най-малко не познавате. Хемулските трикове с въобразяването, „че е хемулът, когото всички обичаха, а после и горкият хемул, когото никой не обичаше”, не вървят. Всичко се свършва с това, че ставате и си нахлузвате панталоните.  

ДАЛЕЧ ПО-ПРИЯТНО Е ДА БЪДЕШ КОЛЕКЦИОНЕР, ОТКОЛКОТО ПРИТЕЖАТЕЛ


Всички сме чували историите за небъдни мечти, които те държат във форма. Всеки, прочел Фицджералдовия „Великият Гетсби” (или пък гледал филма, за по-мързеливите), знае какво именно е посланието на онази прословута „зелена светлина” от верандата на отсрещния бряг. Ако не сте по сложно-метафоричните препратки обаче, ще ви го кажем съвсем простичко: в един ужасен, ужасен ден на всеки се случва и най-красивата му колекция да бъде завършена. И тогава, също като стария хемул (пак горкият той), колекционерът се превръща в притежател и започва жално да се вайка и лелечи, че от живота му си е отишла радостта. А това, трябва да знаете, е крайно демотивиращо.

РАЗМЕРЪТ НЯМА ЗНАЧЕНИЕ


Няма значение колко големи са нечии планове, за да се почувства изключително доволен от осъществяването им. Както няма и никаква пряка зависимост между нечий ръст и неговите повече или по-малко велики дела. Веднага се сещаме за Наполеон Бонапарт, Никола Саркози, Тирион Ланистър, Инч Хай и Малката Мю. Последната, макар да е само педя висока, е едно от най-самодоволните същества из Муминската долина. И най-троснатото. Когато си кисел, си кисел – дори най-малките имат право да са бесни.

ЖИВОТЪТ Е АБСОЛЮТНО ПРЕКРАСЕН…


Или ако още утре огромна комета се насочи към Земята, със сигурност ще постнем като последен фейсбук статус думите на най-свободолюбивия, симпатичен и приключенски настроен мумински приятел – Снусмумрик: „Колко жалко, че светът ще трябва да експлодира, казва той! При положение че е така невероятно прекрасен!” Запомнете го!

Спомни си детските герои, които обитаваха нашето детство.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *