Гледаме българската анимация „Жар птица“

Новият български анимационен филм, вдъхновен от славянската митология ни разказва за безсмъртната любов

0 коментара Сподели:

Когато на нашата арт сцена се появи нов български филм и то анимационен, ние веднага наостряме очи и уши, защото знаем колко талантливи са родните аниматори. Точно заради това и малко след великата „Оскар“ еуфория ти показваме яркия „Жар птица“. Филмът е на режисьорът, сценарист, продуцент, художник и аниматор Велислава Господинова и е третият й подред авторски късометражен анимационен проект. Предишните два – „Фарът“ от 2009 г. и „Кръвта“ от 2012 г . са участвали сумарно в официалните селекции на повече от 150 международни филмови фестивала и са били награждавани с множество престижни награди.

2010-та година Велислава е селектирана и като участник в Берлинале Талент Кампус – платформа за обмен, част от фестивала Берлинале.

Както сам разбираш – нещата са наистина сериозни и възнаграждават 14-годишната работа на Вили в сферата на анимацията и визуалните ефекти, която тя успешно съчетава с преподавателска дейност в НБУ.

Анимационният „Жар птица“  е художествена импресия, изпълнена със символи на женското и мъжкото начало, с метафори за страстта, свободата, вътрешната трансформация, нежността, прошката, духовното отдаване и непорочната чистота на споделената безсмъртна любов.

Тази магична любов, която като водеща метафизична сила превъзхожда както живота, така и смъртта.

Филмът е вдъхновен от славянската митология и българската народна песен, като голямо влияние върху началната идея е оказал начинът, по който бандата Smallman интерпретира българския фолклор. Този филм е вторият съвместен проект на групата с Вили, след „Кръвта“, а работата с момчетата от бандата, както и със звуковия дизайнер Лъчезар Георгиев сътворяват красотата на „Жар птица“, която може да гледаш ТУК.

Друг основен елемент на филма е любовният танц между героите, станал възможен благодарение на невероятно нежната хореография на Галина Сребрева. По филма са работили още фрийланс артистите Даниел Чалъков, Денислав Георгиев и Олег Топалов, студио за визуални ефекти Bottleship VFX, Мартин Найденски, Христо Велев и целият им талантлив екип. „Жар птица“ е пуснат да лети свободно в онлайн пространството, така че нашият съвет е просто да му се насладиш.

За още кино – виж Оскари 2019 или най-беззъбата церемония за всички времена.

Подслади филмите с 5 малко познати книги на популярни писатели.

Последвай ни в инстаграм.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *