5 DIY EKO КЪЩИЧКИ

Няколко идеи за това как да живееш извън матрицата

0 коментара Сподели:

Нерядко ни се иска да избягаме от града и да заживеем в гората. Но някак… не точно на палатка, а може би в някакво уютно и мъничко къщенце някъде в планината. Без грижи, без задължения, без излишна бъркотия. Защото в повечето традиционни домове се получава така, че в един момент плащаш за пространство, което дори не се използва. Големи къщи и апартаменти с помещения, в които само се трупат вещи, които може и да си използвал някога, но най-вероятно вече не са в употреба от доста време.
Наистина ли е нужно къщата да има отделни стаи като спалня за гости, фитнес, офис или гараж? Ако последното е оправдано при наличието на кола, то присъствието на първите три със сигурност клони към излишно.

Хората, с чиито истории ще те запознаем днес, знаят, че щастието не е нито в размера на дома, нито в сумата, изхарчена за него.

Семейството на Хари и Карл решават да си купят парцел земя в планината Блу Ридж, след като икономиката погребва семейния им ресторант във Флорида. Построяват си малка еко къщичка (30 кв.м), която се реализира точно по план, с помощта на събрани материали за около $13 000.

 Дерек Дидриксен е дизайнер на малки къщи, чиито проекти пътуват из цял свят. По професия – просто дърводелец, по призвание – баща на две малки дечица. Но не единствено – той е всестранно развита личност с много интереси. Преди да се захване с дизайнерската работа, се занимавал с рисуване и писане на комикси, наред с размятането на палки през свободното си време като барабанист в tribute групата на Rage Against The Machine – Age Against The Machine. Дори и най-малките структури, които прави, са страшно функционални и максимално оптимизирани.

"Един критик ме нарече" луд учен с твърде много дървен материал в ръце", споделя г-н Дидриксен.

Фотографът и музикант Стив Aрийн наскоро завърши своята къща купол на подарено от негов приятел парче земя. На същия този човек той дължи и вдъхновението за построяването му – Хаджар Джубран, местен дизайнер и строител, който разработва уникални домове като този. С ориентири и дизайнерски насоки от Хаджар, заедно успяват да построят новия му дом за шест седмици, като разходите за основната структура са под $6000. Отнема им още няколко седмици да добавят и детайлите, като врати, решетки, езерце, покривна структура, каменна зидария и озеленяване. Всичко това, включително и мебелите, излиза за по-малко от $3000.
Можеш да разгледаш цялата галерия от снимки на дома му тук.

Къща, която е едновременно евтина, но и висок клас и качество, може да бъде утопия, особено в селските райони. Ето защо студентите от Auburn University стартират изграждането на линия от атрактивни жилища, които могат да бъдат построени само за $20 000. Изградени са вече повече от 12 къщи, последната от които включва пасивно отопление и сейф стая в банята.

 

И последният човек, с когото ще те запознаем днес, е архитектката Мейси Милър, която мечтае за собствен дом, на който да не се налага да изплаща ипотеката в продължение на 30 години. Така тя решава да проектира и построи собствената си мечтана къща. Резултатът е мъничък дом (20 кв.м), изграден върху основата на ремарке за максимална мобилност. Въпреки размерите си домът й си има всичко – от тоалетна и малка газова печка до екстри като подово отопление. Финалната цена на целият проект? Милър казва, че е на път да постигне целта си – $12 000 и нито долар повече.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *