MAРИЯ КАРАКУШЕВА ЗА СПОРТА И #4040CARATRUN

Класическият пианист се включва в социалната инициатива #4040caratrun, чиято цел е да запали онези 78% от населението на страната, които никога не са спортували

0 коментара Сподели:

Мария Каракушева е класическият пианист, който стои зад проектите Classic In The House, Classic In The Jazz и Grace On Air. Освен с любовта си към класическата музика тя е известна и със спортната си натура, което я накара да приеме поканата да участва в новата социална кампания, популяризираща спорта у нас Carat Run, организирана от РА Карат. Мария е една от шестте известни личности, които приеха предизвикателството да станат първите посланици на кампанията, в която в продължение на 40 дни с хаштаг #4040caratrun всеки може да споделя своите активни физически занимания, начина си на хранене и удоволствието от това да живееш добре, грижейки се за тялото си. Целта й е да мотивира и амбицира повече хора да го правят, а началото е всеки да споделя чрез смартфона си пробяганите километри във фитнеса, в планината или в парка с #4040caratrun в Twitter или във Facebook.

Защо се включи в инициативата #4040caratrun?
Участвам, защото ще се радвам да мотивирам колкото може повече хора да живеят по-здравословно. Това е личната ми кауза, а тъй като спортувам всеки ден, ще е малка победа, ако запаля още някого, споделяйки удоволствието от спорта.

Какво спортуваш? Как и защо започна?
Ходя редовно на фитнес и въпреки широкоразпространеното мнение, че е скучно, ако имаш добър инструктор, се превръща в забавно и високорезултатно занимание. Това лято се запалих и по един още непопулярен спорт у нас – плажен тенис. В световен мащаб този спорт много бързо набира нови фенове. Йогата е добър балансьор на тежките ми физически натоварвания, също обичам да правя разходки в планината.

Започнах да спортувам активно едва след като завърших средно образование и съжалявам, че не съм се занимавала от ранна детска възраст. Сега не мога да си представя ежедневието без спорт.


Какво те мотивира, как поддържаш мотивацията си и какви съвети би дала на тези, за които третият път е максимумът?
Мотивация ми е усещането за промяна в целия организъм. С времето виждаш как се увеличават издържливостта и силата ти, подобрява се метаболизмът, стресът спада, сънят е по-здрав и не на последно място може да бъде много забавно. Съветвам хората да не се отказват, докато не открият своя спорт, този, който ще ги запали.

На какво според теб се дължи фактът, че българите са най-малко спортуващото население в ЕС ( според проучване на Евробарометър, България е страната, в която най-рядко се спортува под каквато и да било форма, като 78% от запитаните са отговорили, че никога не са спортували)?
Липсата на желание за работа и мързелът са чужди за мен и никога не съм ги разбирала. Промяна на ценностите е нужна. Когато хората осъзнаят, че здравето е на първо място, а не парите, тогава ще настъпи промяна. Вероятна причина е и западналата традиция да се изгражда култура и отношение към спорта още в началните класове чрез спортни полудни, спортни състезания между училищата, райони и градове, в които участват всички ученици независимо от това, как се справят.

Кои спортове следиш или гледаш, кои са любимите ти спортисти и с какво те впечатляват?
Следя само мачове, в които участват наши изявени спортисти. Интересни са ми и олимпиадите.

Какво ти дава спортът, как мотивираш хората около теб да спортуват и те?
Носи ми радост, свобода, нови запознанства с хора с различни интереси и професии, но обединени от един общ интерес – спорта. Когато си щастлив, си личи и без усилия успяваш да повлияеш и убедиш другите, че и те могат да бъдат по-щастливи с една крачка днес, две утре и така нататък.

Как се развива кампанията Carat Run можеш да следиш в публикациите с #4040caratrun във Facebook и в Twitter.

Виж позитивния вот на Мария Каракушева, в който откроява 5-те смислени хора и случки в България.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *