Мария Каракушева: свят, изпълнен с вдъхновение

Един открит разговор с виртуозната пианистка преди пиано рециталът ѝ на 4 декември

0 коментара Сподели:

Често се замислям какво ли щеше да стане ако диригентът на баща ми, вместо само да ми казва, че имам пръстите на пианистка, ме беше побутнал малко по-силно в тази посока. Вероятността да се откажа по всяка една стъпка е огромна, а тази житейският ми път да ме срещне с Мария Каракушева – доста малка.

Днес пръстите ми се движат по други клавиши, а музиката, която съпътства дните ми, е плод на великолепните движения на чужди ръце.

И не мога да си представя друг развой на събитията. А и в този текст не става въпрос за мен. С благодарност за разменените думи ти представям по моя начин талант, изливащ се от една изключително красива, нежна и светла жена.

Пренасям се магически на някой от концертите ѝ. Ако не си успял да присъстваш на шоуто Hearteclipse Live, съвсем скоро да имаш възможността да слушаш и гледаш Мария на сцената.

А сега, тя:

Разкажи ни малко за това, което се случва с теб през последната една година. Как изглежда светът ти?

Това е безспорно най-интересната ми година и в личен, и в професионален план. Моят свят е пълен с положителни емоции, вдъхновение и удовлетвореност, и контрастира спрямо света, който ни заобикаля. Натрупах важен и безценен опит и може би съм помъдряла, защото усещам баланс и вътрешно спокойствие. Научих, че мечтите не се сбъдват, когато ние искаме, а когато трябва и сме готови за тях. И сега моят свят е точно този, в който искам да живея.

Помниш ли първата си среща с музиката – онази, която те накара да се обърнеш към нея?

Не знам кое е първо – пианото или музиката (нещо като яйцето и кокошката). Първата ми среща с музиката за мен е срещата ми с пианото. То е специален образ в живота ми и е водещ в изборите и действията ми. Благодарение на отдадеността ми към пианото, създадох толкова силна връзка с музиката, а в последствие и нужда да творя.

Какво ти носи тя?

Музиката за мен е най-пълноценният начин да се изразявам.

Тя разказва по-добре от думите точно какво чувстваме и мислим.

В моментите, в които се отдавам на слушане, музиката ми носи щастие, а в тези, в които творя – безсмъртие. И не го казвам, защото смятам, че ще ме слушат стотици години, нито, че съм велика като Моцарт и Бетовен, а защото времето и пространството изчезват, когато затворя очи и се отдам на композиране. Истинска нирвана.

Как се чувстваш в този нов период от живота си?

Чувствам се още по-силна, уверена и несъмнено много обичана и обичаща. Появата на Кристо е най-щастливото събитие в живота ми и не съм допускала и за миг да се отдавам на негативни мисли, които носят неувереност и страх.

Отдавна се подготвях за тази промяна и с нетърпение очаквам какво още предстои.

Блясъкът на музиката ти преминава отвъд воала на времето, в което живеем. Можеш ли да ни споделиш кое е нещото, което облагородява един творец в твоя творчески път?

Харесвам творческия си път и съм благодарна на родителите ми, че не са ме разглезили, а ме научиха на много труд, дисциплина и постоянство – важни качества, за да имаш добра база и успешно да развиваш таланта си. Свиренето на пиано ме научи на много важни житейски уроци и вярвам, че съм това, което съм благодарение на него.

Как избра екипа, с който да работиш?

Доверих се на хора, с които съм работила и знам, че са отдадени на идеите творци. Всичко започна с Hearteclipse Live преди две години и сега имам привилегията да ги нарека мои приятели. Фотографът Енчо Найденов е един от тях, безспорен професионалист в неговата област и запален меломан – комбинация, която вещаеше успех и наистина той създаде най-красивият ми видео клип досега. Иван Шопов – един от най-любимите ми музикални партньори допълни проекта Nine с елегантния си почерк.

Ще открехна и една изненада  –

предстои да издадем ремикс на новия ми сингъл и ще си има „ремиксиран“ видео клип, над който работи визуалният артист Петко Танчев.

Можеш ли да споделиш с нас какво мислиш за съвременната българска музикална сцена –  какво ѝ липсва, какво е в повече и в каква посока ще се развива в бъдеще?

На една сцена никога не може да има „в повече“ – колкото повече, толкова по-добре. Няма по-хубаво от разнообразието и избора за публиката, но и за артистите.

Така се учат и разширяват кръгозора си.

Всички сме свидетели, как българската сцена се променя и макар и малко по-бавно следва световните тенденции, и има артисти на световно ниво. Ако говорим за липса, може би тя е в базата – например не са много местата с добра техническа подготовка и екип за жива музика. Като започнем от класическите зали, които се броят на пръсти, минем през клубовете за жива музика и завършим с големите зали, които са приспособени, но не и подходящи за концерти. Мисля, че е редно подобряването в тази посока да е и държавна политика.

Колко можем да кажем чрез творчеството си?

Всичко! Но нека не бърборим, а да сме с ясно послание.

Любимото време, когато музиката се излива съвсем естествено от теб?

Вечер, когато всичко притихне и се успокои.

Ако трябва да слушаш едно единствено произведение до края на живота си – кое ще е то?

Вероятно ще е онази неземно красива част от Реквием от Моцарт – Лакримоза.

Кое е качеството, което най-много цениш у себе си?

Стоицизмът, който проявявам въпреки артистичната си натура.

А това, което би искала да преподадеш на сина си?

Освен да свири на пиано искам да го науча на още стотици неща, но ще съм щастлива, ако възприеме от мен любовта към изкуството и музиката. 

Кое е онова зрънце в човека, което може да те вдъхнови най-силно?

Талантът! Когато се влюбвам, е в талант. Когато избирам да работя с някого, е с талант.

Какво искаш да постигнеш чрез музиката си?

Ако успея да докосна с музиката си дори един човек и да го накарам да се чувства по-добре, това вече е успех.

Какво предстои?

Като истински мечтател ще кажа, че най-доброто предстои. А като артист ще кажа, че ми предстои вълнуващ концерт в Sofia Live Club на 4 декември и нямам търпение да се срещна с любимата ми публика.

Jordan Rakei за индивидуализма, за Radiohead и за слънцето в Австралия

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *