Мария Каракушева и музиката – метафора на един живот

Сякаш няма нищо на света, което да застане между мен и музиката.

0 коментара Сподели:

Стиляна Иванова

Да бъдеш жена е велико! И въпреки че това твърдение няма нужда от доказателство, в поредица от 8 видеа заедно с Moët & Chandon ще те срещнем с 8 дами, които въплъщават идеята зад красотата на женствеността. През март те срещаме с Мила Михова, Мира Лазарова, Пламена Гиргинова, Диана Великова, Марта Петкова, Мария Каракушева, Мария Гальова и Гери Турийска, които говорят за милите жестове и спомени, жените, които ги вдъхновяват, без какво не може една жена, предимствата на нежния пол, в какво се изразява женствеността. Вдигаме тост за тях, личните им победи и всички жени, които днес блестят!

Мария Каракушева е музика. Няма да те убеждаваме в това, стига само да изгледаш видеото по-долу. В него Мария разказва за постиженията си, жените, на които се възхищава, и откъде извира женската сила. Ние я слушаме и се пренасяме магически на някой от концертите ѝ. Ако не си успял да присъстваш на шоуто Hearteclipse Live, пожелаваме ти скоро да имаш възможността да слушаш и гледаш Мария на сцената. Дотогава обаче можеш да се включиш в проекта ѝ #АзСвиря, който се развива в дигиталното пространство.

За проектите, вдъхновението и силата на жените:

Кое твое скорошно постижение би разказала?
Малко след началото на това най-странно и предизвикателно време в живота ни, когато всички останахме у дома, започнах да пренасям знанията си за музиката в дигиталното пространство. Започнах проекта #АзСвиря, който първоначално включваше видео уроци за музика и пиано, които да са напълно безплатни за всички, които искат да се докоснат до класическата музика. По-късно, водена от големия интерес, приех да обучавам и ученици, чийто напредък ме радва всеки ден! Като част от #АзСвиря организирах и напълно безплатен уъркшоп в София, който даде възможност на хора, които се интересуват от музика, да се запознаят отблизо с основите в пианото. Уикендите, които проведохме в китното българско село Априлци, също бяха част от проекта. Прекрасно е да прекараш три дни в компанията на хора, които ценят изкуството и са жадни за знания! Гордея се с този проект, защото за мен музикалното образование е изключително важно, а възможността да споделям любовта към класическата музика с толкова много хора – безценна.

Сподели един мил жест или скъп спомен?
Отново се връщам година назад и създаването на шоуто Hearteclipse Live, подкрепено с нестандартната кампания „Девет Марии“. Целта на 9-те Марии беше да дадем пример за сплотеност, съпричастност и подкрепа между жените творци в България и резултатът надмина очакванията ми.

Всички вдъхновяващи Марии, които поканих, с открито сърце застанаха до мен в новото ми начинание на композитор и продуцент.

Никога няма да забравя този жест!

Коя е твоята жена за вдъхновение?
От малка се възхищавам на изключителната пианистка Марта Аргерич. Обичах да си пускам нейни записи и не се примирявах, докато не засвирех в пълен синхрон с нея.

Без какво не може една жена?
Без любов.

Предимствата на това да си жена според теб?
Казват, че да си жена в днешно време е трудно – с всички културни предразсъдъци, големия обществен натиск за ролята на жената, също и всевъзможните модни изкривявания и понякога сериозни последствия, до които водят те. Въпреки всичко изброено вярвам, че да си жена в което и да е време е вълнуващо и безкрайно интересно. Същността на жената е да създава и да предава онази искра, която свързваме със сътворението. Жените според моите разбирания са по-близо до божественото.

В какво се изразява женствеността?
В едно красиво изпълнение на произведение например.

За мен изкуството е най-красноречивият израз на женската енергия.

В кой момент си се чувствала най-силна?
Може би в моментите, когато чувствам, че губя почва под краката си. Събирам се, сядам на пианото и го изливам в музика. Музиката рефлектира обратно в мен и ми дава изключителна сила, като ми припомня, че всичко е преходно. Сякаш няма нищо на света, което да застане между мен и музиката. 

Коя жена e най-важната в живота ти?
Майка ми е централният образ, модел и извор на вдъхновение в живота ми. По-интересното е, че с всяка изминала година преоткривам и оценявам все по-високо нейните качества на майка. Тя е моят герой, защото знам през какви трудности е преминала, за да създаде професионален музикант. Майка на музикант означава да бъдеш и добър приятел, и психолог, и мениджър, и продуцент, и дори стилист в едно.

Какво прави жената жена днес и завинаги?
Нежната сила. Да можеш да се застъпваш за себе си, за идеите и идеалите си, но с финес, с уважение към околните.

Кое не трябва никога да забравя истинската дама?
Да бъде силна, но в същото време нежна и фина.

Защо в действителност жените са по-силният пол?

Жената е като пакетче чай – не се знае колко е силна, докато не я пуснеш в гореща вода,

казва Елинор Рузвелт, а аз напълно се съгласявам с нея. Не бих казала, че жените са „по-силен“ пол, защото това предполага да има „по-слаб пол“, а обществото ни трябва да се стреми към равенство на половете (от гледна точка на права). Често жените притежават по-добра емоционална интелигентност, повече емпатия, повече въображение, дори по-добри умения за организация – често това им помага да се справят много добре в напрегнати ситуации, да балансират много аспекти в живота си, много проекти.

Разкажи ни някой цветен, пъстър и изкусителен спомен?
Един немного изкусителен спомен:сред най-любимите ми спомени е първото ми излизане на сцена – аз с гипсиран крак, но ляв, което според професорката ми беше незначителен проблем, защото педалът се натиска с десен крак. Излязох куцайки, изсвирих си произведението почти изцяло грешно и слязох куцайки. Това начало на артистичната ми кариера беше много каляващо.

Кой беше моментът, когато се почувства най-силна?
Чувствам се най-силна, когато осъзная слабостите си, но дам обещание пред самата себе си как ще ги преодолея, как ще надградя себе си. В тези моменти на тиха мотивация, сама със себе си, тогава осъзнавам, че съм силна. 

Кое е постижението, след което искаше гордо да вдигнеш чаша?
Не спирам да се предизвиквам и да гоня нови цели. Мисля, че съм от щастливите хора, които са имали многобройни поводи да „вдигат чаша“ след поредния успех. 

С какъв тост празнуваш днешните победи?
С благодарност към всички хора, които са били до мен и са ме подкрепили по пътя към поредната победа.

Вдигам тост за…
За жените в изкуството! А те са всички жени – творци или музи.

Тук на фокус е Мила Михова 

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *