Ошо: с духовност на Буда и плам на Зорбас Гъркът

Толкова мъдрост събрана в само един човек

0 коментара Сподели:

Както казва адвокатът на Ошо от документалния филм на Нетфликс: Wild, Wild Country (2018), ако Ошо не е духовен и религиозен учител, никой не е духовен и религиозен учител. Популярността на Ошо в днешно време все повече нараства, а книгите му се превеждат на почти всички езици. На какво се дължи тази популярност и защо все повече хора са привлечени от личността на Бхагуан Шри Ражниш, известен още като Ошо?

Макар че Ошо отхвърля всички религии, основата на учението му се корени в индуистката философия и по-специално Адвайта веданта – една от шестте индуистки школи, която утвърждава единството на душата и Бога. Според това учение светът не е реален, той е илюзия, а Бог, или Брахман, е цялата и единствена реалност. Друго основно понятие в индуизма е т.нар. Мая – илюзия, която има за цел да скрие Бога и да го замести с възприятието на материалния свят, или с други думи

Мая е вселената на двойствеността, в която е оплетено човешкото съзнание.

Ошо използва парадокси и противоречия и има компетенции във всички източни религиозни течения. Завършил философия, първоначално той разпространява учението си в родината си Индия, отличавайки се като изключително противоречива личност и често окачествяван като „секс гуру“.

През 1981 г. той се премества в САЩ, където в щата Орегон основава Ражнишпуран – международна общност на последователите на духовния учител, което бързо се превръща в средище на конфликти между последователите на Ошо и местните жители. През 1985 година, след като започва да става ясно, че последователите му са замесени в редица престъпления, той е депортиран от Щатите и се завръща в Индия. Именно след завръщането си в Индия приема името Ошо.

Със своите учения Ошо се е стремял към създаването на Новия човек, комбиниращ духовността на Буда и плама на героя на Казандзакис – Зорбас Гъркът. Той трябвало да е обективен като учен, чувствителен като поет и дълбоко вкоренен в себе си и собствената си мистичност.

Още преди заминаването си за Щатите Ошо формулира за свой кореспондент десетте си заповеди:

1. Никога не се подчинявай на никакви заповеди, освен ако те не произхождат от дълбините ти.

2. Няма друг Бог освен самия живот сам по себе си.

3. Истината е вътре в теб, не я търси никъде другаде.

4. Любовта е молитва.

5. Да станеш „Нищо“ е врата към истината. Самото Нищо е целта, средството и постижението.

6. Животът е сега и тук.

7. Живей будно.

8. Не плувай – носи се по течението.

9. Умирай във всеки момент, за да можеш да бъдеш нов във всеки момент.

10. Не търси. Това, което е, е. Спри и виж.

На какво се дължи популярността на Ошо и защо все повече хора са привлечени от неговото учение, ние не знаем, но може би аурата на новия човек все повече пасва на все повече хора. 

Виж за какво си говорихме с Лирой Торнхил.

И какво ни подсказва модата в последно време.

Последвай ни в Инстаграм.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *