Факти за влюбването, за които може и да не подозираш

Изписани са хиляди поеми, песни и пиеси по темата, но кои са истинските факти за това, какво всъщност представлява любовта като процес в тялото?

0 коментара Сподели:

Любовта е страхотно нещо. Освен когато не е. И когато създава проблеми. И е несподелена. И е тежка. Но пък нямаше да има изкуство без любов. Или липсата й. При всички положения тя задвижва живота ни и без нея светът просто наистина щеше да спре да се върти. Добре, едва ли, but go with me. С напредването на технологиите и увеличаването броя на хората, които се занимават с наука и психология, самото влюбване като процес в един момент започва да придобива доста сериозни рамки и все повече и повече факти, за които не сме и подозирали, излизат наяве. Виж някои от тях.

ЛИЦЕ > ТЯЛО

Доказано е, че когато човек търси някакъв бърз флирт, тялото е най-важното нещо. Всеки си има тип, разбира се, но при всички се наблюдава интерес към това как изглежда физически човекът. Интересното е, че когато обаче търсим онзи, с когото искаме да живеем до края на дните си, предпочитаме красивото лице пред красиво тяло. Проучването също показало, че мъжете са по-склонни да се интересуват от външния вид на жената до себе си, докато за жените това не е от толкова голямо значение. 

ПЕПЕРУДИТЕ СА ИСТИНСКИ

Не буквално, разбира се, това щеше да е ужасяващо. Усещането е породено не от пърхащи гадинки, а от адреналина, който нахлува в тялото ти всеки път, когато той/тя е наблизо. Много е странно, че частта в мозъка, която се активира, е същата, която се задейства по време на стресова ситуация. Това само показва, че винаги имаш контрол върху това как се чувстваш, и понякога дори усещания като „повдигане“  в друга ситуация наричаш „пеперуди в стомаха“ просто защото я гледаш през различна призма.

РАЗШИРЕНИ ЗЕНИЦИ

Освен че означават, че си high as a kite, в нормални обстоятелства зениците се разширяват, когато си силно привлечен от някого. Човекът, когото гледаш с огромните си зеници пък, също те възприема за по-привлекателна и така кръгът се затваря и е първата стъпка от зараждането на онова всеизвестно на всички чувство.

НАСТОЯТЕЛЕН ПОГЛЕД

Като чуя „настоятелен поглед“, си представям много неща и много от тях неособено приятни. Защото ги има ги онези настоятелни погледи, които плашат, и онези, от които ти става любопитно. Правопропорционално на вида и усещането от гледащия те май. Опитите в сферата обаче показват, че когато задържиш погледа си върху очите на някого прекалено дълго време, в тялото се освобождава хормон, наречен фенилетиламин, който задейства пак онази област в мозъка, която е отговорна за fight-or-flight отговора на тялото ти и наистина имаш два варианта – или да се почувстваш уязвен и стресиран, или ако погледаш човека прекалено дълго… да се влюбиш. Оттам идва и „влюбването от пръв поглед“, което май-май се доказва научно, че въобще не е мит.

ЛЮБОВ ИЛИ ОКР

Оказва се, че първите етапи на връзката и обсесивно-компулсивното разстройство имат много общо. Ниски нива на серотонин – хормона, отговорен за щастието, и високи нива на кортизол – отговорен за стреса. Това отново показва как нашата собствена гледна точка променя това, какво изпитваме и третираме като  „хубаво“ или „лошо“.

ЛЮБОВЕН ТРИЪГЪЛНИК

Не. Не е това, което си мислиш. Психолози са разработили теория за това, какво представлява перфектната любов, и са разграничили три типа, които са най-често комбинация на два от три компонента. Но когато присъстват и трите,  получаваме формулата за истинска любов. Те са: интимност – приятелството между партньорите и това да се чувстваш напълно свободен да бъдеш себе си пред него, страст – силните чувства в една връзка, и сексуалното привличане и дълг – „бизнес“ аспектът в една връзка, отговорностите, взимането и даването. Имате ли трите, имате всичко.

МОНОГАМНОСТ

Колкото и да им се иска на мъжете да обясняват полигамността си като естествено нещо, което в природата е факт, а само хората, видиш ли, се „цепим от колектива“ с тая глупава моногамност, в природата реално има много видове, които я практикуват. Лебедите, вълците, пингвините, гибоните и дори термитите (наред с още десетки примери) изберат ли веднъж партньор – остават с него завинаги. Щом те могат, можеш и ти.

ЧЕТИРИ МИНУТИ

Това е горе-долу времето, за което можеш да направиш добро впечатление или да се изложиш, без да имаш шанс за реванш. Защото първите четири минути от запознанството ти с някого са достатъчни, за да си изградиш цялостен образ и да решиш (като цяло) дали харесваш този човек или не. Тъпото е, че може да ти коства месеци поправянето на първоначалната преценка, която някой си е направил за теб. 

СЪРЦЕТУП

Учени в Щатите направили експеримент с 32 хетеросексуални двойки, които накарали да застанат един срещу друг и да се гледат в очите в продължение на три минути. През това време изследвали пулса на всеки един от тях и забелязали, че след около втората-третата минута пулсът на единия се хармонизирал с пулса на другия. Особеното в случая е, че това работи само за хора, които са истински влюбени един в друг, ако двама приятели застанат лице в лице, пулсовете им не ставали еднакви дори и след повече време.

ЛЮБОВТА НЕ Е БОЛКА

Точно обратното – тя е натурално обезболяващо. Редица проучвания показват колко благотворно е влиянието на една прегръдка или държането на ръце. Когато докосваме човека, в когото сме влюбени, в тялото се отделя хормонът окситоцин, който е отговорен не само за привързването, но и доказано успокоява нервната система и дори лекува главоболие. Същото се получава и когато не сме в директен контакт с половинките си и само гледаме техни снимки. Окситоцин  се отделя и когато благодарим на някого и му признаваме колко е важен за нас или просто помагаме. А най-интересното е, че се отделя и в хората, които са свидетели на благородни постъпки. С една дума – бъдете добри, за да сте здрави вие и хората около вас!

ПЛЮС-МИНУС

Най-често ни събират неща, които споделяме, но е истина, че противоположностите също се привличат. Оказва се, че и двете, ако са в крайност, ще бъдат проблем при едни по-дълги взаимоотношения. Ако си приличаме прекалено много, връзката много бързо доскучава и не носи нищо на развитието на хората в нея. Ако пък сме прекалено различни, ще влияем зле на другия и отново следва същият резултат. Идеалното положение обаче е не в средата. За предпочитане е да сме по-скоро различни, отколкото по-скоро еднакви, защото единствено така можем да се усъвършенстваме като личности.  

ЛЮБОВТА НАИСТИНА Е ВСИЧКО

75-годишно проучване с близо 270 човека търсело отговора на въпроса, кое е най-важното нещо в живота? Повечето хора признали, че любовта е основният фактор в животите им и че единствено тя дава смисъл. Повече от властта, парите, удобствата и дори здравето, а така или иначе разбрахме, че любовта е здраве. Един от участниците споделя, че има два типа щастие. Единият е любовта, а другият е да изградиш умението да успяваш да приемаш с любов неприятностите по пътя си.

Запознай се с историята на Бен и Али Ниъри – една приказка, която среща истинския живот.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *