ФАБРИКАТА НА МАРИЯ

Разговаряме с Мария, която стои гордо зад любимата Фабрика Дъга

0 коментара Сподели:

Иван Коловос

От известно време ти разказваме в картинки и комикс балони за Фабрика ДЪГА. Новото ни любимо и цветно място, до което се спускаме веднага щом усетим глад и потребност за вкусна храна и първокласно кафе, ама кафе! Всичко е приготвено на място, с подходящите продукти, умения и сърце, като на Мария. Това е момичето от силуета, което ти загатнахме в брой 116. Тя си имала една мечта – Фабрика ДЪГА.

Защо Фабрика и защо ДЪГА?
Фабрика, защото създаваме. Създадохме пространство, създаваме храна, създаваме кафе, създаваме емоция. А ДЪГА, за да ни е цветно. Името е вдъхновено от списание „Дъга“. Единственият комикс през 80-те, който за времето си беше нещо различно и специално, нетърпеливо очаквано от всички деца с много интерес.

Разкажи как работи вашата машина? Май всеки зад отворената кухня си има ресор и не се бърка на другия?
Спасен и Джиги са хората, които притежават кухнята, но и тя ги притежава. Те са двама млади готвачи с невероятно отношение към храната и внимание към всеки детайл. Храната определено е издигната в култ при нас. Бара сме поверили на Никола. Той е нашият маестро бариста. За Никола в момента всичко е кафе. Толкова е отдаден на работата си, че чак е трудно да я наречем работа, защото това за него е страст. Хубавото във Фабрика ДЪГА е, че всеки прави това, за което мечтае, прави го с любов и огромно желание и хората като че ли го усетиха.

А ти за какво си мечтала?
Аз мечтаех да имам място, за което да се грижа и което да събира различни интересни хора, от които винаги има какво да научиш. Контактите с хората ме зареждат. За мен не е важно някой да ми каже колко страхотно място е Фабрика ДЪГА, важното е някой да сподели колко страхотно се ЧУВСТВА във Фабрика ДЪГА. Не исках да създадем просто пространство, а място с дух и мисия. Мисията ни е да разкажем историята на кафето. Да запознаем хората с истинския му вкус. След срещата с Йордан Дъбов всичко за нас се промени. Поискахме да си помогнем взаимно и заедно да повишим кафе културата в България. Да поднесем на хората качествено, прясно изпечено кафе, което в повечето случаи няма нужда от мляко и захар, за да стане вкусно, защото то е толкова добре балансирано и има всички вкусови качества, които са му необходими, за да му се насладим.

 

Да си дойдем на думата за кафето…
Когато започнахме да предлагаме алтернативи на традиционното еспресо, се чудех дали ще имаме успех с всички „колби“ за филтрирано кафе, които виждаш наредени. Но се оказа, че хората са много любопитни, готови да експериментират и да опитат нови вкусове. Във Фабрика ДЪГА се появиха и ценители, които да дадат по 7 лв. за най-доброто еспресо, което предлагаме Geisha от многоуважаваната в световен мащаб ферма Найнти плъс в Панама.

В момента сме на вълна сандвичи, а вашите са едни от най-добрите в града, разкажи ни за тях.
Сандвичите са много важ­на част от нашата кухня. Дори от тях тръгна всичко. Обикновено схващането за сандвича е някакъв колбас, в повечето случаи с неясен произход, сложен в питка. Бързата храна не е добре приета в България. Във Фабрика ДЪГА сандвичът е с друг статут. Ние създаваме сандвичи с истински продукти. Приготвянето на терина с пресни билки за един от сандвичите ни например отнема повече от 6 часа. Интересното е, че вечер сандвичите се превръщат в брускети, поднесени по специален начин, чудесна компания на чаша вино.

Откъде идват продуктите ви?
Искаме да работим с ферми, които се оказа, че трудно се справят с темпото ни. Всеки ден имаме обедно меню със супи, постно и месно ястие и всичко свършва за около час. Вечер организираме събития, на които представяме продукти на различни ферми по автентичен начин.

 

Научи повече за кафето от майстор-пекаря Йордан Дъбов.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *