БЛАЖЕНО Е НЕВЕЖЕСТВОТО

Защо е по-лесно да си като Джоуи от “Приятели”, вместо Шелдън от “Теорията за големия взрив”

0 коментара Сподели:

Колко идиоти имаш сред приятелите си? Всеки се сеща за поне един. И винаги, когато се срещнеш с този човек, си мислиш как въобще съществува с това негово си простичко мислене. Но тук има уловка – той се чувства прекрасно по този начин. Заобиколени сме от “щастливи идиоти” като Джоуи от “Приятели” или Фрай от “Футурама”. Това са хора, които знаят, че нищо не знаят, и това не ги притеснява. Звучи ужасно, нали? Всъщност не толкова.

Замисли се какво е ежедневието ти. Знаеш за войната в Украйна, за атентата в Париж, за падащите като круши самолети. Наясно си със всички ужасни неща на планетата, разбира се, без да забравяме, че има и хубави мигове и сме заобиколени от страхотни хора през повечето време. Но нещо вътре в теб те кара да не си на 100% щастлив – защото знаеш, че някъде там, някой като теб, страда за близък. Тук идва условието от по-горе – “щастливите идиоти” не се интересуват от унищоженото летище в Донецк или че доларът струва 1,70 лева. И по-важното – не им пука. Такива обикновени хора не са задължително ужасни – те сами са избрали простичкия начин на живот.

За колкото по-малко проблеми знаеш, толкова си по-щастлив.

Да взимаш решения е нещо огромно през 21 век. Никога досега не сме имали такъв избор. Ebay и aliexpress ти предлагат 200 вида изтривалка за врата, в Tinder имаш на разположение около 3000 мъже и жени (само в София и околностите), Amazon има Библията на всички езици в джоба ти. Безкрайните опции изглеждат благословия, но също така са и проклятие. Двама американски учени са открили, че хората са по-щастливи, когато имат по-малко възможности за избор. Парадоксално, въпреки негативните ефекти, те се чувстват по-добре, когато са им предоставили повече марки шоколад и теми за есета. Този феномен се нарича “тирания на избора”. Представи си го като

Стокхолмски синдром към мозъка ти.

Темата е особено интересна, поради което намерих труд от сп. Psychological Science. Когато на някой му предоставиш избор, поставиш го в определена позиция, реагира различно. Събират група от хора, като им обясняват, че са част от експерти по дегустация на кафе (никой от тях не е). След това им дават избор от 5 до 25 различни кафета и вариант да вземат 5 долара, ако не си харесат нищо. Напълно очаквано хората са се объркали при по-големия избор и са взели кеш, вместо да си изберат приятно кафе.

Когато имаш по-малък избор, си по-решителен и уверен в себе си.

Да избираш днес не е лесно. Вместо да стоиш чудейки се пред щанда с паста за зъби и да размишляваш с 6 или 7 екстри да бъде, просто приеми, че не винаги знаеш какво искаш. И вземи първото, което видиш. Защото винаги е по-лесно да признаеш, че не знаеш. Ще се почувстваш по-добре.

РАЗБЕРИ И КОЛКО ВСЪЩНОСТ Е ПОЛЕЗНО ПОЗИТИВНОТО МИСЛЕНЕ

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *