АКО ТЕ БОЛЕШЕ, КОЛКОТО ТЕ МЪРЗИ…

Бих написал няколко тома нАучен труд за всички аспекти на мързела и цялото му отношение към житието и битието на човешкото същество, „покварено” или „надарено” с този талант, но много ме мързи

0 коментара Сподели:

Няма как да не обърна внимание на вечната тема за мързела – дали е талант, дали е болест,  дали е полезен или пък вреден, дали е положителна черта или порок? Всички тези крайно екзистенциални въпроси тормозят мисленето на всеки човек, но най-вече в моментите, в които се е отдал на този феномен. Като изтъкнат учен, изучаващ и анализиращ мързела през почти целия си съзнателен живот, смятам в следващите немного редове (защото ме мързи да пиша) да ви дам няколко безспорни факта за това вродено състояние и да го анализирам като напълно пристрастен и донякъде обременен фактор.

СЪСТОЯНИЕ И ВЪНШНИ БЕЛЕЗИ
Едва ли има човек, на който да му е трудно да разпознае субект със симптомите на мързел или да намери в себе си дълбоко залегнал този „вирус”, и затова нямам намерение да пиша много по тази тема. На кратко казано, мързеливец е този човек, който предпочита душевното и физическото му спокойствие да бъдат на първо място, човек, който изпада в пълен синхрон с вселената, лежейки на дивана, човек, който пази организма си от вредното влияние на работата, без значение домашна или професионална. Попаднал под „ударите” на мързела, човек не е в състояние да се пребори и за съжаление или радост модерната медицина все още не е намерила лек. Лесно можем да разпознаем човек, който определено е в плен на мързела, но не трябва да се притесняваме да бъдем в близък контакт с него, защото мързелът не е заразен, не се предава по въздушно-капков път, по кръвен път или по какъвто и да било път. Въпреки това обаче е препоръчително да оставим болния под карантина и никой да не му пречи (по дяволите)!

ПОЛОЖИТЕЛНИ СТРАНИ
Както почти всяко нещо в този свят и мързелът си има положителни страни. Човек, „страдащ” от мързел, стимулира сериозно мозъчната си дейност, без да се натоварва физически, което помага за отпускане и покой на тялото, както и на всяко мускулче и нервче. Засилената мозъчна активност идва от това, че човекът се мъчи да намери дори и нереален начин да се добере до дистанционното на телевизора, до телефона си, до чипса и бирата, без да помръдне дори и малкото си пръстче. Както сами разбирате, това засилва пространственото мислене, помага за развитието на телекинезата, а в нередки случаи дори изпитва законите на физиката. Едва ли има друго действие, което да комбинира толкова процеси в мозъка.

Тук е моментът да отбележим и много велики открития, които са се случили, докато човек е мързелувал, както Сър Исак Нютон и ябълката, която го е треснала през главата, докато е мързелувал под дървото.

Дори ако погледнем и другите закони на Нютон, пак ще намерим мързеливата част, защото първият му закон гласи – Телата остават в покой или запазват праволинейното си движение с постоянна скорост, ако върху тях не въздейства външна сила. Какво по-точно определение от това, че когато човек мързелува, никой не трябва да го пипа или закача за нищо.

ОТРИЦАТЕЛНИ СТРАНИ
Отрицателните страни в случая оказват влияние най-често върху заобикалящите хора, а не върху самия човек. Докато човек си мързелува, околните почти винаги намират „важни” и „спешни” неща, с които да натоварят горкия човек, без да си дават сметка, че той не е в състояние да се пребори с тази величествена сила и да вдигне тялото си от стола, дивана, леглото. Ако човек не е изпитвал мързел върху собствения си гръб, то той никога не може да бъде наясно със сериозността и силата на мързела. Всичко това създава предпоставки за семейни скандали, професионални проблеми и проблеми от общ характер, като замърсена среда на живот, отлагане на планирана работна дейност и т.н. В този случай е препоръчително събеседникът на мързела да бъде въведен в тайните и силата на това явление, за да се постигне решаване на проблема и избягване на по-нататъшни усложнения.

След като изложих накратко своята теория за мързела, смятам, че всеки би трябвало да го приеме като даденост и никой да не се опитва да се бори с него. Силата му е крайно могъща за едно обикновено човешко същество и всеки трябва да се примири с този факт!

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *