АРТИСТИ ТЪРСЯТ ФАБРИКА

или защо Destructive Creation и други групи напускат Фабриката за градско изкуство

0 коментара Сподели:

Преди известно време, когато едно от малкото ни пространства, приютяващо независими артисти, отвори врати, ние бяхме на седмото небе от щастие. Макар големите и студени халета на Сточна гара, които бяха обединени под името Фабрика за градско изкуство, да не бяха най-мечтаното пространство за творчески процес, все пак ги имаше и това ни караше да вярваме, че нещата ще тръгнат към тотален create.

Към днешна дата се оказва обаче, че това не се е случило, а цялата работа е придобила типично български измерения и нещата са отишли към пълен провал.

Състоянието за момента е по-скоро „артисти търсят фабрика“, защото заради „неразбирателство“, както меко и възпитано го нарекоха момчетата от Destructive, те са решили да се изнесат от мястото, заедно с още една дузина артисти.

Въпреки че именно Destructive Creation преди две години спечелиха наградата на Johnnie Walker, която им позволи да осъществят идеята си – Фабрика за градско изкуство, и да дадат името й, сега те са принудени да се изнесат от там.

„В началото на 2014 г. – в търсене на по-голямо и по-евтино място, попаднахме на огромната, празна от 20 години сграда в Борса Зимница. Собственикът ни пусна да работим вътре и ни разреши да извикаме и други, нуждаещи се от пространства организации. Така Фабриката се напълни за няколко месеца. Всички бяха горе-долу доволни – артистите имаха мръсни с изпочупени прозорци, но просторни и евтини пространства в набиращо популярност арт място. Нашата група изпълняваше ролята на координатор и някакъв вид управител на мястото. Ние развеждахме новите хора и измисляхме правилата. Единствените правила бяха от сорта на: да се затваря вратата долу, за да е по-сигурно, да не се остава след 22:00 часа по искане на собственика и от този род. Идеята беше всеки артист или група да бъде максимално свободен вътре, без да пречи на останалите. Сега са се събрали някакви хора, които зад гърба ни са направили "тайна група", в която се твърди, че във Фабриката не е ок. От това свестните групи, включително и ние, просто се изнасяме от там, защото на никой не му се занимава да се противопоставя, за да защитава мръсна сграда без прозорци.

Сега ние търсим ново място, където да си изградим идилията повторно.

Най-големият минус е в това, че някой се опитва да развали нещо, създадено с толкова труд и с много енергия. С две думи: шушу-мушу къща разваля. Сега Фабриката ще се реализира на ново място, когато намерим такова, а старото пространство го оставяме на недоволните – то ще продължи под ново име, защото името Фабрика за градско изкуство е наше и ние ще го дадем на новото място, което ще ни приюти.“

Това накратко ни разказаха момчетата от Destructive Creation по темата, а ние със съжаление разбрахме, че повечето от по-активните групи и артисти си разтрогват договорите заради започналите интриги и негативната обстановка. В заключение ще нацупим недоволно устни и ще се замислим дълбоко за народопсихологията на всички наоколо. България е една от малкото европейски столици, в които независимите, КРАСИВИ и ПОДДЪРЖАНИ пространства за съвременно изкуство са все още мираж. Когато пък са налични, се случва нещо такова, което тотално ни скапва настроението за месеци напред. Ние искаме да гледаме, купуваме и ставаме свидетели на творческия процес на модерни, мислещи и талантливи артисти у нас и вярваме, че това може да се случи. Но кога и къде? А ти искаш ли? Създаваш или рушиш? Това е въпросът.

P.S.: Фабрика за градско изкуство преустановява работа до намиране на ново място.
Досегашното място продължава да функционира като място за изкуство с ново име, структура и правила.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *