Спасените улици на Емемем – художникът, който зашива градското сърце

Наследник на Banksy превръща дефекти в градската среда в произведения на изкуството

0 коментара Сподели:
Емемем – художникът, който зашива градското сърце

Обожаваме красиви градски новости, а когато някой, макар не и на наша територия, превръща града си в истинско произведение на изкуството – тогава можем да кажем само едно огромно „браво“! Точно такъв е случаят на

художника и градски артист Емемем, който точно като легендата Banksy предпочита да остане анонимен.

Според феновете му той е художникът хирург, който лекува града, закърпвайки цепнатините, дупките, процепите по сградите с композиция от малки цветни плочки, на които не можем да спрем да се радваме.

Историята на анонимния художник всъщност е много любопитна – всичко започва в Лион през 2012 г. на тъмна и порутена улица, където Емемем има много приятели. Там е и неговото студиото за съвременно изкуство, където той експериментира и твори всеки ден. Една сутрин Емемем се оглежда наоколо и установява, че кварталът, в който живее, изглежда всъщност ужасно.

Сградата на студиото му е цялата в дупки, обелена мазилка, стените са напукани, а на тротоара отвън зеят множество дупки.

С останали материали от студиото си той решава да „закърпи“ с цветни плочки първо стената до неговото пространство.

После самата сграда отвън, а по-късно и някои от дупките пред студиото. Когато приятелите му виждат готовото произведение, което започват да наричат „персонализирана превръзка“ и „парче висша мода, присадено върху асфалта“, те го поощряват да не спира.

Емемем започва да прави още и още подобрения в градската среда, докато не забелязва, че те стават толкова популярни, че хората специално идват до новото „спасено“ или „зашито“ място, за да му се радват. „Тротоарният хирург“, както започват да го наричат, избира да запази анонимност,

защото въпреки че няма закон да не можеш да запълниш сам дупка или да създадеш и ремонтираш нещо в градската среда, няма и позволение за това.

Според самия Емемем е красиво да „запълваш пукнатини“, защото всеки от нас има травми или белези, но ги носи красиво в живота си, точно както една сграда или улица може да продължи да съществува с дефектите си и да изглежда дори по-впечатляваща с тях.

От 2016 г. насам в цяла Франция и по света са се родили стотици такива „кръпки“ в градска среда, благодарение на Емемем.

Катрин Барнет дори избира едно от произведенията му за корицата на най-новата си стихосбирка.

Още за този страхотен артист може да научиш тук, а ние си пожелаваме и в София скоро дупките по улиците и пукнатините по сградите да изглеждат така.

За още от същото – виж 5 брутални провокации на Banksy

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *