Книга, която трябва да имаш – „SOFIA URBAN ART. История на графитите и уличното изкуство от 90-те до днес“!

Признаваме си, че се забавихме с тази новина, но си и признаваме, че ако трябва да имаш едно съкровище през януари – това е точно тази книга

0 коментара Сподели:

снимки: Sofia Graffiti Tour

Даже да си го бяхме пожелавали нямаше да стане толкова добре – да имаме събрани между много страници цялата графити история, нежно надничаща от милата ни родина, и да можем да прочетем за нея професионално, ексцентрично, лично, фенски, от първо лице и най-вече от първо сърце. Да можем да се насладим на интервюта, хронология и убийствени снимки от самото начало и отварянето на първия спрей у нас до ден днешен, когато помним и виждаме още произведения на графити изкуството на любими улици, подписани от още по-любими артисти. Е, всичко това се сбъдна благодарение на безграничните усилия на Sofia Graffiti Tour, които бяха подкрепени от програма „Култура“ на Столичната община (Столица Култура), програма „Създаване“ на  Национален фонд „Култура“ / National Culture Fund, Bulgaria, в партньорство с Електрохолд България (Електрохолд Продажби), Scalefocus и Monkey Shoulder, за да могат в края на миналата година да направят премиерата

на книгата „SOFIA URBAN ART. История на графитите и уличното изкуство от 90-те до днес“!

SOFIA URBAN ART проследява пътя от експерименталните и протестни надписи от 90-те, през първите „бомби“ и „бума“ след 2000 година до големите стенописи и превръщането на графитите в неизменна част от съвременната градска култура.

В 256 страници, облечени в твърди корици и с автентичен дизайн, чрез снимки, документални материали, интервюта и статии, SOFIA URBAN ART проследява вълнуващото развитие на графити сцената в София в три отделни десетилетия.

В книгата откриваме над 600 архивни кадъра, както и интервюта с градски легенди като Destructive Creation, NDOE, Nasimo, 140 Ideas / One for all ideas, Vapsky,  еmircA, More, Jay63 и други.

Редактори на прекрасното издание са Константин Мравов, Наталия Иванова и Мария Куманова, а дизайнът и шрифтът се дължат на мастерите от Four Plus и lettersoup. В книгата е и един от безценните разговори с Лъчезар Бояджиев. Той е пряк свидетел на зараждането на графити изкуството в Ню Йорк в началото на 80-те години, като посредством своя статия в сп. „Изкуство“ през 1984 се превръща и в първия вестоносец на графитите в социалистическа България.

За знаковото запознанство на Лъчезар Бояджиев с графитите, ранните им американски пионери и вижданията му за развитието на това изкуство в софийската градска среда към днешна дата четем повече в SOFIA URBAN ART.

Там намираме и интервюто с любимите ни Destructive Creation, които с провокативните си проекти отново успяха да вкарат графити изкуството в центъра на общественото внимание,

коментирайки важни социални теми и проблеми. Книгата е първото обемно издание, посветено на графити изкуството в града, като създателите ѝ са черпили вдъхновение, информация и материали и от изданията на добре познати ни легенди като Хроме и Nasimo.

Можеш да имаш това съкровище чрез поръчка от сайта на Sofia Graffiti Tour тук, както и на място в Gifted Sofia. Не пропускай!

За още от същото – виж NASIMO – СВЕТОВЕН ГРАФИТИ МАЙСТОР И СКРОМНО МОМЧЕ

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *