10-ТЕ ФИЛМА, КОИТО ХАРЕСАХМЕ ОТ ПРОГРАМАТА НА СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Малко преди старта на фестивала правим бърз разбор и избираме за теб десет заглавия, които да не пропускаш

0 коментара Сподели:

Между 5 и 29 март за 19-и пореден път „София Филм Фест“ ще изпъстри столичните киносалони с най-интересното от света на седмото изкуство. Ще видим екзотични панорами като най-доброто от грузинското кино, любими български филми от близкото (след 1990) и далечното (преди 1990) минало, симпатягите от Монти Пайтън и големите шедьоври от последната година, номинирани и носители на „Оскар“, Златен лъв, Златна палма и други златни призове.

Сред програмата с повече от 200 филма има поне сто, които не бива да изпускате, но тук ще се спрем на десетте най-интересни заглавия.

УРОК

Да започнем с българското присъствие. Филмът на Кристина Грозева и Петър Вълчанов е вдъхновен от вестникарското заглавие „Учителка обра банка“. В ролите са Маргита Гошева и Иван Бърнев, а историята гравитира около гимназиална учителка с финансови проблеми, която минава от другата страна на закона. „Урок“ е замислен като първа част от трилогия за състоянието на съвременното българско общество.

ДОСИЕТО ПЕТРОВ

Второто силно българско участие е на филма „Досието Петров“ на режисьора Георги Балабанов по сценарий на Жан Клод Кариер. Както повечето български филми, и този се занимава с  периода на прехода през погледа на актьора Петров, получил забрана да играе в театъра през последните години на комунизма, който открива, че доноси срещу него е писал собственият му учител. Отвратен от всичко, той все пак напуска театъра, като приема съмнителното предложение да стане лидер на нова политическа партия.

ЛЕВИАТАН

Руският претендент за „Оскар“ за чуждоезичен филм едва ли ще успее да се порадва на голяма популярност в родината си, но затова пък беше оценен от не един и два световни кинофестивала. Режисьорът Андрей Звягинцев използва за основа библейската „Книга на Йов“, за да разкрие трагедията на дребния човек в Русия, който загубва всичко в борбата си с корумпираната власт.

ВСЕ ОЩЕ АЛИС

„Все още Алис“ изследва живота на университетската преподавателка Алис, която бавно потъва в безпаметността на болестта на Алцхаймер.

За изпълнението на Алис Джулиан Мур получава първия си „Оскар“, а в ролята на най-малката дъщеря в семейството е Кирстен Стюарт, която изглежда успешно надраства участието си във вампирската сага „Здрач“.

ДВА ДНИ И ЕДНА НОЩ

Новият филм на братя Дарден е трогателна история за млада жена, която е на път да изгуби работата си след отсъствие поради лекуване на психическо заболяване. След гласуване в офиса колегите на Сара (Марион Котияр) са взели решение, че предпочитат да получат паричен бонус пред това да я задържат в екипа си. В рамките на двата дни и нощта от заглавието отчаяната Сара посещава всеки от тях с молбата да се откажат от парите, но да й позволят да остане.

РАНАТА

Познаваме Фатин Акин най-вече с музикалното пиршество „Музиката на Истанбул“. С „Раната“ той се връща към едно от трагичните събития в световната история – арменския геноцид в Турция. Години след като е разделен от семейството си, ковачът Назарет Мануджиян научава, че двете му дъщери са все още живи и обсебен от мисълта да ги намери, се впуска в дълго пътешествие по следите им през три континента.

СОЛТА НА ЗЕМЯТА

„Солта на земята“ е документален портрет на един от най-добрите фотографи в света, направен от един от най-добрите режисьори. След повече от четиридесет години творчески път бразилецът Себастиао Салгадо иска да даде на снимките си живот извън изложбената зала. Вим Вендерс, който не за пръв път представя чрез своето изкуство изкуството на други творци, му предлага възможността да съберат фотографията и седмото изкуство в пълнометражен филм. „Солта на земята“ представя най-значимото от история на човечеството през последните десетилетия в желанието си да затвърди вярата ни в самите нас и в света наоколо.

МОНТИ ПАЙТЪН

Комедийната група на британците от Монти Пайтън не за пръв път е част от София Филм Фест. Почти цялото им творчество е видяно на голям екран у нас, а тази година е ред на „Животът на Брайън“, „Монти Пайтън на живо от Холивуд Боул“, „Монти Пайтън и Свещеният граал“ и „Смисълът на живота според Монти Пайтън“.

НИМФОМАНКА – РЕЖИСЬОРСКА ВЕРСИЯ

Скандалният филм на датчанина Триер отново е част от фестивала, но този път в по-пълноценната си режисьорска версия. Ако миналата година сте пропуснали цензурираната историята на любителката на секса Джо от детските години до превръщането й в зряла жена, то сега имате втора възможност да наваксате с двете тричасови серии.

ПЛЕМЕТО

Украинският „Племето“ е експериментален дебют на Мирослав Слабошпицки. Сюжетът проследява постъпването на тийнейджъра Сергей в специализирано училище за глухонеми. „Племето“ е ням филм, проследяващ развитието на момчето, което се сблъсква със секса и насилието в училището и прави грешката да се влюби в неправилното момиче и да наруши правилата на общността, наречена „племето“.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *