JAMESON ПРЕДСТАВЯ ПЕТТЕ ЛЮБИМИ ФИЛМА НА ЕЛЕНА ТЕЛБИС

Какво гледа една от най-обещаващите български актриси напоследък

0 коментара Сподели:

Харесваме я, защото не е типичната красива млада актриса с много награди, за чиито личен живот сме осведомени, преди да сме я гледали където и да е. Направо сме респектирани от отношението й към работата, ироничния поглед към живота и зелените й очи, в които ни се струва, че проблясва надеждата как новото поколение български актьори всъщност са вглъбени и информирани млади хора. А те, преди всичко, искат да станат много, ама много добри професионалисти.

ПЕРФЕКТНО ЧУВСТВО (2011)
PERFECT SENSE


Този човек разказва интересни истории по интересен начин, които после ти седят в главата, а не заминават като бързия влак. Перфектно чувство е за вирус, който отнема сетивата ни едно по едно – изчезват вкусовите рецептори, слухът, зрението. Може би на някои ще им прозвучи като абе, ква е тая измишльотина, ама недейте така. Гледайте го. Другите му филми също – Пагубна страст, Младият Адам, Към звездите.

РУСАЛКА (2007)


Много е добър. Не знам какво друго искате да ви кажа. И петте филма, които ми изникнаха в главата са такива, които съм гледала два или три пъти. А някои от сцените в тях и по повечко. Което си е признак, че са ми повлияли. Този е за момиче, което от малко решава, че няма да се съобразява с нищо и никого и заминава за големия град, където само за няколко дни й се случват хиляда неща. Написан и сниман с много готино въображение, а след финала просто мигаш няколко минути, без да помръдваш.

СОЛТА НА ЗЕМЯТА (2014)
THE SALT OF THE EARTH


Добре, че има такъв човек. Себастиао Салгадо. И добре, че Вим Вендерс се е сетил, че няма да е зле да има такъв филм. Всичко се вижда. И е красиво, и е ужасно. Това е положението.

ТИРАНОЗАВЪР (2011)
TYRANNOSAUR


Всичко му е силно на тоя филм. Първоначално се ражда като късометражен, при това доста добре посрещнат от критика и публика, с няколко награди от различни фестивали. След това идва идеята да се разгърне в час и половина и отново се получава шедьовър. Питър Мулан и Оливия Колман играят главните роли. Забравяш, че гледаш филм.

Във втори курс в НАТФИЗ работих по Жената като бойно поле на Матей Висниек. Професор Ивайло Христов предложи да гледаме Гърбавица като пример за подобна история и оттогава ми е в главата. И в пиесата, и във филма става въпрос за войната в Босна и Херцеговина. Действието в Гърбавица се фокусира върху отношенията между майка и дъщеря. Войната е приключила преди години, но си е оставила отпечатъците и до ден днешен. С този си филм (дебют при това), Ясмила Жбанич спечели Златна мечка през 2006 – абсолютно заслужена оценка за добре свършена работа.

Игралният филм Каръци е в кината през април. Елена Телбис играе и в театралните постановки Хамлет, Каквато ти ме искаш, Всичко ни е наред, Жана и Добри хора в Народния театър, Заешка Дупка и Сарабанда в Театър 199 и Чайка в Театър Азарян.

Виж и любимите филми на Любо Урсини.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *