JAMESON ПРЕДСТАВЯ ПЕТТЕ ЛЮБИМИ ФИЛМА НА ЛЮБО УРСИНИ

Какво гледа един от най-добрите български диджеи и основен двигател на малката революция, която предстои в Yalta Club

0 коментара Сподели:

Дългогодишният резидент диджей на Yalta ClubЛюбо Урсини отговаря за програмата на клуба и концепцията Takeover – бутиковото парти с умна електроника, което минава от месечно в ежеседмично събитие под различни форми в Room 2от януари. Близките му приятели го познават и като отдаден кучкар и болен киноман, който колекционира блу-рейбоксетове на класически филмови поредици и обича да притеснява самоуверено своите събеседници с енциклопедични познания за любимите си филми. Казано по друг начин, идеален събеседник за дълги разговори по темата с любимите филми.

ALIEN (1979)
ПРИШЪЛЕЦЪТ

От Ридли Скот, през Джеймс Камерън, та чак до Дейвид Финчър – тази поредица ме изумява със способността си да всява напрежение, клаустрофобия и ужас всеки път, когато си я преговарям – най-малко три пъти годишно. Не мога да си затворя очите за отпечатъка, който е оставила върху основни похвати в сай-фай киното от последните 36 години. Практическите ефекти, операторската работа и актьорската игра на Сигорни Уийвър са малка част от причините тази класика да е издържала теста на времето, за разлика от модерните CGI дъвки за окото с кратък срок на годност. Като заклет нърд не харесвам Пришълецът 4: Възкресение, нито споделените филми с Хищникът, но си падам по предисторията в Прометей и въобще цялата фенщина, която франчайзът мъкне със себе си.Неслучайно имам оригиналната антологията на блу-рей издание и знам всички документални филми наизуст. Трейлърът е тук.

BLADE RUNNER (1982)
БЛЕЙД РЪНЪР

Имам особен афинитет към Ридли Скот и неговия дистопичен шедьовър от 1982, който минава през така наречения production hell, за да се сдобие с култов статут години по-късно.Безапелационен актьорски състав, който не ми позволява да си представя как някой друг може да изиграе по-добре ролите на Харисън Форд (Декард), Рутгер Хауер (Рой) и Шон Йънг (Рейчъл). Финалният монолог на Рутгер е една от най-любимите ми филмови сцени и поезия изобщо (гледайте я в YouTube, ако държите да си развалите кефа от целия филм). Блейд Рънър всъщност е една любовна история в съвсем възможно и много мрачно бъдеще, но… нали върху това се крепи светът все пак?Трейлърът е тук.

STAR WARS (1977)
МЕЖДУЗВЕЗДНИ ВОЙНИ
Доста очевиден избор, който не мога да пренебрегна. Епизодът с Luke, I’m your father в Епизод V си остава един от най-яките обрати в сюжета на всички времена. Днешните деца не могат да изживеят поредицата така, както ние, по-зрелите. Едва ли има човек, който не е чувал (или гледал нещо) за Междузвездни войни, но все пак ви съветвам да си припомните предишните шест епизода в оригиналната последователност на тяхното излизане (4, 5, 6, 1, 2, 3), след това на кино за 7 и нека Силата бъде с нас! Трейлърът е тук.

THE TERMINATOR (1984) &TERMINATOR 2: JUDGMENT DAY (1991)
ТЕРМИНАТОР &ТЕРМИНАТОР 2: ДЕНЯТ НА СТРАШНИЯ СЪД
Ако не е Ридли, ще е Джеймс Камерън. Първият сай-фай ноар филм за безпощадната машина Арнолд бе едно от първите заглавия, които гледах на VHS и останах поразен. Втората част пък бе един от първите филми, които гледах на кино в кино „Пенчо Славейков“. Именно втората част ме спечели тотално. Абсолютно изрядно създаденото напрежение и темпо на филма са доказателство защо Джеймс Камерън е велик режисьор. Всеки помни поне една дузина култови реплики, но на мен ми става сантиментално и заради присъствието наGuns N’ Roses и тяхнотоYou Could Be Mineлюбима група на върха на своята слава през 1991. Неслучайно кучето ми се казва Аксел.Трейлърът е тук.

BATMAN (1989) & BATMAN RETURNS (1992)
БАТМАН И БАТМАН СЕ ЗАВРЪЩА

Признавам, страхотната скорошна трилогия на Кристофър Нолан и нейното различно усещане и послание, но мрачните приказки на Тим Бъртън  са точно това, което един филм трябва да бъде, поне според мен – бягство от реалността. Майкъл Кийтън като Батман е трудна хапка за преглъщане, ако съдим по хилядите писма на разгневени фенове до студиото в края на 80-те. Кийтън, а и самите филми обаче са си перфектни. Няма как да не останете впечатлени от зверските роли на Джак Никълсън (Жокера), Дани де Вито (Пингвина), Кристофър Уокън (единственият некомиксов герой Макс Шрек) и, разбира се, Ким Бейсингър (Вики Вейл) и Мишел Пфайфър (Жената котка). Трудно си харесвам блондинки, но тези двете са били истинска бомба за своите години! Трейлърът е тук.

Виж и любимите филми на Димитър Петров

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *