Домашно барбекю със Сандра

Този път ви каним в парка с преносимо барбекю! Какви обаче са тънкостите на барбекюто? Най-важното е скарата ви да бъде намазана с мазнина, за да не залепват продуктите. Най-добрият избор е да я натриете с парче сланина. Друг важен детайл е, че скарата изсушава месото допълнително. Затова трябва да се използва такова парче месо, върху което има и мазнина, за да стане по-сочно. Ако искате да стане и съвсем крехко, сложете го в марината – малко вино, малко соев сос или лимонов сок. И последната кулинарна тънкост е, че независимо какво печете на скарата, след като е готово, трябва да го сложите в тенджера с капак, за да се запази сочно и топло.

ЦЯЛО ПИЛЕ НА СКАРА


А ето ги и нашите вкусни пилешки предложения. Нека започнем с цяло пиле, което е приготвено на скара. Важно е да отворите пилето много добре, така че да стои на една равнина и да се изпече по-бързо и лесно. Не отстранявайте кожата му, защото тя ще стане хрупкава и много вкусна. Натрийте го с черен пипер, червен пипер, сол и подправки по ваш избор и го намажете с масло от всички страни. Обръщайте го редовно и мажете с маслото допълнително при необходимост. След това го поставете в тенджера с капак и оставете да се задуши.


ПИЛЕШКИ ШИШЧЕТА С МЕСО ОТ БУТ


Класиката в барбекюто включва шишчета с пилешко месо, които задължително имат между парченцата месо и свежи зеленчуци като лук, червена, зелена чушка, пресни печурки, тиквичка и ароматни подправки, като розмарин, риган или чубрица. Обърнете шишчетата няколко пъти на сгорещената и намазана с мазнина скара и след броени минути обядът е готов! Препоръчваме ви да използвате месо от бут с кожа, защото тя става хрупкава и много апетитна. А ако не се тревожите за калориите – намажете шишчетата с масълце, преди да ги метнете на скарата.


ПИЛЕШКИ БУТЧЕТА


Една феноменална идея е да накиснете пилешки бутчета в марината от равни количества течен мед, соев сос и балсамов оцет, да добавите червен пипер, черен пипер и сол и да оставите месото за половин час в тази смес. След това директно го поставете върху намазана с мазнина скара и го обръщайте редовно. Скоро ще получите хрупкави и много апетитни бутчета, които имат хем сладък, хем кисел вкус! Идеалната добавка към тях е свежата салата без допълнителен дресинг – само пресни зеленчуци със зехтин, лимон и сол.


ПИЛЕШКИ ГЪРДИ НА СКАРА


Бялото пилешко месо е най-трудно за приготвяне, защото е много сухо и се изискват известни усилия, за да стане крехко и сочно. Ако искате да си направите пилешки гърди на барбекюто, обезателно ги накиснете в бяло вино преди печене. Нека се мариноват добре, а след това ги намажете обилно с масло от всички страни, за да могат да са сочни, когато се изпекат на скарата. Подходящите подправки са риган и червен пипер. Солта и черният пипер пък са задължителни.


ПИЛЕШКИ ШИШЧЕТА С БЯЛО МЕСО


Един от най-добрите начини да приготвите бяло пилешко месо на скара без марината и то да не стане сухо е ва­риантът да го набучите на шишове и между всяка хапка месо да поставите червени, зелени чушки, тиквички, а защо не и патладжан. Само не забравяйте, че преди да печете патладжана, е нужно да го посолите и оставите да пусне горчивия си сок, след което да го изплакнете и подсушите. И не пропускайте да сложите и царевица на скарата – отлично се комбинира с месото и зеленчуците. После сложете всичко в съд под капак, за да остане крехко и сочно.

Виж и как да си спретнеш домашен сладолед