Сандра с 1001 рецепти...

Нищо по-семейно и носещо уют няма от Коледните празници. Те са онези топли моменти, в които кулинарията има ключово значение, защото именно тя внася сплотеност у дома. Този път сме ви приготвили вкусни идеи за празничната трапеза, които са лесно приложими, вкусни и носещи коледен дух и аромат.

КОЛЕДНО ПИЛЕ, А НЕ ПУЙКА...

Едно от вълшебствата на Коледа е пълнената пуйка, поднесена на трапезата. У нас обаче все по-голяма популярност намира нейната алтернатива – пилето, което е по-крехко, по-малко по грамаж и значително по-лесно за приготвяне. В този брой ви предлагаме най-вкусните коледни идеи за плънка на празничното пиле, а също и тънкости при неговото хрупкаво изпичане.

ПЪЛНЕНО ПИЛЕ С АРОМАТНИ СИРЕНА

Вариант за апетитна плънка на празничното ви пиле е да заложите на плънка от сирена – бяло сирене, крема сирене, топено сирене и малко кашкавал, нарязан на кубчета. Добавете хляб, нарязан на кубчета, като твърдите корички са отстранени, а също и пресован чесън. Плънката не се посолява, но в нея се добавят зехтин и риган. Ще останете очаровани от крайния резултат.

ПИЛЕ СЪС СУШЕНИ ПЛОДОВЕ И КАНЕЛА

За да се превърне домът ви в истинска коледна приказка, заложете на плънка със сушени плодове и канела. Не се заблуждавайте, че те ще подсладят излишно основното ви ястие, защото в комбинация от задушен лук, леко запържен ориз, зелени подправки, щипка канела и стафиди, плънката ви ще се получи божествена. Можете да я обогатите и с малко карамфил, но не прекалявайте, защото подправката е силна.

ПИЛЕ С ЯБЪЛКИ И СУШЕНИ СЛИВИ

Едно от най-интересните и екзотични предложения, които ще ви споделим, е пълнено пиле с ябълки, сушени сини сливи и... сос, приготвен от разбити мед, горчица и майонеза. Нека пропорциите да бъдат в полза на майонезата, а плодовете да са нарязани на едри парчета. С тази плънка пилето се запълва, зашива, изпича и изяжда за отрицателно време.

ТЪНКОСТИ ПРИ ПЕЧЕНЕТО НА ПЪЛНЕНОТО ПИЛЕ

Има няколко много важни детайла при приготвяне на пълнено печено пиле. Зашива се с подходящ конец – трябва да бъде здрав и поставен внимателно, за да може хем да задържи плънката вътре, хем с лекота да се отстрани след изпичането. Поставя се в гореща фурна на 200 градуса и се пече половин час. След това фурната се намалява на 160 градуса и се пече още час и половина, като малко преди да се извади, се намазва обилно с масло и се поръсва с подправки по ваш вкус. В последните десет минути фурната се загрява на максимална мощност, за да може пилето да стане хрупкаво.

Неотдавна Сандра ни даде идеи и за вкусни млечни десерти.