Във виното и храната е истината: 11 ресторанта в София

Ако има нещо по-вярно от старата сентенция „Във виното е истината“, то това е „Във виното и храната е истината“… В разгара на есента, когато градът става все по-уютно място за живеене, Go Guide тръгва на обичайната си обиколка.

На прицел са ресторантите, в които комбинирането на вино и храна е истински ритуал на удоволствието.

Capo 

Рубиненочервеният цвят на Малбек, Kаберне Фран и Сира носи есента в чашата ни. Комбинацията между сортове, която за първи път се прави в България, гали сетивата ни с нотки на лек тютюн, горски плод и деликатна ванилия. Компания на това изкушение прави сочният телешки стек от селектирано бон филе с нежен сос от тофи карамел със сушени домати и каперси с хрупкави аспержи на Джоспер грил.

ул. „Съборна“ 14

088 250 6050

Cava

Есента е тук с полъх на уют и дъх на канела. Съвършенството опитваме и под формата на апетитен телешки стек с глазиран пащърнак с портокал, свежи броколи, печен лук и винена редукция. Преди да се докоснем до тази експлозия от вкусове, галим небцето си с микс от салати със синьо сирене, дресинг с печена ябълка и олио от орехи. Потапяме се и във вечното Cabernet Братанов с шоколадов послевкус от реколта 2013.

ул. „Парчевич“ 52

0887 770027

Hasienda

Вълшебният вкус на златната есен гали душата ни, а ние го превръщаме в истинско съвършенство заедно със сезонното предложение от Hasienda. В уюта на красивата керемиденочервена къща се наслаждаваме като истински хедонисти на всяка хапка от прясната паста в лицето на апетитните талиатели с телешко и манатарки. А Дионис ни кани към страната на удоволствията с разкошния аржентински Малбек.

бул. „Цар Борис III“ 94

088 627 6973

KOTO

Вечерта се е разстила върху столицата и една от най-ярките звезди отново е КОТО Chef’s room Wine & Dine. Потапяме се в магията на съчетания от вино и храна. Тук ни очакват разнообразни елегантни менюта, придружени от внимателно селектирани вина. Богатата листа ни представя както класики, така и нови предложения от винения свят. Тук сме няколко пъти в месеца, привлечени от тематичните вечери на фюжън еуфорията KOTO.

ул. „Цар Калоян“ 6 

0897 777 777

La Terrazza di Serdica

Златистите багри на софийската есен бавно, но сигурно покриха всяка точица от нашето ежедневие, а вкусът на промяната се усеща и в сезонното предложение на La Terrazza di Serdica. Изкушението в чиния този път се подвизава под формата на талята от патешки гърди с манатарки и картофи. Съвършенството допълваме с чаша Le Origini Amarone della Valpolicella DOCG Classico Riserva, Bolla,Veneto.

ул. „Будапеща“ 2

0886 898 905

Mamma Mia

Сърцето на София никога не престава да ни очарова със своите гастрономически изкушения, а този път със сигурност ни се иска не само да си оближем пръстите, но и да си кажем: Mamma Mia! А в уютната пицария в началото на любимата ни уличка „Шишман“ ни посрещат с датски котлет, маринован 12 часа в зехтин, чесън и розмарин. Добрия вкус пък допълваме до съвършен с рубиненочервеното плътно вино „Вранец“.

ул. „Цар Ив. Шишман“ 39

0884 207 036

Mykonos

Сезонът на гръцките страсти се изплъзна между пръстите ни, но вкусът на южната ни съседка обещава да ни върне слънчевите спомени и през идните хладни дни. Ние определено имаме нужда да си припомним какво е да плаваме във водите на добрия вкус, и го правим в Mykonos. Точно там ни посрещат с традицията в лицето на критараки с морски дарове, а Дионис ни намига от premium selection Sabanis domain.

ул. „Паренсов“ 11

0889 605 251

SOHO Cafe

Веднага щом напуснем сърцето на София, сърцето и небцето ни се отправят към едно от най-уютните местенца в градската джунгла. Гастрономическата ни обиколка ни отвежда в SOHO Cafe, където си позволяваме да се потопим в златния вкус на есента. Нейното ухание ни посреща с телешки бифтек и печен в розмарин и масло ароматен картоф. А него допълваме с разкошното българско рубиненочервено Мерло.

бул. „България“ 69

0884 400 405

Tempero

Обожаваме ролята на откриватели в необятната столица, но този път приключението ни отвежда в истинско винено околосветско пътешествие. Буквално губим ума си пред плато с колбаси, сирена и избор от сезонни разядки, които правят на място и които нямаме търпение да „мачнем“ с някое от над 130-те родни и чуждестранни вина. Коя е Звездата? Разбира се, че е местна: Мавруд и Мерло, реколта 2018!

ул. „Голо бърдо“ 2

0878 704 470

Космос

Вселената се разстила по небцето ни, когато върху него попадне частица от кулинарното чудо „Космос“. Потапяме се в хедонистичната галактика заедно със специалното им предложение – Нousewine Шардоне 2018, но всяка от магиите в селекцията им от вина с уникален бленд напълно заслужава нашето внимание. А компанията на щастието в чаша е черноморски калкан на жар с бели аспержи и още вкусни изненади.

ул. „Лавеле“ 19

0888 200 700

Кривото

Изгубени в лабиринта от кулинарни изкушения, винаги преоткриваме себе си в класиката за столичните гастрономи. Тесните улички покрай Алма матер, покрити със златен килим, ни водят отново в уютния дом на добрия вкус, от който се носи ухание на свински стек от прясно българско месо в sous vide. И щом отпием от Кортен Гранд Винтидж, разбираме защо носи титлата „Най-добро българско червено вино за 2018“

ул. „Будапеща“ 8 

пл. „България“ 1, НДК подлез

ул. „Св. Кл. Охридски“ 10

0888 101 810

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.