По-добрите сладкарници и пекарни в София

Тези дни правим нов прочит на приказката за Хензел и Гретел - изгубваме се доброволно в града и дори не се плашим от вещици – стига да живеят в къщички от хляб с прозорци от захар. Гладът ни има собствен маршрут и той изцяло зависи от аромата на масло, ванилия и канела зад следващия ъгъл. А ако можехме да играем на Монополи със софийските улици, със сигурност щяхме да изкупим тези, на които открихме най-добрите сладкарници и пекарни...

100 ГРАМА СЛАДКИ

Д-р Дънкан Макдугал от щата Масачузетс може и да твърди, че душата на човек тежи 21 грама, но често ние сме готови буквално да продадем своята за… 100 грама сладки. Магьосниците от веригата за ендорфини с вкус на канела и ванилия са обучени в най-добрите френски школи за приложна шоколадова магия. А философският им камък е направен от белгийски шоколад Callebaut, бурбонска ванилия, внимателно подбрани ядки и пресни плодове. Освен от пасти и кремове, приготвени по най-добрите френски, руски, немски и италиански рецепти, „100 грама сладки“ разбират и от солта на живота. Не пропускай да минеш през реновирания магазин на бул. „Джеймс Баучер“, който работи и като пекарна, изкушавайки с прясно изпечени баници, тиквеници, кроасани и хляб. За любителите на ароматното събуждане има висок клас кафе: Diemme 100% Арабика с нотки на шоколад и бадеми. Тези дни около пекарната се носи и уханието на лимитираната серия Diemme Jingle. Тя пък комбинира двете най-добри кафета – Ethiopia Asefa Dukamo и Brasile Alta Mogiana, оставяйки послевкус на млечен шоколад и карамел.

бул. „Джеймс Баучер“ 114
0886 699 027 

CAKE BOX

Cake Box е работилничка за вълшебства, очароваща с красиви кейкове. Подходящи за всеки малък или голям повод, тук винаги намираме десерта, който перфектно допълва преживяването ни.

ул. „Уилям Гладстон“ 24
0877 801 309

CO-CO

Co-Co Sweet and more е сладката дестинация за душата. Тук винаги ще намерим нещо сладко, с което да зарадваме подобаващо както себе си, така и най-близките ни хора.

ул. „Ген. Йосиф В. Гурко“ 44
0889 276 276

ORSETTI

Нежен вкус и елегантна визия на всяко сладкарско произведение на кулинарите от Orsetti Pasticceria. Откриват ни магическия свят на сладките изкушения по неповторим начин.

бул. „Княз Ал. Дондуков“ 19
02 478 70 70

CAKEY BAKEY

Всеки път, когато си по­ мислим за балансирана дие­та, минаваме през приказния Cakey Bakey и излизаме с по едно сладко изкушение във всяка ръка. Веригата пред­лага над 170 вида сладкиши и печива, като зърнени барчета, кексчета и кишо­ве. А здравословният, но не и хипстерски характер на изделията успешно запушва устата на съвестта ни…

ул. „Шипка“ 5
0895 542 728 

MA BAKER

В новата пекарна Ma Baker отново ни изкушават с истински хляб, изискани сладкиши, домашни печива и първокласно кафе. Магията се случва по старомодния начин: от най-качествени 100% натурални продукти, с ръчен труд и любов. Апетитният аромат ще те привлече още преди да си влязъл в уютния салон, не пропускай и сандвичите за обяд.

бул. „Витоша“ 44
ул. „Г. С. Раковски“ 163
ул. „Шейново“ 8
0882 509 587

VANILLA KITCHEN

Vanilla Kitchen твори чудеса още по-близо до нас, на новата си централна локация на ул. „Гурко“. Тук никога не сме на диета, защото във Ванилницата всеки десерт се прави с чисти и качествени съставки. Менюто включва класически десерти, сладкиши без захар и без глутен, а също и веган изкушения. Бестселър са браунитата и суровият шоколад!

ул. „Ген. Йосиф В. Гурко“ 38
ул. „Крум Кюлявков“ 15
0877 464 513 

ГРАНД КАФЕ

Осанката на града прелива в тази на домашните печива: питките, багетите и кишовете. А светлините падат върху глазуреното тяло на една съвършена торта „Гараш“. Правят я по рецепта, предавана от поколения в рода на главния сладкар. Нищо чудно, че щом я опитал, един посетител „на библейска възраст“ я сравнил с оригиналната торта на фамилия Гараш в някогашната сладкарница „Савоя“. 

ул. „Гурко“ 1
02 811 0 940 

TEA

„Теа“ са едни от основателите на модерното сладкарство в България. Историята им започва през далечната 1999 и живее в настоящето благодарение на красивите и вкусни изкушения във витрините.

ул. „Асен Разцветников“ 1
0886 566 606

ВИЛА РОСИЧЕ

Абсолютно класическо място за ценители, които знаят, че сладките кулинарни произведения са неизменна част от добрия живот. Тук ще възнаградят всеки твой миг със специална хапка.

ул. „Неофит Рилски“ 26
02 954 30 72

ЦУКЕРНЯ САВЕНКО

Десертите, които собственичката Анна приготвя в цукернята, са винаги от натурални и подбрани продукти. Украинска нотка в името и много запомнящи се сладкиши ни връщат тук.

ул. „Георги С. Раковски“ 59
0888 893 109

НЕДЕЛЯ

По традиция „Неделя“ подслажда големите ни празници, но има таланта да превръща и всеки малък момент в истински специален. Обичаме ръчно приготвените им торти, забъркани с изцяло естествени съставки и щипка любов. Отскоро се наслаждаваме и на Natural серията им, която ни спечели с вегетарианско предложение – шоколадова торта с мед. НЕДЕЛЯ Зимния сезон „Неделя“ отбелязва с тематични напитки. В студените дни любимата сладкарница ни стопля с карамелено лате с бита сметана и карамелизирани бадеми. Винаги свежи сме и със сезонния им фреш от нар и портокал. За да бъде сладкото ни изживяване пълно удоволствие, компания му прави собственият бленд кафе на „Неделя“. Баристите на сладкарниците пък са истински шампиони, заемащи първо и второ място на Националния бариста шампионат за 2018 година. След настъпването на новата пък сме особено щастливи и любопитни да опитаме тортите и в новите локации на ул. „Нишава“, точно до Южния парк, както и в Mall Paradise – още по-близо до нас.

бул. „Черни връх“ 100, ниво 2
ул. „Петко Ю. Тодоров“ бл. 6

0700 19009

Ето и още едно наше любимо място, където си хапваме на корем.

А, ако ти се хапва нещо солено, ето една идея от нас.

Последвай ни в инстаграм.