По-добрата паста в града

Режимът ни на хранене по това време на годината включва основно средиземноморска кухня, затова се впускаме в обиколка на местата с най-вкусна паста в София. Отделяме специално внимание на тестените вкуснотии, снимаме ги и ти ги разказваме за вдъхновение. Ямии!

GOLDEN NERO

Golden Nero е една от класиките на София и задължителна забележителност сред ресторантите. Тук храната е преживяване и то все по-хубаво с всяко посещение. Настаняваме се в обновената градина по-просторна, стилна и много уютна. Истинските изненади обаче идват от кухнята. Нова технология позволява печенето на дървени въглища, така че да се запазят хранителните свойства на продуктите, изцяло био и изцяло италиански. Истинско ласкателство към клиента е специална хладилна витрина, в която зрее Блек Ангъс телешко и от която сам избира какво да му приготвят. Дошли сме обаче за паста! Главозамайват ни с Гранде Равиола с домашно песто, специален доматен сос и сирене страчатела. Довериха ни и тайната на прясна паста А ла Неро с кралски скариди – космополитна рецепта на френски готвач с влияние от Италия и Карибите - любимото на всички италиански гости.
бул. „Витоша“ 180
0898 490 885, 0887 097 171   

LA BOTTEGA AL VICOLO

В La Bottega al Vicolo сменяме традиционно изглеждащата паста с равиоли. Тези тук са прясно направени с пълнеж от четири сирена, крем от грах и мента и комбинация от любимата храна на Попай моряка, коприва и рукола. Още с прекрачването на прага се пренасяме на Ботуша, а всяка хапчица е вълшебство на фона на тих джазов акомпанимент. Наслаждаваме се на обстановката, която ни носи безценно уединение и остатъчен италиански привкус.
ул. „Огоста“ 5
0887 099 971

LA PASTАRIA

Често си припомняме страстта по Тоскана в La Pastаria. Тук главният готвач Валерио Маландрини, идващ директно от района на малките удоволствия, има една-единствена цел – да ни зашемети с вкусове и емоция от приготвянето на истинска паста по италиански. Избираме талиателе с октопод и тръбенка и се отдаваме на аромати, които буквално повдигат духа до небето.
ул. „Лъчезар Станчев“ 5
089 550 06 05

SPAGHETTI KITCHEN

Тук пастата е религия не само защото се съдържа в името на култовото заведение. За всички гладни и жадни за слънце и храна главен готвач Антоанета Гигова приготвя освен традиционни италиански предложения и такива, които събуждат рязко любопитството ни. Пробваме прясна паста със сос от отлежало в сено козе сирене, нар и аспержи – истинско вълшебство и пътешествие на всички сетива.
ул. „6 септември“ 9
0890 566 666

PICCOLA ITALIA

Шеф Маурицио Ферери ни поднася италианския трикольор в чиния, за която на приятно развален български разказва, че съдържа точно три вида различно приготвени талиатели. С рагу, с четири сирена и с боскайола. Пробваме ги с чаша вино, за да изследваме  особеностите на една от най-класическите комбинации – паста и вино. Вкусът е, все едно си в Италия, само че тук й казват Малката Италия!
бул. „Янко Сакъзов“ 20
02 944 5125

MEDITERRANEO

В Mediterraneo най-смело можеш да проявиш гурманската си същност и да се насладиш на божествената pasta di orzo in guscio di granchio с месо от рак, чери домати и артишок, която ти сервират директно в самия рак. Най-доброто от италианската кулинария те отпраща на дълго пътешествие към тези земи bellissimi, от които трудно се връщаш към реалността.
ул. „Оборище“ 9Б
0886 644 402

SPAGHETTI COMPANY

Както е известно, всичко гениално е и много просто. Такова е и предложението на готвача – легенда за тази есен, а именно талиатели със зехтин, див лук, чери доматки, аспержи, фреш пипер и пармезан. Ако обичаш Италия, Spaghetti Company е най-бързият начин да се насладиш на божествената й кухня, така че те съветваме да не губиш повече време в четене, а директно да се отправиш натам.
ул. „Витоша“ 150
02 881 0100

TRATTORIA IL MAESTRO GIUSEPPE VERDI

Да минаваш по „Раковски“ и да не хапнеш в „Тратория“ е като да идеш в Рим и да не видиш папата. Затова не безчинстваме излишно и влизаме директно в италианската градинка, от която се носи неповторим дух на домашен уют. Поръчваме си паста за душата, или спагети маринара, както ги наричат офи­циално тук, сред най-специалните предложения на нашия близък приятел шеф Марко Лукиари.
ул. „Г. С. Раковски“ 174
0893 379 767

А ето къде да ходиш за десерта.