HOT TRACKS BY JAHCOUSTIX

Пет горещи реге трака от един вдъхновяващ гражданин на света

  • 16.05.2014
  • от редакторите

Едно от най-ярките имена на световната реге сцена – Jahcoustix e вече у нас за концерта си тази вечер в Mixtape 5. За последното десетилетие Jahcoustix има зад гърба си 5 студийни албума и над 1000 концерта, а вече е получил признание от водещи световни музикални медии като един от водещите реге артисти в света. Ето защо го помолихме да ни направи бърза селекция от пет трака, с които да загреем за вечерта.

Приятелството на Jahcoustix с Roots Rocket и NRG_D, с които ще ги видим на сцена довечера, започва в Гърция, където те случайно свирят заедно, а след концерта дотолкова затоплят отношения, че се събират за акустичен джем. Именно в този формат специално за българската публика Jahcoustix е подготвил ексклузивно лайв шоу – той ще представи новия си албум “Frequency”, както и някои от добре познатите по-стари парчета като инструменталната част е поверена на Roots Rocket Band в състав: Деян Илиев (барабани), Светослав Неделчев – Козмо (бас), Любен Кръстев – Любака (соло китара), Явор Коен (клавири), Константин Атанасов – Koz I (тромбон), Денис Попстоев (саксофон) и Пламен Зафиров - Zafayah (китара), а зад пулта по време на живото изпълнение ще е Samity – един от най-бързо набиращите скорост дъб продуценти по нашите ширини.

Албумът “Frequency” на Jahcoustix съдържа 17 roots reggae парчета като в някои от тях си сътрудничи с легенди като Horace Andy, Apple Gabriel от Israel Vibration, както и по-млади, но световно признати имена като Kabaka Pyramid, Dub Incorporation и Raphael.

Самият Jahcoustix се приема за гражданин на света, защото детството му преминава номадски - семейството му живее в Мексико, Либерия, Ню Йорк, Кения и Египет, а музиката открива в Кения, където започва да пише първите си песни и се запознава с roots reggae културата, превърнала се в едно от най-големите му вдъхновения. След като се установява в Германия, двайсетгодишният Jahcoustix решава да посвети живота си изцяло на регето и се отправя на музикално пътешествие, което отвежда него и песните му из целия свят – Европа, САЩ, Канада, Южна Америка, Африка и Израел.

Чуй петте трака, които ще те настроят правилно:

Първото парче, което Jahcoustix подбира е на Ziggy Marley и с8поделя, че го слуша от дете.

Истинска класика в жанра, вдъхновение за много от парчетата, които прави в последствие.

Определя я като велика песен за единството между хората.

"Когато слушаме тази песен, става запушено", призна си той.

"Нямам какво повече да кажа, ние наистина се нуждаем от любов"