Лесна рецепта от Крис Захариев: Как да си направим влог само с един смартфон

Стани Pro в заснемането на кулинарни видеа (и не само) с Huawei Mate 40 Pro

0 коментара Сподели:

Чудиш се още какво да сервираш тази година на твоите гости и искаш да ги впечатлиш с нещо ново и различно? Ние имаме точната рецепта за теб. В най-новата рубрика на Go Guide Роси (@rossiecooks) от екипа ни се вихри в кухнята и ти показва как да забъркаш любимия й коледен десерт – ябълков щрудел с крем от маскарпоне и портокал.

За да направим рецептата още по-вълнуваща, предизвикахме Роси да влезе в ролята на влогър и да заснеме цялото видео, използвайки Huawei Mate 40 Pro.

Oсвен с красивия си дизайн телефонът впечатлява и с трите си камери, които го правят перфектен за всякакъв тип влогове. Всъщност, Mate 40 Pro е създаден именно с идеята за запис на видеа и по-специално за снимане на влогове. 

Като верен съветник и помощник на Роси в това начинание се явява опитният Крис Захариев, който я въвежда в света на Huawei и й дава практични съвети как да се възползва от множеството функции, които телефонът предлага. След краткия урок на Крис, Роси вече уверено си щрака вкусотиите с Huawei Mate 40 Pro.

А за да не останеш и ти по-назад, събрахме за теб 10-те най-важни съвета.

Доказваме, че най-новият телефон на Huawei е напълно достатъчен, за да се превърнеш в изгряваща влог звезда.

Снимай в 4K

Новият Huawei идва със специална функция, която ти позволява да си снимаш видеото в пълна резолюция. Ако не си наясно какво точно е 4К и защо ти го препоръчваме, накратко той прави клипчетата много по-детайлни, защото има 4 пъти по-голяма картина от пълното HD.

Най-хубавото е, че ако решиш да гледаш храната си по-отблизо, качеството няма да се промени.

Използвай различни обективи на задната камера

Със сигурност си чувал за Leica, пък дори и да не си, това е една от водещите немски компании, които произвеждат фотоапарати. Толкова са добри, че са стандарт във фото индустрията. Huawei официално си партнират с Leica от години, но този път надминават всички очаквания. Създават не една, а три различни камери, за да можеш да разкажеш твоята рецепта от три различни ъгъла. 

Експериментирай със селфи

Кой е казал, че селфитата са само за снимки.

Wide Selfie функцията на телефона е едно от нещата, които го отличават от останалите на пазара.

Искаш да направиш влог на себе си и приятелите си как се вихрите в кухнята, само плъзваш наляво и вече всички сте в кадър. А защото функциите нямат край, селфи камерата може да снима видео дори и в слоумоушън.

Не се притеснявай, ако ръцете ти треперят

Разбираме вълнението ти, когато готвиш нещо вкусно. Хем нямаш търпение да видиш какво се е получило, хем има лека доза притеснение дали крайният резултат ще се получи. Дори и да си най-спокойният човек, все ти се случвало ръцете ти леко да потрепнат от всички емоции, които те връхлитат. Спокойно, телефонът е умен и затова идва с вграден стабилизатор именно за такива моменти. Кой е казал, че ти трябва скъпа камера или статив, за да снимаш като професионалист?

Не се притеснявай за батерията

Все веднъж не си предвидил ситуацията и точно по средата на някой много вълнуващ клип изведнъж екранът на телефонът става черен. С Huawei обаче това е почти невъзможно. С голямата си батерия, която, както Крис сподели, издържа до 2 дни при често ползване, шансът това да се случи е минимален.

Пък дори да видиш червената чертичка на батерията, слагаш телефона да се зареди за едни бързи 30 минути.

През това време си забъркваш някой бърз коктейл и докато си преполовил чашата, телефонът вече ще е готов на 60% за нови предизвикателства.

Не забравяй за близките детайли с основната камера

Когато снимаме или просто гледаме кулинарни видеа, най-любимата част са онези близки food porn кадри, от които ти потичат лигите. За да получиш този ефект с телефона, превключваш на основната камера. Блендата се уголемява, позволявайки на повече светлина да влиза в обектива, фонът се замазва, а ти можеш да видиш в детайл вкусното изкушение, което заснемаш.

Широк ъгъл за начални кадри

За да може видеото ти да изглежда още по-професионално, препоръчваме да започва с така наречения establishing shot. Той въвежда зрителя в цялостната обстановка на клипа и му подсказва какво предстои.

Mоже да започнеш със заснемането на кухнята, в която ще твориш чудеса, или пък си покажи продуктите, с които ще боравиш.

Слушалките са ми новият микрофон

Бъркаш си яйцата, разбиваш сметаната или ползваш миксер и през това цялото време си в ролята на Джейми Оливър и увлекателно разказваш на зрителите си всяка следваща стъпка. След това си пускаш видеото и осъзнаваш как всички старателно подбрани реплики са на заден фон и почти не можеш да чуеш гласа си. За да избегнеш тази ситуация, ползвай слушалки. Новите Freebuds Pro се свързват с телефона автоматично и влизат в ролята на микрофон за по-детайлен звук.

Не забравяй да си снимаш храната

Живеем във време, в което, ако не си снимал това, което си сготвил, въобще сготвил ли си го? Особено когато става въпрос за видео, е много важно да си има Thumbnail. Освен видео камерата прави и зашеметяващи снимки.

Със специалната AI функция телефонът автоматично разпознава предмета пред него и си превключва на най-подходящата настройка за снимане.

Снимаш си ябълковия сладкиш, телефонът веднага разбира, че пак си сготвил нещо, и сам се наглася на този режим. 

Ефектът на Slowmotion

Нека бъдем честни, всичко на Slow Motionизглежда по-добре. Особено когато накрая разрязваш десерта, преди да го сервираш, забавеният кадър го прави още по-неустоим. Това се случва, защото, ако нормалната камера снима около 30 кадъра в секунда, то на Slow Motion са 3840 кадъра в секунда. Тук обаче идва един тънък момент – колкото повече кадри, толкова по-лоша резолюция. Затова не се унасяй твърде много от тази функция и гледай действието да не е повече от 8 пъти по-забавено.

След като вече изчете и попи всички ценни съвети, които Крис сподели, си готов да завладееш интернет.

Спокойно можеш да си направиш завладяващо кулинарно видео само с един телефон и да впечатлиш приятелите си с новите умения.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *