ЖИВИ ЛЕГЕНДИ И ЗИМНА ПРИКАЗКА В НЮ ЙОРК ПО КИНАТА

Тази седмица е за новата лента на Ники Илиев и нюйоркската зимна приказка на Голдсман

  • 14.02.2014
  • от Стефан Димов

Изненадващо пролетното време през февруари оказва своето влияние и киносалоните не се радват на особено голяма посещаемост и през изминалия уикенд, като на върха се изкачи новият "Робокоп" с 90 000 лв. приходи, следван от "Крадци на ядки" с 58 000 и "Джак Райън: Теория на хаоса" с 43 000 лв. В старта си, хитовият за САЩ "Лего: Филмът 3D" изглежда не представлява интерес за българската публика, след като направи едва 35 000 лв. (докато в САЩ анимацията доминира в бокс офиса с цели 69 милиона долара).

Новият филмов уикенд също не предвещава големи приходи, още повече след като началото му съвпада с Трифон зарезан, Свети Валентин и денят на българския археолог. Очакват ни две нови заглавия - новата лента на Ники Илиев - "Живи легенди" и мистериозната драма "Зимна приказка в Ню Йорк".


ЖИВИ ЛЕГЕНДИ

Режисьор: Ники Илиев
Сценарист: Ники Илиев, Саня Борисова, Николай Василевски
В ролите: Ники Илиев, Саня Борисова, Орлин Павлов, Любомир Ковачев, Димо Алексиев, Микеле Плачидо, Яна Маринова и др.
Очаквания - 7/10
официален сайт

След добре приетият му режисьорски дебют, Ники Илиев не губи време и бързо предлага на зрителите нов филм с главния състав от "Чужденецът" плюс Орлин Павлов, Яна Маринова, Георги Кадурин, Димо Алексиев и легендарния Микеле Плачидо. "Живи легенди" е изцяло реализиран с частни средства и подкрепа на редица рекламодатели. За ролите не е правен кастинг, а повечето от тях са написани специално за актьорите. Лентата разказва за Павел - тридесет и няколко годишен мъж, работещ на висок пост в елитна банка. Един ден претърпява инцидент и изпада в кома. Когато се събужда се оказва, че има частична амнезия и не си спомня нищо след абитуриентския си бал. Следователно хората, които той чувства като най-близки в момента са бившите му съученици. Той решава да се върне в родния си град, за да ги открие.

Пристигайки там установява, че те отдавна са поели в различни посоки, прекъснали са връзката помежду си и за най-голямо негово учудване са направили редица компромиси със себе си.

С детския си начин на мислене Павел решава да ги върне към тийнейджърските им години като ги забърква в поредица от щуротии, които преобръщат живота им по неочакван дори и за него начин.
ЗИМНА ПРИКАЗКА В НЮ ЙОРК

Режисьор: Акива Голдсман
Сценарист: Акива Голдсман (по романа на Марк Хелприн)
В ролите: Колин Фарел, Ръсел Кроу, Джесика Браун Финдли, Луси Грифитс, Дженифър Конъли, Мат Боумър, Уилям Хърт и др
Очаквания - 4/10
Оценка в imdb: 6,1 (от 133 гласа)
Рейтинг в rottentomatoes: 6% одобрение
Рейтинг в metascore: 32/100

Влиятелният сценарист и продуцент - носителят на Оскар, Акива Голдсман ("Красив Ум", "Време да убиваш", "Шифърът на Леонардо") прави своя режисьорски дебют със свръхестествена драма, базирана на едноименния роман на Марк Хелприн от 1983 година. Наивно изглеждащата лента с бюджет от 46 милиона долара изобщо не получава добри отзиви, въпреки актьорския си състав. Критиката е насочена към неспособността на режисьора да изгради дори едно основно повествование, върху което да разположи така или иначе объркания си филм.

Ако си пропуснал премиерите от миналата седмица - наваксай сега.