APPS VS. EX

Или как технологично да преодолеем бившия

  • 03.02.2014
  • от Боряна Янева

Няма универсална рецепта, която да помогне при зарязване. Всеки сам решава как да си кърпи наранената гордост, а и сърцето покрай нея. Някои обичат да си построят гнездо от възглавници и одеяла, да се запасят с калории и кърпички, да изключат телефона и да си изживеят всичко в един пашкул; за други алкохолът и дивеенето по барове с непознати е по-добрият вариант; трети имат нужда от приятелска компания, с която юнашки да оплюят размера на възпроизводните органи на враг номер 1 за дълго време напред.

Всеки си има лична рецепта за справяне с кофти ситуацията, но има и малки дреболии, с които технологиите и любимият смарт телефон могат да ударят по едно рамо и да ти влязат в положението.

Една от първите фази, в които изпадаш, след като шокът от зарязването попремине, е Гневът. Ако беше във филм, щеше да опечеш любимите му вратовръзки или скъпите обувки на барбекю, но в реалния живот не ти остава много, освен да скърцаш ядно със зъби и да пукаш кокалчета, слушайки агресивен пънк. Има много приложения, които ти позволяват да качиш снимка на бившето гадже и след това да хвърляш бутилки, дартс стрелички или да стреляш със средновековен арбалет по него. Те са почти толкова ефективни, колкото и приложенията с аудио хипноза, които ти обещават магически да изтрият тъгата от съзнанието ти. Не си давайте парите напразно, а заложете върху нещо по-ефективно. Например приложение, която не ти дава да звъниш на определен списък с хора, когато си алкохолно гипсиран. Drunk Dial е решение за тези, които често се събуждат с усещането, че някой е трябвало да вземе телефона от ръцете им снощи.

Имаш шанса и удоволствието да сложиш в черен списък неограничен брой хора и да заключиш номерата им за от 1 до 48 часа. В този период те се блокират и изчезват от полезрението ти. Също така можеш да изпратиш съобщение до 7 часа в бъдещето до пияния до теб, подсказвайки му да не се поддава на алкохолни вълнения и лоши идеи.

Една от следващите стъпки на раздялата е Депресията. Хващаш се с часове да гледаш снимките, на които сте двамата, и статусите, в които любовно и дразнещо за околните сте писали захаросани коментари. Ако си Фейсбук фен, Killswitch ще ти е полезна.

Приложението беше пуснато на пазара за пръв път на Свети Валентин и идва с гръмкото обещание да изтрие всички оставени от бившия следи по Фейсбука ти. Приложението е виртуалният вариант на изхвърляне на подаръците и късане на общи снимки.

В някакъв момент ще се озовеш и във фазата, в която идва Пазаренето. Решаваш, че новото ти идва в повече и си готов на всичко да се върнеш към познатото, с което си свикнал. Това обикновено е и периодът, в който си много уязвим и отсрещната страна може лесно да се възползва от спуснатия гард. Това е и моментът, в който всичките приятели ти казват да не му звъниш. Те, разбира се, не могат да те следят непрестанно, но Ex Lover Blocker може.

Брилянтното приложение е създадено на прост принцип. Настройва се така, че ако решиш да звъниш на този-който-не-трябва-да-се-споменава, тя автоматично праща съобщение на до трима приятели, които имат пълното право да те нахокат. Ако пък решиш да се инатиш и набереш забранения номер отново, приложението безмилостно ще постне от твоя страна унизително съобщение във Фейсбук, издавайки на всички колко са ти слаби ангелите. Приложение, което използва страха от публична подигравка, е гениална хрумка и безспорно много ефикасна, като единственият му  минус е менюто на португалски.

Накрая, като все пак се озовеш във фазата на примирението, когато си готов на нови срещи и предизвикателства, Tinder е готин нов вариант да срещнеш нови хора.

Приложението се превръща в абсолютен хит в Западна Европа и все повече навлиза и в България. То намира хора в радиус близо до теб, като оставя на теб да избереш кой ти харесва и кой не. Тези, които не са ти по вкуса, няма да срещнеш отново. А пък ако си харесал някого, трябва да изчакаш той също да ти даде по един лайк и тогава може да си пращате съобщения. Това елиминира потока от досаден спам.

Ако никоя от гореизброените апликации не помогне, сайтът Never Liked It Anyway e борса на разбитите сърца, където може да продадеш всичко, подарено от него, което ти е неудобно да изхвърлиш. Така и така се чувстваш тъпо, поне някой лев да изкараш от цялата ужасна ситуация.

И говорейки за връзки, не можем да подминем 10-те най-брутални женски лъжи.