10 любими герои, без които сериалите нямаше да са същите

Кои са персонажите, които завинаги ще носим в сърцата си

0 коментара Сподели:

Филмите се гледат за историята, сериалите – заради героите. Затова и когато се сетим за някой любим сериал, първо в съзнанието ни изплува точно определен герой от него. Ако са написани и изиграни добре, тези измислени личности накрая стават по-истински от реални хора. Поколения израстваме с тези представители на телевизионното ни семейство, като цитираме техни мъдрости или се подиграваме на техни глупости. При героите от сериалите е като при хората – никога не знаеш защо обичаш единия повече от другите. Чувствата са емоция и магия, а не нещо рационално. Следва селекция от тези герои, които най-много приятно са ни развълнували през годините.

Ето кои са някои от нашите най-любими персонажи от сериали:

Джоуи от FRIENDS

Сред болните феновете на FRIENDS се води вечен спор кой е най-интересният герой в сериала. Естествено, всеки си има фаворит – някои обичат сарказма на Чандлър, други факсовете на Фиби, трети сладката кифлищина на Рейчъл. Масовата публика обаче има е един-единствен любимец и всички знаем кой е той. Джоуи е толкова чаровен, че успява да свали всяка мацка на света само с едно How YOU doin? Също така толкова симпатично глуповат, че се налага всичко да му се обяснява, сякаш е на 5. Неслучайно след края на FRIENDS само той получи собствено шоу. А и самият Мат Лебланк повече не изигра друга роля – толкова всички го виждат единствено като Джоуи.

Сол Гудман от BREAKING BAD

BREAKING BAD може да е останало в спомените ни като уан мен шоу на Уолтър Уайт, но всъщност вътре няма слаб персонаж – Джеси Пинкман, Ханк Шрейдър, Майк Ърмантраут, Густаво „Гас“ Фринг, Туко Саламанка…списъкът е безкраен. Сред цялата тази цветна палитра от герои един обаче блести като пуяк по улиците на Албъкърки – Сол Гудман. Адвокатът, който никога не млъква и на секундата има решение за всеки проблем. Сол Гудман може да няма морал, но има принципи, с които си е изградил име на точен мошеник, такъв, на когото можеш да разчиташ. Публиката толкова обичаше героя, че Винс Гилиган му даде бонус екранно време с уникалния спин-оф от пет сезона Better Call Saul.

Крамър от SEINFELD

Джери Зайнфелд може да е звездата на сериала, но Космо Крамър е всеобщият любимец на феновете. По време на снимките на сериала публиката в студиото толкова избухвала при всяко негово плъзване в кухнята, че се налагало да ги изчакват няколко минути да се успокоят. Крамър е събирателен образ на лудия съсед – той никога няма пари, храна и работа, но за сметка на това живее доста по-добре от всички останали. А списъкът с идиотщините, които му се случват, е просто безкраен. Най-малкото се казва Космо. С такъв старт в живота нямаш голям шанс.

Омар Литъл от THE WIRE

THE WIRE не е сериал, а по-скоро оживял роман. Вътре има толкова много истории и толкова колоритни персонажи, всеки разказан с най-дълбоки детайли, че просто можеш да се загубиш. Аз лично съм гледал пет пъти тази класика на HBO от начало до край и въпреки това всеки път откривам нови и нови неща. Всеки има свой собствен любим герой, но обирджията с белег през цялото лице, който небрежно си тананика весела мелодийка, докато се приближава с огромна пушка под шлифера си, остава сред най-ярките спомени за сериала. Актьорът Майкъл Уилямс, който нашумя с ролята, пък не се нуждаел от грим – следата от бръснач през челото му си е съвсем истинска.

Ал Бънди от MARRIED… WITH CHILDREN

Малко са героите, които описват цяла прослойка от обществото, но Ал Бънди е именно такъв – лице на отчаяните съпрузи по цял свят. Физиономията му казва всичко – животът му смърди и той го усеща всяка секунда. В сериала виждаме късната фаза от битието на бившата футболна звезда Ал Бънди: вечно скъсан продавач на дамски обувки, женен за вещица, също така баща на деца идиотчета със съседи напаст. Успехът на „Женени с деца“ се гради именно на този образ – всеки зрител си казва, че колкото и да е зле животът му, поне не е Ал Бънди. Интересен факт: преди ролята си на Ал Бънди, Ед О’Нийл е бил драматичен театрален актьор, когото продуцентите гледали в „За мишките и хората“. Когато обаче седнал на дивана в декора, те се спогледали – той бил просто еманация на идеалния лузър.

Шерлок Шолмс от SHERLOCK

Много актьори са пробвали шапката на Шерлок Холмс, но на един тя му седи толкова добре, че само него искаме да гледаме във всички екранни превъплъщения на гениалния детектив. Става дума, естествено, за Бенедикт Къмбърбач. Превръщайки се в любимия ни Шерлок, той изпреварва огромен списък от знаменитости, сред които Робърт Дауни Джуниър, Хенри Кавил, Джони Лий Милър, Уил Феръл, Кристофър Лий, Майкъл Кейн, Кристофър Плъмър, Роджър Мур, Питър О’Тул, Рупърт Евърет и дори Джон Клийз. Тук заслуга имат, разбира се, и сценаристите Марк Гатис и Стивън Мофат, шоурънъри на Doctor Who, които определено знаят как да намериш свеж поглед към до болка позната история.

Тони Сопрано от THE SOPRANOS

Има два типа хора – тези, които разбират от кино, и тези, които не са гледали The Sopranos. Сериалът – първообраз на всички останали драматични сериали в този списък, се върти около чаровния гангстер от Ню Джърси Тони Сопрано – страшилище за престъпниците, непослушно момче за майка си, безкрайна досада за жена си и децата си, клиент кошмар за психоложката си. Описанието на сериала е „ако едното семейство не го убие, другото със сигурност ще го довърши“ и е точно така – The Sopranos е една безкрайна поредица от безсмислени битки, почти като самия живот. От повечето сериали в Библиотеката на конгреса за бъдните поколения се запазва по един епизод. The Sopranos е единственият, който е запазен изцяло, всички серии. Само това казваме.

Тирион Ланистър от GAME OF THRONES

Преди да разочарова завинаги феновете си, GAME OF THRONES роди няколко велики сезона, в които всички тръпнехме в очакване какво ще стане после. Някъде там като всеобщ любимец винаги се класираше Тирион Ланистър. Този иначе толкова нетипичен за тв сериал герой, най-малко като външност (главата му е твърде голяма за тялото, двете му очи са с различен цвят, а половината си нос е загубил при битката за Черната вода). Значи Джон Сноу и Денерис Таргариен си имаха своите фенки и фенове, но джуджето във всеки сезон някак си хитро-хитро винаги излизаше на върха. После се оказа, че макар и мразен от всички на екрана, Джордж Р. Р. Мартин таял особена топлота към този герой. Пролича си.

Шелдън Купър от THE BIG BANG THEORY

Шелдън Купър е необходимото зло във всяка една компания, но пък без него другите герои нямат общ дразнител, който така добре да ги сплотява. Този професор с IQ на гений и социална интелигентност на пълен олигофрен знае всички ненужни факти на света, но не може да различи сарказъм, ако не му го сигнализираш с надпис. Като малък Шелдън бил толкова изпреварил връстниците си, че прескача пет класа и тръгва на училище с по-големия си брат. Оттам нататък животът му няма как да е лесен. Този на всички около него – също. Интересен факт: Джим Парсънс, актьорът който играе иначе 20-годишния Шелдън, е на… 47 години!

Саманта Джоунс от SEX AND THE CITY

И като стана дума за вечна красота – представяме ви секссимвола на няколко поколения Саманта от „Сексът и градът“. Любовният живот не е състезание, но в това отношение Саманта е недостижима – докато другите мацки от сериала основно се тръшкат и скучаят, тя прави всичкия секс там. Приключенията й са толкова разнообразни и разкрепостени, че добрият тон не ни позволява да ги споменаваме. Факт е, че Кари може да е главният герой, но Саманта е най-колоритният образ, този, който кара ченетата на всички да падат във всевъзможни ситуации. Освен секс гуру Саманта също така е мотивационен спийкър с бисери като „На практика връзките на всички хора, които познавам, се основават на лъжи и взаимно приемливи заблуди“ или „Мъжете изневеряват по същата причина, по която и кучетата лижат топките си. Защото могат!“.

Ако си на вълна сериали, ето 5 предожения от нас.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *