Българският трилър Вила Роза и една динозавърска история

Какво може да се случи в една закътана старопланинска хижа с Калин Врачански, Елена Петрова, Пламен Манасиев, Дейвид Чокачи, Лидия Инджова

  • 20.12.2013
  • от Стефан Димов

Както се очакваше, вторият "Хобит" на Питър Джаксън изнесе българския бокс офис с почти половин милион лева приходи само за уикенда. След като вече споделихме свръхположителната си рецензия, с две ръце подкрепяме огромната гледаемост на "Хобит: Пущинакът на Смог".

През новия, предпоследен за месеца и годината уикенд, по киносалоните ще тръгнат два нови филма. Първият български психо-трилър - "Вила Роза" и телевизионната приключенска анимация "В светът на динозаврите 3D".

ВИЛА РОЗА

Режисьор: Мартин Макариев
Сценарист: Борислав Захариев
В ролите: Калин Врачански, Елена Петрова, Пламен Манасиев, Дейвид Чокачи, Лидия Инджова
Очаквания: 7/10

С впечатляващ трейлър, постер и сайт, първият български психо-трилър определено хваща окото със своята визия и напрежението, което предвещава. Нещо, което чакаме да видим от дълго време.
"Предсказан от Ванга" и вдъхновен от лични истории и разкази на жители от селата в областта на Странджа планина и Еленският балкан, "Вила Роза" на режисьора Мартин Макариев ("Дървото на живота") е заснет само за 20 дни и разказва за ранната есен на 1985 година. Милицията се натъква на последствията от шокиращ и мистериозен инцидент, състоял се в изолирана планинска хижа в Стара планина.
Филмът "Вила Роза" е художествена интерпретация , вдъхновена от разкази на очевидци и улики, открити на територията на хижата.
Васил (Калин Врачански) и Надя (Лидия Инджова) са млада семейна двойка, които пристигат на почивка във „Вила Роза“. Там ги посрещат хижарят Георги (Пламен Манасиев) и неговата добра приятелка Дора (Елена Петрова). По-късно към групата се присъединява Стивън Корт (Дейвид Чокачи) – стар сподвижник на Георги. Присъствието на Васил отключва „ураган“ от необясними събития, които поставят пред изпитание здравия разум на всички. Всеки е изправен пред лицето на ужаса от собствените си страхове, а невидимата сила, която иска да ги контролира, дебне в тъмното и тихо почуква на входната врата към съзнанията им.


В СВЕТА НА ДИНОЗАВРИТЕ 3D

Режисьор: Нийл Найтингейл, Бари Куук
Сценарист: Джон Колий
Озвучен от Чарли Роу, Карл Ърбан, Джон Легуизамо, Джъстин Лонг и др.
Оценка в imdb: 5,9 (79 гласа)
Рейтинг в rottentomatoes: 20 % одобрение
Рейтинг в metacritics: 30/100
Очаквания: 5/10

Детската компютърна анимация е базирана на телевизионните документални минисерии на БиБиСи от 1999 година (считани за най-скъпата телевизионна продукция на всички времена). С впечатляващ бюджет от 85 милиона долара, "В света на динозаврите 3D" се води един от най-скъпите независими филми, защото никое голямо студио не е  подкрепяло филма по време на продукцията му.

Според официалния синопсис, зрителите за първи път наистина ще видят и усетят какво е било, когато динозаврите са властвали на Земята. "В света на динозаврите" е върховното  приключение на голям екран за цялото семейство. Вижте динозаври, по-истински от всякога, по време на това праисторическо приключение, където потисканият Пачи (Джъстин Лонг) ще триумфира, за да стане героят на времето си.

Филмът е похвален за впечатляващата си визия и ефекти, за сметка на слабата история и "ненужни" диалози.